Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Rejuvenator voor asfaltmengsels
Via partiële recycling wordt asfalt in Nederland steeds vaker hergebruikt.

Rejuvenator voor asfaltmengsels

Om de steeds zwaardere verkeersstromen het hoofd te bieden, wordt al vele jaren polymeergemodificeerd bitumen toegepast. Niet alleen is een dergelijk asfaltgranulaat een gewaardeerde oplossing voor zwaarbelaste wegconstructies, ook in (poreuze) dunne geluidsreducerende deklagen is het materiaal vanwege de brede toepassingsmogelijkheden en de geaccepteerde levensduur onmisbaar. Het zijn meerwaarden die dankzij Latexfalt nóg meer inhoud krijgen. Het bedrijf ontwikkelde met Neomex® HPR namelijk een bio-based verjongingsmiddel dat onder meer de oorspronkelijke eigenschappen van een polymeergemodificeerd bitumen (PmB) tijdens recycling volledig herstelt. 

Via het principe van partiële recycling wordt asfalt in Nederland steeds vaker hergebruikt. Dit kan onder meer met oud polymeergemodificeerd asfalt (PmA), dat PmB bevat. “Een in milieutechnisch opzicht prima grondstof”, meent Anthon Tolboom, algemeen directeur van Latexfalt. “Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de emissie van oud PmA-granulaat hetzelfde is als van niet-gemodificeerd asfaltgranulaat. De chemische structuur van de gebruikte polymeren is vergelijkbaar met die van de bitumencomponenten. Oud PmA bevat nog steeds een gehalte actief polymeer dat zich prima leent voor nieuwe asfaltmengsels. De inzet van het bio-based verjongingsmiddel Neomex® HPR maakt het nu ook mogelijk om de bitumen te verjongen, het polymeernetwerk te herstellen en de waarde van het granulaat optimaal te behouden.” 

Na verjonging is het elastische herstel van de PmB weer op het oorspronkelijke niveau.

Nieuwe standaard 

Daarbij blijft het echter niet. Doordat tijdens de verwerking van PmB bij hoge temperatuur het basisbitumen aan thermische stabiliteit wint, vertoont het materiaal ook minder verandering dan ongemodificeerd bitumen bij hergebruik. “Dankzij onze nieuwe verjongingstechnologie kan horizontale recycling van PmA de standaard worden”, vervolgt Anthon. “Tegelijk wordt een dergelijk hoogwaardig granulaat volledig en zeer effectief gebruikt.” 

Twee componenten

De hoeveelheid Neomex® HPR die gebruikt moet worden, is zowel afhankelijk van het percentage gerecycled asfaltgranulaat als de mate waarin het hergebruikte asfalt verouderd is. Verder is het zaak dat de twee componenten van het verjongingsmiddel in een strikte volgorde worden gedoseerd. “We adviseren om de beide bestanddelen vóór gebruik apart kortstondig te homogeniseren”, aldus Anthon. “Onze adviseurs vertellen er graag meer over.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.