Platform over civiele techniek & infrastructuur
Geotextiel

Realisatiekosten voor windmolenparken verlagen

Afbeelding1
Voor de toepassing van geogrids zijn duidelijke richtlijnen opgesteld.

Tekst | Paul ter Horst, Roel van Gils

Beeld | Tensar

8 oktober 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Windturbines zijn al enige jaren niet meer weg te denken in het Nederlandse landschap. Sommige polders – zoals Flevoland en Wieringermeer – staan er bijna vol mee. De turbines worden steeds hoger aangelegd voor een beter rendement. Aan het woord is Paul ter Horst van Tensar, bedenkers van het geogrid en het Stratum granulair matras. “Om het machinehuis en de bladen te kunnen installeren op deze hoogte zijn extreem grote kranen nodig. Deze kranen moeten wel stabiel en veilig kunnen staan. Een uitdaging voor Nederlandse windprojecten, want de meeste wind waait in gebieden waar de ondergrond niet draagkrachtig is.”

Paul ter Horst

“De meest eenvoudige oplossing voor de aanleg van toegangswegen, opslagterreinen en kraanopstelplaatsen voor windparken bestaat uit een laag granulaat”, begint Ter Horst. “Als de draagkracht niet afdoende is, kan het (meng)granulaat mechanisch gestabiliseerd worden met TriAx-geogrids. Door de beste performance van alle soorten funderings-geogrids kan het TriAx-menggranulaat een veel hogere lastspreiding en/of sterkte geven. Voor de toepassing van geogrids zijn duidelijke richtlijnen in de CROW1001 en het STOWA-handboek ‘Kraanopstelplaatsen’ (2019-02a) opgesteld, zodat men conform deze richtlijnen
kan ontwerpen.”

Testopsteling met superlift contraballast.

Geen palen benodigd

“Als grondverbetering te duur of te ingrijpend is en/of de zettingen te hoog, wordt bij kraanopstelplaatsen al snel gekozen voor een betonpoer op palen”, vervolgt Ter Horst. “Een betonpoer moet – wegens de hoge kosten – exact afgestemd op de kraan die zal komen hijsen. In de praktijk is het echter zo dat een aannemer tot het laatste moment niet exact weet welke kraan er werkelijk komt vanwege schaarste van dergelijke grote kranen. Een alternatief is dan een paalmatras. Het is een matras bestaande uit granulaat dat ingepakt is in meerdere lagen hoge sterkte geotextiel op palen. Hierdoor is een paalmatras veel duurder maar biedt wel alle flexibiliteit voor het toepassen van willekeurige kranen. De beste en meest gunstige oplossing is echter een TensarTech Stratum® Geocel matras. Deze oplossing biedt een gelijke flexibiliteit als een paalmatras of grondverbetering, maar heeft geen palen nodig. Daar staat tegenover dat een kleine zetting geaccepteerd moet kunnen worden. Gelukkig zijn zettingen zelden een beperking voor kraanopstelplaatsen. In het STOWA-handboek 2019-02a, wordt bovenstaande ook bevestigd.” 

De toepassing van Tensar TriAx en TensarTech Stratum draagt dus direct bij aan het verlagen van de realisatiekosten van windparken en indirect aan de energietransitie als geheel, zonder concessies te doen aan de veiligheid.

Verificatietest

Voor aanleg van de werkwegen en kraanopstelplaatsen van het windpark Wieringermeer, bestaande uit respectievelijk 50 en 32 turbines, is de stabiliteit van de kraanopstelplaatsen gewaarborgd door meerdere Stratum-systemen. Ter Horst: “De opdrachtgever – Vattenfall – heeft daarbij onder andere opdracht gegeven tot het uitvoeren van een verificatietest door aannemer Van Gelder om de geschiktheid van de opstelplaatsen te toetsen. En met succes. Daarmee is bevestigd dat de opstelplaats voldoet aan alle eisen van de opdrachtgever en geschikt is voor het faciliteren van de kraanbelastingen.” 

De introductie van het Stratum® granulair matras voorkomt onder andere de aanleg van paalfunderingen voor kraanopstelplaatsen. “De toepassing van Tensar TriAx en TensarTech Stratum draagt dus direct bij aan het verlagen van de realisatiekosten van windparken en indirect aan de energietransitie als geheel, zonder concessies te doen aan de veiligheid”, resumeert Ter Horst. “Aanvullend daalt ook de CO2-uitstoot van de projectrealisatie doordat herbruikbaar materiaal toegepast kan worden, geen betonproductie en minder transporten benodigd zijn.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht