Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Rijden met een steigeraanhanger: tips voor veilig vervoer van steigers

Rijden met een steigeraanhanger: tips voor veilig vervoer van steigers

Steigervervoer kan onveilig zijn als je niet weet hoe dit moet
Bouwbedrijven, klusbedrijven of zelfstandigen in de bouw die zelf een of meer steigers in bezit hebben, zetten deze voor uiteenlopende klussen in. Dit kan gaan om schilderwerk, stucwerk of gevelrenovatie. Het opbouwen van de steiger voorafgaand aan een klus is één ding, een ander ding is het vervoer van steigermaterialen met een steigeraanhanger. Het vervoer van steigers kan risicovol zijn als de belading van en het rijden met de steigeraanhanger verkeerd wordt uitgevoerd. Hoe je veilig steigers kunt vervoeren met een speciale aanhanger, lees je hieronder!

Kleine steigers kun je soms met een busje vervoeren
Wanneer je werk met en klein formaat steiger, kan het zijn dat deze niet met een steigeraanhanger vervoerd hoeft te worden, maar gewoon met een busje. Meestal is dit echter lastig, omdat werkbusjes vaak al vol andere spullen – zoals gereedschap en bouwmaterialen – zitten. In de praktijk is het gebruik van een aanhanger voor steigervervoer dus vaak wel noodzakelijk.

Diverse soorten steigerwagens
Voor steigervervoer zijn diverse soorten steigeraanhangers beschikbaar. Heb je een klein formaat tot ongeveer 14 meter, dan is een aanhangwagen van klein formaat voldoende. Maar er zijn ook speciale steigerwagens voor grotere steigers. Wil je een echt luxe en veilige aanhanger voor jouw steigervervoer, dan kun je kiezen voor een afsluitbare steigerwagen. Het voordeel van deze kar is dat je hiermee sowieso steiger tot een werkhoogte van 12 meter kunt vervoeren. Verder beschermen deze aanhangers het materiaal voor weersinvloeden en helpen ze diefstal voorkomen. Ideale wagens dus voor het vervoer van steigers.

Aandachtspunten bij veilig vervoer van steigers
Wie (regelmatig) steigers vervoerd over de weg moet een aantal zaken in de gaten houden. Voor de veiligheid geldt er voor auto’s met een aanhanger een snelheidsbeperking van maximaal 90 kilometer per uur. Een tweede belangrijk punt van aandacht is het feit dat je de materialen op de aanhangwagen stevig moet vastmaken met sjorbanden, zodat de losse buizen en onderdelen niet kunnen gaan schuiven. Pas vooral in de bochten op met steigermateriaal op uw aanhangwagen. Wie de bocht te hard neemt, kan te maken krijgen met verschuivend materiaal. Ten slotte: in principe kun je gewoon meet rijbewijs B de weg op om steigers te vervoeren. Bedraagt het gewicht meer dan 3500 kilogram, dan heb je een speciaal rijbewijs nodig. Maar zo zwaar is de gemiddelde steiger gelukkig niet!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?