Platform over civiele techniek & infrastructuur
Sectornieuws

Regenwaterbuffer onder verhard terrein

Door de opwarming van de aarde wordt duurzaam regenwaterbeheer steeds belangrijker. DS Smith Plastics brengt Beaulex® op de markt, een...

img_1635-2

17 juli 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Door de opwarming van de aarde wordt duurzaam regenwaterbeheer steeds belangrijker. DS Smith Plastics brengt Beaulex® op de markt, een efficiënte en duurzame oplossing om regenwater­buffers te creëren onder verharde oppervlakten.

Het staat nu helemaal vast dat ons klimaat door de opwarming van de aarde verandert. Weersverschijnselen wijzigen en het is bewezen dat ze vaak intenser worden. In onze contreien uit zich dat gelukkig (nog) niet in echt noodweer, maar alle cijfers wijzen erop dat bijvoorbeeld buien vaak korter maar heviger zijn. Er valt dus meer water in korte tijd. In samenspel met een toenemende bebouwing, zorgt dat er voor dat het beheer van regenwater steeds belangrijker wordt. De wetgeving en verplichtingen omtrent regenwaterbeheer worden daarom ook steeds strikter. 

Beaulex

Beaulex bestaat uit ingenieus vormgegeven holle bollen met een diameter van 12,5 centimeter, vervaardigd uit gerecycleerd laagwaardig plastic.


Ingenieus vormgegeven holle bollen
Beaulex is een efficiënte, duurzame en goedkope oplossing om regenwater te bufferen onder verharde oppervlakten. Het systeem bestaat uit ingenieus vormgegeven holle bollen met een diameter van 12,5 centimeter, vervaardigd uit gerecycleerd laagwaardig plastic. Op basis van gerecycleerde polyolefinen, zoals polyethyleen en polypropyleen, worden deze bollen op grote schaal geproduceerd via spuitgieten. Daarna worden ze in de bouwput op een laag geotextiel gestort als onderlaag voor het verharde oppervlak. Eens afgedekt met een nieuwe laag geotextiel en kiezel, ontstaat het perfecte fundament voor alle types verharding. 

Dankzij het specifiek ontwerp van de bollen ontstaat zo tussen en in de bollen een holte met 80 procent vrije ruimte. Dat wil zeggen dat elke kubieke meter Beaulex tot 800 liter water kan bufferen. Beaulex heeft nog heel wat andere voordelen. Zo hoeft de ondergrond niet noodzakelijk helemaal vlak te zijn, want de vorm van de bollen zorgt ervoor dat ze zich natuurlijk verspreiden en een egaal bovenvlak creëren. Het systeem hoeft ook niet opgebouwd te worden en er zijn dus geen gedetailleerde berekeningen vooraf nodig. Gewoon storten volstaat. De zijwanden hoeven ook niet afgewerkt te worden zoals bij andere systemen en daardoor is vaak minder geotextiel nodig. 

Beaulex

Eenmaal onder de grond, is het systeem ook perfect veilig voor de natuur en behoeft het geen onderhoud.


De meest duurzame oplossing
Het allergrootse voordeel van Beaulex is dat het de meest duurzame oplossing is. De bollen worden gemaakt op basis van zogenaamde post consumer plastics. Dat is een verzamelnaam voor een geheel aan polyolefinen die gerecycleerd worden uit verschillende afvalstromen. Een mooi voorbeeld zijn de venstertjes in enveloppen. Bij de recyclage van papier worden ze verwijderd en apart verwerkt. Deze plastics kunnen door hun laagwaardige eigenschappen zelden functioneel herwerkt worden. Beaulex biedt daarvoor een nuttige oplossing door de recyclage cirkel rond te maken. 

Beaulex

Op basis van de matrijs voor het spuitgieten en het uitgebreide netwerk van DS Smith, kunnen de bollen overal ter wereld lokaal geproduceerd worden.

Eenmaal onder de grond, is het systeem ook perfect veilig voor de natuur en behoeft het geen onderhoud. De levensduur is in theorie eeuwig. Tot slot is ook het productieproces van Beaulex duurzaam. Op basis van de matrijs voor het spuitgieten en het uitgebreide netwerk van DS Smith, kunnen de bollen overal ter wereld lokaal geproduceerd worden. Zeker bij grote infrastructuurwerken kan dat het transport en de CO2-uitstoot gevoelig verlagen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%