Topcon Positioning Netherlands
01:58
12-06-2018

Realtime helpt realtime managen

De bouw innoveert continu. Zo is de bouwplaats inmiddels een soort van assemblageplaats waar de verschillende onderdelen naadloos in elkaar zouden moeten passen. Om dit te kunnen bewerkstelligen is techniek nodig. En daar speelt Topcon Positioning Netherlands feilloos op in. Het bedrijf heeft veel kennis van (digitale) workflows en heeft enthousiaste mensen in dienst die dit graag delen met hun klant. Zij bieden onder meer geodetische oplossingen waarbij intuïtieve software en nauwkeurige meetinstrumenten een belangrijke rol spelen. Specifiek voor de bouw en infra bieden zij productiviteitsverhogende systemen voor machinebesturing aan, die zijn gericht op zowel grondwerk als projectmanagement.

De ideale situatie
“In de ideale situatie werken alle betrokken partijen samen via een cloudoplossing waarin men realtime de workflow van het project kan peilen én zelf bijhouden,” zegt Rob ten Vregelaar die als business manager werkzaam is bij het bedrijf. “En dat geldt dan voor alle betrokken partijen: de financieel verantwoordelijke kan zien wat de financiële stand in combinatie met het geleverde werk is en de uitvoerder heeft continu actuele data van het project tot zijn beschikking. En zo geldt dat voor ieders specialisme. Alle datastromen die in het project beschikbaar zijn, worden via de cloud geactualiseerd. De data worden gecombineerd in een digitale projectomgeving en kunnen op elke plek op elk beeldscherm gebruikt worden. Groot voordeel is dat eventuele problemen al zichtbaar worden in deze digitale fase, waardoor ze in het echte werk kunnen worden voorkomen. En dat heeft direct invloed op de faalkosten van een project. Ook de overheadkosten varen, op de langere termijn, wel bij deze manier van samenwerken omdat je de workflow van het totale project heel efficiënt en productief met elkaar kunt beheersen. Onze systemen zijn toepasbaar voor de utiliteitsbouw, grote woningbouw en infrastructurele werken, maar ook voor de wereld van bijvoorbeeld landbouw en (proces)industrie zijn ze uitermate geschikt.”

Topcon Positioning Netherlands
Rob ten Vregelaar, Business Manager Topcon Positioning Netherlands.

Bouwen 3.0
“In de bouw van nu wordt niets meer aan het toeval overgelaten. Alles wordt tot in detail bekeken, berekend en voorbereid. Pas daarná gaat men fysiek met het project aan de slag. Het vraagt overigens wel om discipline, want als één partij zijn vorderingen niet actueel bijhoudt in de cloud dan loopt het proces minder goed. Wat ik overigens mooi vind, is dat onderaannemers steeds beter geautomatiseerd zijn ingericht, omdat zij inzien dat slimmer werken noodzakelijk is. Ook zij zullen dus gaan investeren in nieuwe technologie.”

Over jong en oud
“Er is natuurlijk ook wel wat aan de hand in de bouw; je kunt geen krant openslaan of je leest over het gebrek aan technisch personeel. Er bestaat nog altijd het beeld van die blauwe overall en vieze handen, waardoor de gemiddelde scholier liever wat anders gaat doen. En dat terwijl de bouw zoveel biedt: het is een enorm innovatieve wereld, waarin slimme automatiseringsoplossingen een steeds belangrijkere plaats innemen. Als gevolg daarvan is er ook veel vraag naar mensen die verstand hebben van de nieuwste technologieën. Wat verder opvalt is dat de oudere werknemer, en die hebben we behoorlijk veel binnen de bouwwereld, door de bank genomen, volop open staat voor verandering en werken met de nieuwe systemen. De systemen van Topcon maken gebruik van software die zó intuïtief is ingericht, dat het heel gebruiksvriendelijk wordt. Je hoeft er geen studie voor te volgen. ‘Hadden we dít maar jaren geleden ontdekt’, is een veelgehoorde reactie,” aldus Ten Vregelaar.  

Tekst | Susan Moonen  Beeld | Topcon Positioning Netherlands
Uitgelichte foto: 
Digitalisering? Workflow aanpassen? Keuzes maken? Topcon helpt graag op deze “Intersection of Infrastructure and Technology”.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom civiele techniek & infrastructuur

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Topcon Positioning GroupTriflex