Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Pronar breidt aanbod recyclingmachines uit

Pronar breidt aanbod recyclingmachines uit

Van Herwijnen Machinery is importeur van het Poolse merk Pronar, dat een keur aan innovatieve recyclingmachines op de markt brengt. Directeur Jimmy van Herwijnen vertelt over enkele nieuwe machines, waarmee de fabrikant dit najaar ook de Nederlandse markt hoopt te veroveren.

Ook nieuw in het Pronar assortiment is de MPT 30/1, een transportband met een lengte van maar liefst 30 meter, die tot 13 meter hoogte kan uitstorten.

“Een mooie primeur is de Pronar MRW 2.75”, stelt Van Herwijnen. “Deze machine is net uit en is de kleinste dubbelwals shredder die Pronar nu bouwt. Hij heeft een Volvo Penta motor met 280 pk en de machine weegt 17.000 kg. De verkleiner kan geleverd worden op haakarm of rupsonderstel.” 

Vervolgens somt Van Herrewijnen een aantal unieke kenmerken op: “De MRW 2.75 heeft zeer makkelijk te wisselen walsen. De complete cassette is snel te wisselen voor een ander type wals. Dit maakt de machine multi-inzetbaar op diverse afvalproducten. Hij heeft een a-synchronische versnellingsbak. De walsen draaien dus niet per se synchroon, hetgeen de doorvoersnelheid verhoogt. Verder is de shredder uitgerust met een lange afvoerband, afstandsbediening, heeft een lage invoerhoogte en is door zijn compacte maten eenvoudig te vervoeren.” 

De Pronar MPB 18.47/1 betreft een ‘Basic’ versie trommelzeef, met een trommel van 4,7 meter lang en 1,8 meter doorsnee.

Transportband

Ook nieuw in het Pronar assortiment is de MPT 30/1, een transportband van maar liefst 30 meter lang. Van Herwijnen: “Dit betreft een vakwerkconstructie en het is een zeer imposante machine. Dankzij zijn lengte van 30 meter stort de band op 13 meter hoogte en daardoor kunnen grote capaciteiten materiaal opgeslagen worden. De machine weegt 16.000 kg en staat op een rupsonderstel, dus kan gemakkelijk manoeuvreren. Ook voor transport kan de machine aan beide zijden ingeklapt worden, zodat deze met gewoon transport verzet kan worden. Net als bij de andere modellen wordt ook dit type geleverd met een CAT Stage V motor, die 75 pk heeft.” 

De Pronar MRW 2.75 is de kleinste dubbelwals shredder die Pronar nu bouwt.

Houtversnipperaar

Handig voor groenbedrijven is de eerste door Pronar gefabriceerde, met de hand gevoede houtversnipperaar: de Pronar MR 15. Het gaat om een getrokken auto aanhangermodel met een gewicht van 750 kg.  De hakselkooi wordt aangedreven door een B&S Vanguard EFI krachtbron van 993 cc, die goed is voor 37 pk vermogen. “De MR 15  is een lichte shredder, maar ook een krachtige”, stelt Van Herwijnen. “De constructie van de MR-15 versnipperaar is gebaseerd op een enkelassig voertuig met een maximaal gewicht van 750 kg. Hierdoor is registratie op de weg mogelijk op basis van goedkeuring in de categorie O1 trailer (met een maximum beladen massa van niet meer dan 750 kg). Iedereen met een autorijbewijs kan er dus de weg mee op.”

Met de hand gevoede houtversnipperaar: de nieuwe Pronar MR 15.

Basic trommelzeef

De Pronar MPB 18.47/1  betreft een ‘Basic’ versie trommelzeef. Van Herwijnen: “De 18.47 staat voor de trommeldiameter en -lengte, net als bij iedere andere zeef van Pronar. Deze machine heeft dus een trommellengte van 4,7 meter en een diameter van 1,8 meter. Het betreft een simpelere en goedkopere versie van de gewone 18.47. Zo kan de machine niet op de weg worden vervoerd, maar is bedoeld voor klanten waar deze voor 99% op locatie blijft. De grove fractieband kan links of rechts geplaatst worden. De fijne fractie loopt onder de vulbunker door en wordt aan de voorzijde gelost. Deze machine is dus behoorlijk compact qua ruimte.  De motor zit aan de voorzijde en kan 90 graden naar buiten gedraaid  worden, waardoor deze erg toegankelijk is voor onderhoud. Een ideale machine dus voor de kleinere verwerkers die nieuw willen draaien voor 30% van de nieuwprijs van een conventionele MPB 18.47.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.