Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Regenwater bufferen met steenwol

Regenwater bufferen met steenwol

Het klimaat verandert. Er valt niet alleen meer regen, maar de buien worden ook extremer. Het rioolstelsel kan dat vaak niet in één keer aan, met wateroverlast tot gevolg. Het bufferen van water is een goede manier om de overlast tegen te gaan. Lapinus, onderdeel van de ROCKWOOL group, heeft hier met het product Rockflow een interessante toepassing voor ontwikkeld. Hierbij worden platen van steenwol onder verhard oppervlak geplaatst die zich volzuigen met water bij extreme neerslag.  Als het droger wordt, kan het water geïnfiltreerd worden in de bodem of afgevoerd worden via het riool.

Rockflow is al op diverse plaatsen toegepast, onder meer onder schoolpleinen, parkeerplaatsen en wadi’s. Sinds kort ligt het ook onder een aantal straten in Maasbracht in de gemeente Maasgouw. Rob Driessen, Business Development Engineer bij Lapinus ziet grote mogelijkheden met deze toepassing. “De belasting door het wegverkeer is een speciaal aandachtspunt bij deze toepassing. Rockflow is gemaakt van steen en dus zeer sterk. Het kan zelfs vlak onder het wegoppervlak worden aangelegd. Dat is handig in gebieden waar niet veel ruimte onder de grond aanwezig is, bijvoorbeeld door een hoog grondwaterpeil. Sowieso is Rockflow zuinig met ruimte: het neemt ruim drie keer zoveel water op als hetzelfde volume aan lava- of grindkoffers.”

Lapinus

Rockflow neemt ruim drie keer zoveel water
op als hetzelfde volume aan lava- of grindkoffers. (Beeld: Lapinus)

Lowie Eijkelhardt van de gemeente Maasgouw is ook te spreken over de materiaaleigenschappen. “Behalve de grote opnamecapaciteit viel me ook de snelheid op waarmee water wordt opgenomen.” Jean-Philippe Janssens, die namens Ducot Engineering en Advies de gemeente ondersteunde bij het project, noemt nog een ander voordeel: “Anders dan bij plastic kratten, stroomt het water op hellend terrein niet weg naar het diepst gelegen punt, maar wordt het gelijkmatig opgenomen in de steenwollen platen.”

Lapinus

Rockflow in Maasbracht.

In Maasbracht zijn de platen 80 centimeter onder de weg gelegd, net onder de kabels en leidingen die er al liggen. Daardoor worden de platen minimaal onderbroken door andere elementen. Dat is handig, maar niet noodzakelijk: nieuwe leidingen kunnen moeiteloos door het steenwol worden geschoten. Ook kan het, anders dan bij plastic kratjes, makkelijk afwijkende vormen in het straatpatroon volgen en kan het ter plekke worden bijgesneden. Sterk, zuinig met ruimte en flexibel … je zou haast zeggen “kom maar op met die stortbui!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.