Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Ritchie Bros. steekt kijkdagen op veilinglocatie Moerdijk in nieuw jasje

Ritchie Bros. steekt kijkdagen op veilinglocatie Moerdijk in nieuw jasje

Gebruikte machines zijn bezig aan sterke opmars

Het zijn boeiende tijden voor de bouwsector. Er is werk in overvloed, terwijl er tegelijk uitdagingen liggen op het vlak van duurzaamheid en circulariteit, schaarste aan zowel grondstoffen als personeel en torenhoge brandstof- plus energieprijzen. Ga daar maar aan staan! Ondertussen heeft de oorlog in Oekraïne de economische onzekerheid na wéér een lockdown door corona nog eens extra aangewakkerd, waardoor de inflatie tot ongekende hoogte is gestegen.

Iedereen voelt in de portemonnee dat alles alsmaar duurder wordt en dus moeten er keuzes gemaakt worden als het gaat om investeringen. Datzelfde geldt voor kleine en middelgrote bouwbedrijven die hun materieelvloot willen verjongen. Wordt het een nieuwe machine, die voldoet aan de strengste emissie-eisen? Dat biedt voordelen als het gaat om inschrijven voor aanbestedingen, zuinigheid, fabrieksgarantie en lage onderhoudskosten. Aan de andere kant zijn machines op dit moment niet aan te slepen en moet je rekening houden met een (zeer) lange levertijd. Veel merken durven op dit moment zelfs geen prijs- of leverindicatie meer af te geven.

Zoeken naar alternatieven

Een logisch gevolg is dat veel machinegebruikers op zoek gaan naar alternatieven in de vorm van huur of gebruikt materieel. De verhuurbranche zit al tijden in de lift en biedt absoluut een pre als het gaat om tijdelijke oplossingen, maar de tarieven zijn tegenwoordig lang niet meer zo aanlokkelijk om een machine maar direct voor meerdere maanden te huren. Veel gebruikers zoeken daarvoor hun toevlucht in gebruikt materieel. Een machine met al wat uren op de teller en enkele lichte gebruikerssporen werkt immers net zo goed. Daarbij koop je op deze manier wat extra tijd als je twijfelt over het juiste moment van instappen voor een emissievrije of -arme machine.

Ritchie Bros. Benelux constateerde als specialist in (online) veilingen en marktplaatsen voor tweedehands (bouw)machines eerder dit jaar al dat de markt voor gebruikt materieel booming business is. Je hoeft geen hoogleraar economie te zijn om te bedenken dat als er veel vraag is en krapte aan de aanbodzijde, dat de prijzen flink stijgen. Dat is terug te zien binnen de autobranche (waar occasionprijzen in een jaar tijd met 18-22% omhoog gingen – in Duitsland zelfs met 30%) en de materieelsector vormt hierop geen uitzondering. Vooral het aanbod van graafmachines en zwaar materieel loopt duidelijk terug, waardoor die prijzen de lucht in zijn geschoten.

Kijkdagen 2.0 in Moerdijk

De aanhoudende vraag zorgt voor meer toestroom op de gebruikte materieelmarkt. Ritchie Bros. noteerde tijdens de laatste veiling in Moerdijk zelfs het hoogste aantal bieders in 5 jaar, waarbij de prijzen gemiddeld 5% hoger lagen dan in november ’21. Martin Koornneef, Regional Operational Manager Benelux & Nordics bij Ritchie Bros.: “In onzekere tijden kopen bedrijven eerder gebruikte machines in plaats van nieuw materieel, om grote financiële verplichtingen te vermijden.” Wie op zoek is naar een tweedehands machine wil die het liefst zien, aanraken en proberen. Daarom is besloten om de eerstvolgende kijkdagen in Moerdijk in een nieuw jasje te steken.

Ritchie Bros. ontvangt de groeiende groep geïnteresseerden in gebruikt materieel op maandag 20 en dinsdag 21 juni met open armen. Onder het genot van een heerlijk kopje koffie uit de espressobar kan iedereen het veilingaanbod van circa 1.300 machines bekijken of bijpraten met het Benelux-team van veiling-, materieel- en logistieke professionals. Een bezoek aan de stands van online marktplaatsen Mascus en Marketplace-E maakt duidelijk dat Ritchie Bros. is uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk voor inzichten, diensten en mogelijkheden voor aan- of verkoop. “Het blijft interessant om te investeren in jong materieel waar de kop al vanaf is”, weet Koornneef.

Workshop en rondleiding

Voor wie niet weet waar precies op te letten bij de aanschaf van een gebruikte machine is er op beide dagen van 10.00 tot 12.00 uur een workshop machine-inspectie, waarbij specifieke vragen gesteld kunnen worden. Van 13.00 tot 15.00 uur zijn er doorlopend rondleidingen door de opknapfaciliteiten in Moerdijk, alwaar experts de machines schoonspuiten, opknappen en verkoopklaar maken, compleet met een straal- en spuitcabine. De eerste kijkdag op maandag 20 juni wordt om 16.30 uur afgesloten met een barbecue door een echte bbq-chef. Dat wordt smullen! Om inzicht te krijgen in het aantal bezoekers dient iedereen vóór woensdag 15 juni het aantal personen en de dag van bezoek te mailen naar: [email protected]

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.