Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Puzzelen met constructie nieuwe Valkbrug Leiden

Puzzelen met constructie nieuwe Valkbrug Leiden

In de Leidse binnenstad tussen de Lammermarkt en het Centraal Station in ligt de nieuwe Valkbrug. Een architectonisch hoogstandje waarbij het realiseren van de constructie het nodige puzzelwerk met zich meebracht.

De bouw van de nieuwe Valkbrug is nagenoeg afgerond. Aan de asfaltering en inrichting van het maaiveld eromheen wordt momenteel gewerkt zodat de brug voorjaar 2019 in gebruik genomen kan worden. Het 30 meter lange bouwwerk heeft vier rijstroken, de middelste twee voor auto’s en de buitenste twee voor fietsers en voetgangers. De brug kruist de Rijnsburgersingel en vormt een verkeersader tussen centrum en station. Reden waarom de weg slechts beperkt afgesloten mocht worden en de bouw in twee fasen plaatsvond.

Als een openliggende hand met vier vingers

“Maar de echte uitdaging betrof het inpassen van de brug in de omgeving op basis van het architectonische beeld van de Belgische architect”, vertelt Corné van Weert, projectleider bij ingenieursbureau Verhoeven en Leenders, gespecialiseerd in ontwerp en uitwerking van constructies in bouw en infra. Samen met opdrachtgever Van Boekel heeft het bureau uit Volkel de constructieve uitwerking van de brug verzorgd. Dus berekeningen, definitief ontwerp en werktekeningen voor de uitvoeringsfase inclusief vorm- en wapeningstekeningen voor de fundering. ”Aan de Lammermarktzijde is het één brug van circa 20 meter breed. Deze loopt richting de stations kant breed uit in vier bruggen waardoor een transparant beeld ontstaat. Vergelijk het met een openliggende hand met vier vingers. Het hoogteverschil tussen beide oevers maakte het een uitdaging alles in het maaiveld in te passen. Het zijaanzicht van de brug moest namelijk een vloeiende boog vormen. Dit betekende veel puzzelwerk om het beeld van de architect in ons plan te krijgen”, stelt Van Weert.

Integrale brug met vloeiende overgang op aansluitende wegen

Maar er waren meer uitdagingen zoals de kruising van bestaande wegen aan de stations zijde. Deze moesten op maaiveldniveau functioneel aansluiten op de nieuwe betonnen brug. Deze is gefundeerd op LeKa-palen en heeft prefab betonnen liggers. De landhoofden en prefab liggers zijn in het werk aan elkaar gestort met beton, waardoor een integrale brug is ontstaan. Met als voordeel een vloeiende overgang tussen brug en aansluitende wegen. Door het ontbreken van voegen is veel minder onderhoud nodig, een eis van de gemeente.

Tekla-award

“Mooi is ook dat we de brug inclusief wapening en asfalt compleet in een 3D BIM-model in Tekla uitgewerkt hebben. Hiervoor hebben we in 2018 zelfs de Tekla BIM-Award ontvangen die dit softwarebedrijf jaarlijks uitreikt”, aldus Van Weert.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.