Platform over civiele techniek & infrastructuur
Bouwmat

Puma is beter in aansturen van hydrauliek op afstand

De bekende Panther en Tiger-lijn van Tele Radio heeft er een bijzonder broertje bijgekregen: de Puma-lijn. Die is als radiografische...

gww-teleradio-puma-01-kopieren

15 juli 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De bekende Panther en Tiger-lijn van Tele Radio heeft er een bijzonder broertje bijgekregen: de Puma-lijn. Die is als radiografische afstandsbediening speciaal bedoeld voor hydraulische toepassingen. De Puma-zenders kunnen goed uit de voeten met de veelheid aan aansturings-variabelen van het moderne bouwmaterieel.

Waar de handzenders goed functioneren bij eenvoudige (machine)taken, is het op afstand aansturen van modern bouwmaterieel veel gecompliceerder. Toren- en portaalkranen, graafmachines, allerhande speciale voertuigen (zoals kiepwagens, rijplatenleggers, vacuümtrucks et cetera), maar ook bijvoorbeeld puinbrekers, drainagemachines en baggerschepen maken tegenwoordig gebruik van radiografische afstandsbediening. Waarbij met name het aansturen van meerdere hydraulische pompen en de veelheid aan toepassingen van hydraulische uitrustingsstukken een andere benadering vergen.

Bij de Puma-lijn is de handzender dan ook vervangen door een grotere buikzender met meer mogelijkheden. Want waar de één het liefst werkt met x-y paddles, kiest de ander juist voor joysticks en wil de volgende graag meer flipschakelaars. Tegelijkertijd zien we een veelheid aan aansluitingsmogelijkheden (bussystemen), het liefst plug and play en daarbij moet de zender ook nog eens gemakkelijk programmeerbaar zijn voor de specifieke toepassingen van de klant.

Standaard en Custom

Die specifieke toepassingen heeft de ontwikkelaars van de Puma-lijn ertoe gebracht om twee lijnen te ontwikkelen. Met de Basic Line wordt een groot deel van de markt afgedekt tegen een optimale prijs-prestatieverhouding. De Custom-lijn maakt daarnaast uitgebreid maatwerk mogelijk. De Custom-lijn biedt fabrikanten bijvoorbeeld de mogelijkheid om de Puma-zender geheel af te stemmen op hun specifieke machine(s), inclusief hun eigen invulling van het bedieningsplatform.

Daarbij speelt de veiligheid bij de Tele Radio Groep van huis uit een grote rol. Radiografisch op afstand besturen van machines is in veel opzichten veiliger, maar dan moet het systeem wel goed (blijven) functioneren. Zo moet de noodstopfunctie altijd werken. Anders dan bij veel leveranciers van machines en componenten laat Tele Radio alle producten daarom onafhankelijk inspecteren door erkende keuringsinstanties. De bijbehorende certificaten (SIL3, Cat3, PLd of PLe) zijn op verzoek in te kijken.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%