Platform over civiele techniek & infrastructuur
Bruggen & Tunnels

Railkanaal voor energie-distributie bij Piet Heintunnel

Voor het energievoorzieningsvraagstuk doet de alliantie van de Piet Heintunnel een beroep op Siemens Smart Infrastructure.

sic_00019278_original kopiëren
Aftakkast op het LI railkanaal.

Tekst | Susan Peek

Beeld | Siemens Smart Infrastructure

7 april 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Zij verzorgen het detailontwerp alsmede de begeleiding en uitvoering van de gehele energiedistributie bij dit uitdagende project. Als slimmer alternatief voor conventionele kabels concretiseert Siemens de programmavisie van een railkanaal, waarmee veilig grote hoeveelheden energie over grote afstanden getransporteerd kunnen worden, zelfs in kleine ruimtes. Jeroen Clardeij en Kazs Krikke van Siemens lichten toe wat de voordelen zijn.

Drie kilometer railkanaalsysteem

“We leveren middenspanningsverdelers, transformatoren en laagspanningsverdelers in vier trajecten, met in totaal meer dan drie kilometer aan railkanaalsysteem”, begint Clardeij. Het railkanaalsysteem is overigens niet nieuw. Siemens levert met dit systeem al zo’n twintig jaar betrouwbare brandwerende stroomvoorzieningen voor talloze toepassingen in infrastructuur en industrie. Zoals aan datacenters, maar ook aan de metaalindustrie, chemische fabrieken en de voedingsmiddelenindustrie. Krikke constateert dat men bij tunnels vaak grijpt naar traditionele manieren en dus kiest voor conventionele bekabeling. “Maar men begint nu in te zien dat een railkanaalsysteem ook bij tunnels voordelen biedt”, vervolgt hij. 

Energiedistributie met railkanaal versus conventionele bekabeling.

Alleen maar voordelen

“In een tunnel heb je te maken met ruimtegebrek: bij de aanleg van conventionele bekabeling moeten er veel kabels in een kabelgoot, sta je met veel mensen in een krappe ruimte en is er een flinke fysieke inspanning nodig om de kilometerslange kabels, die samen duizenden kilo’s wegen, van punt tot punt te trekken”, weet Clardeij. “Ons railkanaalsysteem heeft een compact ontwerp: het bestaat uit drie meter lange lichtgewicht aluminium elementen, die de kabel en kabelgoot ineen zijn. Je brengt het element de tunnel in, sluit het aan en gaat verder met het volgende element. Het monteren met minder mankracht en spierkracht is veel eenvoudiger. Daarnaast kun je met het modulaire railkanaalsysteem haaks de hoek om, waardoor het heel ruimtebesparend is.” Krikke wijst op een ander voordeel: de veiligheid. “De lage vuurbelasting van dit systeem is een ander groot voordeel ten opzichte van conventionele bekabeling. Zeker in tunnels, waar de eisen ten aanzien van de veiligheid alsmaar toenemen.” 

Geïntegreerde en toekomstbestendige oplossingen

Naast veiligheid, een langere levensduur en de eenvoudige aanleg, is de enorme flexibiliteit van het railkanaalsysteem volgens Clardeij een belangrijke factor om hiervoor te kiezen. “Siemens heeft het systeem zo ontwikkeld dat het optimaal is voorbereid op toekomstige aanpassingen, energiemanagement en individuele behoeften. Op de aftakopeningen in het railkanaalsysteem kan eenvoudig een aftakkast geklikt worden, waardoor je snel en veilig uitbreidingen kunt toevoegen. Bijvoorbeeld voor extra verlichting of ventilatie. Ideaal in tunnelomgevingen waar je stilstand zoveel mogelijk wilt voorkomen.” Krikke besluit: “Goedkoper, betrouwbaar, veiliger, ruimtebesparend, beter planbaar en flexibel: eigenlijk zijn er alleen maar voordelen. Daarbij helpt Siemens graag, van ontwerp tot aan installatie”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%