Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Ritchie Bros. kijkt uit naar boeiend nieuw veilingjaar

Ritchie Bros. kijkt uit naar boeiend nieuw veilingjaar

Na een succesvol 2023 maakt Ritchie Bros Benelux, de toonaangevende wereldwijde verkoper van gebruikte bouwmachines, voertuigen en toebehoren, zich op voor de eerste van zes online veilingen dit jaar. Onder het motto ‘Start 2024 strong!’ is het terrein in Moerdijk gevuld met ruim tweeduizend items, die keurig staan uitgelijnd per productcategorie. Marc Janssen, Sales Manager Benelux, kijkt vol verwachting uit naar de veilingdagen op woensdag 28 en donderdag 29 februari en legt uit waarom het een interessant jaar belooft te worden.

De markt voor gebruikt materieel is in een jaar tijd erg veranderd, zo concludeert Ritchie Bros. De prijzen voor gebruikte machines lagen een jaar terug op een historisch hoog niveau en zijn vanaf Q2 meer genormaliseerd, maar liggen nog altijd boven het gemiddelde. “Wat de prijzen in de loop van dit jaar gaan doen, laat zich moeilijk voorspellen”, weet Janssen. “Het ligt in de lijn der verwachting dat die nog wat verder dalen, al is dat afhankelijk van veel verschillende factoren. Verder zien we dat het aanbod sterk groeit. Van een verkopersmarkt in de voorbije jaren is er nu duidelijk sprake van een kopersmarkt. De afnemer is aan zet en heeft volop keuze aan interessante machines.”

Veelzijdig aanbod

Het Benelux-team heeft de voorbije maanden flink de best gedaan om een zo veelzijdig mogelijk aanbod te kunnen presenteren, zowel wat betreft machinetypes als modellen of bouwjaren. Zo is er voor elk wat interessants. De inventarislijst voor de veiling op 28 en 29 februari omvat op dit moment 100+ mini/midigravers, 50+ graafmachines, 50+ wielladers, 170+ aanbouwdelen, 30+ walsen, 25+ verreikers, 260+ (schaar)hoogwerkers, 120+ aggregaten, 80+ trucks en ook meerdere hijskranen, knikdumpers, bulldozers of graders.

Enkele hoogtepunten uit het aanbod zijn:

  • 3x 2022 Volvo FMX540 8×4 chassis-cabine (ongebruikt)
  • 2017 Komatsu PC210LC-10 rupsgraafmachine, 2.211 uur
  • 2015 Magni RTH 5.35 S-M/C roterende verreiker, 3.405 uur
  • 2x 2022 Kubota KX019-4 minigraver, 514 en 886 uur
  • 2019 Caterpillar 966M XE wielader, 15.978 uur
  • 2019 Manitou 180ATJ 4WD knikhoogwerker, 1.263 uur
  • 2016 Dynapac PL500 koudfrees, 17 uur (ongebruikt)
  • 2x 2023 Mecalac TLB830SS 4×4 graaflaadcombi (ongebruikt)
  • 2022 Bobcat T590 High Flow rupslader, 967 uur
  • 2000 Terex-Demag AC80-1 8×8 AT-kraan, 97 dkm

Nog meer succes

Vorig jaar verkocht Ritchie Bros. Benelux vanaf Moerdijk ruim 13.000 items gedurende zes veilingen. Behalve het Live Xperience evenement in oktober waren alle veilingen alleen online te volgen via het Timed Auction systeem, waarbij het mogelijk is om al enkele dagen van tevoren een bod uit te brengen via de website of app. Ook is een Priority Bid (hoogste bod) in te stellen en zijn interessante machines op te slaan in een Watchlist. De noodgedwongen overstap in coronatijd van live naar online veilingen heeft het bedrijf nog meer succes gebracht. Door het biedproces volledig te digitaliseren en automatiseren zorgen termijnveilingen voor meer gebruiksgemak en spreken een internationaler publiek aan. Zo registreerde Ritchie Bros. bij de zes Moerdijk-veilingen in 2023 meer dan 12.000 bieders uit 84 verschillende landen.

Klanten adviseren

Volgens Janssen ligt er een mooie uitdaging in het verschiet. “Door de dalende prijzen is de twijfel in de markt duidelijk toegenomen. Zowel aan de kopers- als verkoperskant vraagt menigeen zich af of men snel in actie moet komen of beter nog even kan wachten. Een belangrijke rol van Ritchie Bros. is om klanten te adviseren over hun verkoopstrategie. We beschikken over actuele data met betrekking tot machinecategorieën, prijsontwikkeling in de markt, vraag plus aanbod wereldwijd of hoe verkoopkanalen zich onderling verhouden. Naast onze veilingen biedt Ritchie Bros. voor degenen die in deze tijd meer controle wensen meerdere reserved alternatieven, zoals de online marktplaats Marketplace-E en aanbodwebsite Mascus.

Bezoek de kijkdagen

Vanuit kopersperspectief blijven de unreserved veilingen het meest interessant, aangezien hierbij geen minimumprijzen gelden. Wel zorgt het internationale karakter van de Timed Auctions voor meer en dus hogere biedingen, aangezien een machine die in de Benelux minder populair is ergens anders juist wel gewild is. Bieden voor de termijnveiling op woensdag 28 en donderdag 29 februari kan vanaf vrijdag (9.00 uur). Wil je een machine vooraf komen inspecteren en wellicht even proefdraaien? Bezoek dan onze kijkdagen op maandag 26 of dinsdag 27 februari van 8.00 tot 16.00 uur. De koffie staat klaar en kom jij tijdens lunchtijd (11.00-14.00 uur), dan nodigen wij jou van harte uit voor een bezoekje aan de foodtruck.

Over Ritchie Bros.

RB Global Inc. is een toonaangevende marktplaats met meerdere kanalen, die inzichten, diensten en oplossingen met toegevoegde waarde biedt voor kopers en verkopers van kapitaalgoederen wereldwijd. Via eigen veilinglocaties in 14 landen en digitale platforms bedient RB Global klanten in meer dan 170 landen in verschillende categorieën, zoals auto’s, vrachtwagens, bouwmachines, hijs- en transportmiddelen, energie, mijnbouw en landbouw. Tot de merken behoren Ritchie Bros Auctioneers als ’s werelds grootste online veilinghuis van commerciële activa en IAA, een toonaangevende wereldwijde digitale marktplaats die kopers en verkopers van voertuigen met elkaar in contact brengt. Het merkenportfolio omvat tevens Rouse Services, dat een compleet end-to-end systeem biedt voor machinebeheer, datagestuurde intelligentie en prestatiebenchmarking; SmartEquip, innovatief technologieplatform dat het levenscyclusbeheer van materieel door klanten ondersteunt en de inkoop van onderdelen integreert met zowel OEM’s als dealers; Xcira, een leider op het gebied van live-simulcast veilingtechnologieën; en VeriTread, online marktplaats voor zwaar transport. Ga voor meer informatie over RB Global naar RBGlobal.com.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.