Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Remote controlled oplossingen zorgen voor extra veiligheid on site
Remote controlled oplossingen van Bell Dredging.

Remote controlled oplossingen zorgen voor extra veiligheid on site

De ontwikkelingen in de wereld van het baggermaterieel staan niet stil. “Of het nou gaat om dubbele cutter heads, een volledig uitgeruste amfibiekraan, multifunctionele cutterzuigers of een op afstand bestuurbare tool, wij kunnen innovatief gereedschap ontwerpen, produceren, verkopen en verhuren”, zegt Thijs van den Outenaar, sales engineer bij Bell Dredging Pumps BV.

Hitachi 870 triple met innovatieve tool van Bell Dredging, beide remote controlled.

Hij constateert een toenemende vraag naar het op afstand bestuurbaar maken van machines. “Er zijn situaties waar het niet of minder verantwoord is om een operator in de kraan te hebben zitten. Ook daarvoor biedt Bell Dredging Pumps een oplossing.”

Veiligheid voorop

“In Oceanië bijvoorbeeld, waar de muren van de 125 meter diepe goudmijn op instorten stonden en er regelmatig sinkholes optraden. Hiervoor hebben wij een 35-tons amfibiekraan ontwikkeld met een Bell 250 baggerpomp, volledig remote controlled uitgevoerd. De operator kon op afstand veilig de baggerwerkzaamheden uitvoeren en alle functionaliteiten van de kraan bedienen.” Hij noemt ook een project in Australië. “Bij het winnen van uranium wordt water gebruikt dat naderhand wordt opgevangen in een bassin. Dat water is door het proces echter heel zuur geworden. Toch zal het bezinksel in dit bassin van tijd tot tijd weggehaald moeten worden. Ook daar is een remote controlled amfibiekraan van ons ingezet met een onderstel volledig van rvs vanwege de zuurtegraad. Maar ook dichter bij huis is het aan de orde: denk bijvoorbeeld aan de aanleg van grote windmolenparken voor de kust, waarbij er -op het pad van de te trekken kabels- potentiële bommen geruimd moeten worden. Explosiegevaar is dan eveneens een goede reden om geen operator in de kraan te hebben. En wat denk je van sloopwerkzaamheden? Vanwege de grote brokstukken die naar beneden kunnen komen, maar ook omdat de machinist het werk vanuit een hele andere hoek kan bekijken als hij niet in de cabine zit.”

Innovatieve toevoegingen

“Het maakt niet uit om welke tool, (bestaande) kraan of graafmachine het gaat, wij kunnen alles remote controlled maken. Door in te breken op het hydraulisch systeem en met behulp van ventielen die we op afstand kunnen regelen, kan een operator zowel de kraan als de tool op afstand besturen middels een bedieningspaneel met joysticks. Dankzij innovatieve functionaliteiten die we samen met onze operators hebben ontwikkeld, blijft het gevoel met machine en tool, ook al staat de operator tot 200 meter verderop. Diverse toegevoegde sensoren zijn te voelen en te zien op het bedieningspaneel, zoals verschillende drukken in het baggerproces. We kunnen zelfs een volledige voorstelling van de situatie onder water op het scherm tonen, zodat de operator beslist een goed idee heeft waar hij is en wat hij doet, ook al bevindt hij zich niet in de kraan. Op die manier spelen wij opnieuw in op een toenemende vraag vanuit de markt”, besluit Van den Outenaar.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.