Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Regenwater bergen en gecontroleerd afvoeren

Door de halfverdiepte ligging van de nieuwe N69 fungeert de nieuwe weg als ‘regenwaterafvoerput’ voor de omgeving. Om te voorkomen dat het regenwater overlast veroorzaakt, voorziet het ontwerp in een aantal bergingssystemen en pompinstallaties.

Schakelkast en pompenluik met veilgheidsroosters

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Remondis Smart Infra ’s-Hertogenbosch

6 september 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Remondis Smart Infra ’s-Hertogenbosch is, vanuit de vestiging in ’s-Hertogenbosch, het voormalige Van der Linde Pomptechniek, verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering en realisatie van de installaties.

Remondis Smart Infra, met acht vestigingen in Nederland, is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van pompinstallaties om regenwater en rioolwater af te voeren naar oppervlaktewater dan wel de waterzuivering voor eindgebruikers als gemeenten, provincies en waterschappen. “Op de N69 bouwen we twee installaties die uiteindelijk worden overgedragen aan de provincie Noord-Brabant en één aan de gemeente Valkenswaard”, zegt Frank Olijrhook van Remondis Smart Infra ’s-Hertogenbosch. “Dit heeft te maken met het feit dat het beheer van een fietstunnel onder de N69 door de gemeente Valkenswaard wordt verzorgd, daaronder valt dus het bergen van regenwater.”

Optimalisatieberekeningen

Bij de nieuwe N69 is er sprake van twee halfverdiepte liggingen en diverse onderdoorgangen. “Regenwater zoekt altijd het laagste punt op. Op strategisch uitgekozen locaties wordt daarom voorzien in bergingssystemen en pompinstallaties om het regenwater op te vangen en gecontroleerd te verpompen naar oppervlaktewater in de buurt”, legt Olijrhook uit. “Aan de hand van optimalisatieberekeningen en regenvalsimulaties hebben we in samenwerking met Boskalis per locatie de juiste balans gevonden tussen het bergingsvolume enerzijds en de pompcapaciteit anderzijds. Door een tijdelijke buffer in te bouwen, kunnen pieken worden afgevlakt en kan het regenwater met een relatief ‘normale’ pomp afgevoerd worden. Er zijn drie installaties gepland: op de Broekhovenseweg, de Molenstraat en één bij de onderdoorgang op de Monseigneur Smetstraat. Die laatste wordt straks beheerd door de gemeente, de andere twee door de provincie.” 

Schakelkast en pompenluik met veilgheidsroosters.

Het bufferen van het regenwater gebeurt in alle drie de situaties onder de weg. Olijrhook: “Bij de Broekhovenseweg en de Molenstraat gaat het om een buizensysteem in combinatie met putten en een pompcapaciteit van respectievelijk 45 en 55 m3 per uur. Op de Monseigneur Smetsstraat wordt een betonnen kelder van 40 minhoud dwars onder de weg gerealiseerd die tevens onderdeel vormt van de betonconstructie van het kunstwerk erboven. Hier volstaat een pomp met een capaciteit van 32 m3 per uur. Overigens worden alle installaties alternerend uitgevoerd volgens het N+1-principe. Als één pomp weigert, is er altijd een back-up. De pompen worden bovendien gelijkmatig belast. Doordat we veelal vroegtijdig in een project aanhaken, kunnen buffersystemen perfect in het civiel ontwerp worden geïntegreerd.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%