Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Robuust en duurzaam naar de toekomst

Robuust en duurzaam naar de toekomst

De afvalwaterpersleiding (AWP) in West-Brabant is inmiddels bijna vijftig jaar oud en de bijbehorende persstations blijken onvoldoende bedrijfszeker. Pompen bereiken het einde van de levensduur en zijn niet meer op de toegenomen vraag berekend. Noodpompinstallaties zijn intussen permanent in gebruik. Reden voor Waterschap Brabantse Delta om de afvalwaterpersleiding te renoveren en te vernieuwen, om zo de capaciteit en continuïteit de komende vijftig jaar weer te kunnen garanderen. 

De AWP verzamelt het afvalwater van huishoudens en bedrijven van 35 dorpen en steden in West-Brabant. Al dit afvalwater wordt gezuiverd in Bath en daarna teruggegeven aan de natuur via de Westerschelde. “Het leidingstelsel is 60 kilometer lang en destijds aangelegd met een bepaalde reserve”, zegt Frank van Zijl van Waterschap Brabantse Delta. “Bij werkzaamheden aan de installatie konden we vroeger in de persstations in Roosendaal en Bergen op Zoom met gemak één van de twee pompen uitschakelen. Dat gaat al jaren niet meer. De laatste jaren is een noodpompinstallatie permanent in gebruik en lopen onderhoudswerkzaamheden aan de installatie aardig in de papieren.”

Twee opdrachten

Om de AWP weer robuust te maken voor de toekomst heeft het waterschap in 2017 de uitvraag uitgezet voor de grootschalige renovatie en vernieuwing van de bestaande installatie. “We hebben de opdracht in twee stukken geknipt”, zegt Van Zijl. “Na uitvoerig onderzoek in 2013 bleek dat het leidingstelsel nog in prima staat verkeert. Wel dient het plaatselijk uitgebouwd te worden om te kunnen voldoen aan de hogere capaciteit. Onderdeel van de werkzaamheden is dus ook het aanleggen van een tweede leiding over een stuk van 3,5 kilometer om grotere hoeveelheden afvalwater te kunnen verwerken. Deze opdracht wordt uitgevoerd door GW Leidingtechniek. Het renoveren en vernieuwen van de twee persstations en het effluentgemaal bij de rioolwaterzuivering in Bath vormt de andere opdracht. Een complexe opdracht onder de noemer AWP 2.0. In feite wordt alles dat aan een draadje hangt vervangen”, zegt Van Zijl.

Overzicht tracé

EMVI-belofte

In de uitvraagfase voor AWP 2.0 hebben zich vijf combinaties gemeld. Van Zijl: “Daarvan hebben twee combinaties uiteindelijk een aanbieding gemaakt. We hebben gekozen voor PAUW (GMB WK&I, Van der Kamp, Pentair Nijhuis, Hoppenbrouwers en RHDHV) omwille van de beste kwaliteit: een combinatie van optimale risicobeheersing en prijs. PAUW verzekert ons dat de continuïteit van de AWP te allen tijde gewaarborgd blijft. Tijdens de bouwfase staat er altijd een pomp stand-by om de capaciteit bij problemen naadloos over te nemen. Een EMVI-belofte waar wij waardering voor hebben en die onder meer heeft geleid tot de winnende inschrijving. Voor ons als waterschap is het belangrijk dat we voor een economisch zo aantrekkelijk mogelijke prijs risicoloos het einde van het bouwtraject bereiken. Dat betekent ‘onderweg’ de functionaliteiten in stand houden en veilige processen garanderen (een veilige werkomgeving voor onze collega’s, maar ook voor onderaannemers) om tot een bedienbaar, beheersbaar en onderhoudbaar resultaat te komen.”

De gerenoveerde en vernieuwde AWP zal volgens Van Zijl straks op een zo duurzaam mogelijke manier afvalwater verpompen  waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de zwaartekracht in de persstations. “In het ontwerp zijn veel slimme technieken opgenomen. Ook qua proces-automatisering maken we enorme stappen met real-time inzicht op alle installaties en slimme besturingssoftware. Om de
bedrijfszekerheid verder te garanderen, hebben we gedurende vijftien jaar een onderhoudscontract met prestatiegarantie afgesloten, waarbij de pompen maximaal 20 uur per jaar niet aan hun functie mogen voldoen. Dat geeft ons de garantie op
een robuust en betrouwbaar systeem voor de toekomst.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.