Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Rioolwaterpompen: maatwerk van begin tot eind

Rioolwaterpompen: maatwerk van begin tot eind

Pentair heeft opdracht gekregen voor het leveren van tien Pentair Fairbanks Nijhuis rioolwaterpompen voor de renovatie en vernieuwing van de afvalwaterpersleiding (AWP) van Waterschap Brabantse Delta. Volgens projectmanager Edwin Wolterink maatwerk van begin tot eind, waarbij de pompen in de twee persstations ook nog eens worden uitgerust met verstoppingsarme waaiers.

In opdracht van GMB Waterkwaliteit & Installaties gaat de Winterswijkse vestiging van Pentair de pompen leveren voor de persstations in Roosendaal en Bergen op Zoom en het effluentgemaal van de RWZI in Bath. “Het project kent voor ons twee grote uitdagingen, waarvoor wij een passende oplossing hebben gevonden. Ten eerste de verstoppingsproblematiek in de twee persstations aanpakken en ten tweede het gevraagde hoge rendement realiseren om het effluentgemaal zo efficiënt mogelijk te laten werken. Omdat de bestaande pompen van een andere leverancier zijn, moeten de nieuwe pompen op maat worden gemaakt om ze één-op-één in de bestaande installatie in te kunnen passen. Een mooie maatwerkoplossing, waarmee we de ombouwkosten tot een minimum beperken.”

Verstoppingsproblematiek

AWP 2.0 is één van de grotere rioolwaterstelsels van Nederland. “Net als vele andere stelsels kampt ook de 60 kilometer lange AWP van Brabantse Delta met verstoppingsproblematiek”, zegt Ester Reusink, manager communications bij Pentair. “De toename van niet-oplosbare vezelrijke doekjes vormt een steeds groter probleem in de rioolwereld. De huidige pompen hebben regelmatig te kampen met stilstand door verstopping veroorzaakt door onder meer deze doekjes die in het riool belanden.” Volgens Wolterink heeft dat te maken met een verkeerde geometrie van de waaiers die voor een boel ellende zorgen. De Winterswijkse vestiging van Pentair houdt zich voortdurend bezig met het doorontwikkelen van pompen en pompsystemen. “De samenstelling van het rioolwater is enorm veranderd. Zo neemt de hoeveelheid vezelhoudende doekjes jaarlijks toe. Pentair heeft zich de afgelopen jaren verdiept in deze problematiek en we spelen hierop in door onze waaiers continu te blijven verbeteren.”

Met een eigen gieterij, verspaning, assemblage en testfaciliteit ontzorgt Pentair Fairbanks Nijhuis zijn klanten van begin tot eind.

Schaalmodeltest

Een ander voordeel van de pompen van Pentair is dat ze een heel breed werkingsbereik hebben. Wolterink: “De capaciteit van de pompen die we in West-Brabant toepassen varieert van 2.000 m3 per uur bij droog weer tot 20.000 m3 bij regenval. In alle omstandigheden zijn de pompprestaties uitstekend, dus de afvoercapaciteit is te allen tijde gemaximaliseerd. Het ontwerp en de berekening van de pompen hebben we volledig in eigen huis gerealiseerd en afgestemd op de specifieke situatie. We beschikken in Winterswijk namelijk over een eigen R&D- en engineeringsafdeling. Met een eigen gieterij, verspaning, assemblage en testfaciliteit ontzorgen wij onze klanten van begin tot eind. Alle pompen zijn reeds succesvol getest tijdens onze schaalmodeltest in december vorig jaar.”

De renovatie wordt gefaseerd uitgevoerd, omdat de rioolwaterpompstations en het effluentgemaal van de RWZI tijdens de renovatie gewoon moeten blijven draaien. De eerste pomp wordt in december dit jaar vervangen.

Aanvullend heeft Pentair een meerjarig onderhoudscontract afgesloten met het Waterschap Brabantse Delta “Na de grootschalige vervangingsopgave verzorgen we gedurende vijftien jaar het onderhoud aan de pompen”, zegt Reusink. “We faciliteren het waterschap dus van begin tot eind, van ontwerp en productie tot aan installatie en onderhoud.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.