Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Quick wins van 3D GPS-machinebesturing: start nu!
Met 3D GPS-machinebesturing neemt de kwaliteit, snelheid en nauwkeurigheid van het werk toe en bespaar je op brandstofkosten, dubbel werk én tijd. (Beeld: Topcon Positioning Netherlands)

Quick wins van 3D GPS-machinebesturing: start nu!

De eisen bij aanbestedingen op het gebied van duurzaamheid, zoals een lagere CO2-uitstoot, nemen toe. Door gebruik te maken van 3D GPS-machinebesturing voldoe je veel gemakkelijker aan deze eisen. Bovendien neemt de kwaliteit, snelheid en nauwkeurigheid van het werk toe en bespaar je op brandstofkosten, dubbel werk én tijd. Kijkend naar de alsmaar kleiner wordende marges kunnen aannemers het zich haast niet meer permitteren om opdrachten uit te voeren zónder 3D-machinebesturing.

Dé reden voor Topcon Positioning Netherlands om het belang van 3D GPS-machinebesturing te duiden en bedrijven die nog niet zijn overgeschakeld, inzicht te geven in wat daarbij komt kijken. 

3D-machinebesturing

Een 3D-model is een driehoeksmeting waarin alle metingen van de drie dimensies (breedte, lengte en hoogte) zijn gepositioneerd in een coördinatenstelsel. Deze x-, y- en z-waardes zijn nodig voor machinebesturing, locatie- en volumebepalingen. 3D GPS-machinebesturing werkt met GNSS (Global Navigation Satellite System, ook wel bekend als GPS), waarbij de plaatsbepaling met behulp van speciale satellietconstellaties gebeurt. De systemen van Topcon maken gebruik van meerdere satellietconstellaties waardoor je ondanks eventuele belemmerende omgevingsfactoren toch een stabiele verbinding houdt. Dankzij de enorme rekenkracht van het Topcon-systeem, gaat de keuze van de constellatie volledig automatisch en kun je ongehinderd doorwerken.

De Topcon 3D GPS-machinebesturing werkt met GNSS, wat inhoudt dat de plaatsbepaling met behulp van speciale satellietconstellaties gebeurt. (Beeld: Topcon Positioning Netherlands)

Quick wins

• Werken met 3D-machinebesturing, oftewel vanuit een 3D-model, scheelt handelingen, uitzet- en faalkosten, draaiuren, brandstof
en machineslijtage. 

• Aannemers hebben meer grip en controle op de processen en duidelijkheid over de kosten en baten, wat fouten en verrassingen voorkomt. 

• De werkomgeving wordt veiliger, omdat de machinist niet in tekeningen hoeft te bladeren maar op het scherm en naar buiten kijkt en in 3D ziet wat hij doet. 

• Totale controle. Het bedieningsgemak is groot en daarmee ook de voordelen.

• Efficiënter en nauwkeuriger werken is ook plezieriger werken. 

• De meetgegevens worden digitaal geregistreerd, kunnen dankzij het open platform van Topcon gedeeld worden en als wederzijds controlemiddel dienen.

• De Topcon GPS-componenten zijn los te koppelen en op meerdere machines te gebruiken. Hierdoor is een aannemer flexibel in de inzet van de apparatuur die daardoor optimaal inzetbaar is.  

Ondersteuning

Niet alleen machinisten, ook aannemers en opdrachtgevers zijn enthousiast over de voordelen van 3D GPS-machinebesturing. De vraag ernaar neemt dan ook toe. Dus start nu als je er nog niet mee begonnen bent. Met vragen of behoefte aan ondersteuning kun je bij Topcon vrijblijvend terecht. Van advies tot aanschaf, van uitleg en ’treeplank-training’ tot toepassing en support. 

Starten? Dit komt erbij kijken.

De whitepaper Starten met 3D GPS-machinebesturing is een mooi begin. Deze whitepaper geeft je inzicht in wat 3D GPS-machinebesturing voor jouw bedrijf kan doen, en wat erbij komt kijken als je start. Hoe werkt GPS-machinebesturing precies, wat wordt er geïnstalleerd? Wat zijn de praktijkervaringen van machinisten? Hoe maak je zelf een 3D-model en waarom zou je dat doen? Als je het wil gaan inzetten: welke opties zijn er en wat kan je leren van bedrijven die je voorgingen? Dit en meer lees je in de whitepaper die te downloaden is via onze site    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.