Platform over civiele techniek & infrastructuur
Projectmanagement in de grond-, weg- en waterbouw: Ruimte maken
Ruimte maken voor nieuwe ideeën en voor innovaties: dat is ook projectmanagement. (Beeld: Combinatie Gemaal Monnickendam)

Projectmanagement in de grond-, weg- en waterbouw: Ruimte maken

Projectmanagement is een veelomvattende term. De betekenis ervan is niet in één zin te vatten. Dat weten ze maar al te goed bij ProReNi, een adviesbureau met een geheel eigen visie op projectmanagement in de grond-, weg- en waterbouw. Een gesprek met de oprichters Remco van den Brink en Niels van Rijswijk, en partner Stefan van den Helder.

De projectmanagers bij ProReNi hebben een geheel eigen visie op projectmanagement in de grond-, weg- en waterbouw.

Wat is de kwalificatie van projectmanagement in de grond-, weg- en waterbouw? “Als je het plat slaat, dan ben je als projectmanager in algemene zin verantwoordelijk voor tijd, geld, kwaliteit, organisatie, informatie en de risico’s binnen een project”, begint Van den Helder. “Afhankelijk van het project, de fase en het team verschuift de focus op die verschillende aspecten. Het ene project verlangt van de projectmanager bijvoorbeeld meer focus op de mensen, terwijl een ander project misschien meer aandacht voor de inhoud vraagt. Een projectmanager moet dat aanvoelen en met zijn skills en tools daarop sturen. Dat maakt dat niet elke projectmanager zomaar alles kan doen. De één heeft meer affiniteit met inhoud, de ander met management en organisatie. Met andere woorden, ondanks dat je projectmanagement als term kunt generaliseren, vraagt het per project om maatwerk. Uiteindelijk is het de taak van de projectmanager dat het project binnen de kaders van tijd, geld, kwaliteit, informatie en risico’s wordt volbracht.”

Uiteindelijk is het de taak van de projectmanager dat het project binnen de kaders van tijd, geld, kwaliteit, informatie en risico’s wordt volbracht.

In je element

Overall kun je volgens Van Rijswijk wel zeggen dat projectmanagement over mensen gaat. “Het doel is om mensen ertoe te bewegen om datgene te doen dat het beste is voor het project. Een projectmanager moet dus in ieder geval de vaardigheden bezitten om mensen te enthousiasmeren en mee te nemen in het project om stappen naar voren te zetten. Als ‘ruimtemakers’ vinden we het bij ProReNi belangrijk dat iedereen de ruimte krijgt om zichzelf te ontplooien in een team om tot een succesvol eindresultaat in de buitenruimte te komen.” De dienstverlening van ProReNi is vooral gericht op de opdrachtgevende kant voor projecten in de natte- en droge infrastructuur, gebiedsontwikkeling en groenbeheer. De projectmanagers werken vooral voor Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en waterschappen. Van den Helder: “Daar ligt van oudsher onze kennis en expertise, waarbij we projecten oppakken vanaf verkenningsfase tot en met de uitvoering. Met dank aan een breed scala aan projectleiders en projectmanager in ons team. Projecten zijn gebaat bij de juiste mensen op de juiste plek. Daar proberen wij steeds invulling aan te geven, zodat iedereen in het team zich in zijn of haar element voelt.”

In vier jaar tijd heeft ProReNi een aardige referentielijst opgebouwd.

Ruimte maken

In vier jaar tijd heeft ProReNi een aardige referentielijst opgebouwd. “Bij ons krijgt iedereen de ruimte om te werken aan de projecten waar zijn of haar hart ligt. We krijgen energie van zowel relatief kleine projecten als de grote landelijke programma’s vanuit Rijkswaterstaat of waterschappen”, erkent Van den Brink. “Zo zijn we aan de ene kant bijvoorbeeld nu bezig met het vervangen van 21 fiets- en voetgangersbruggetjes in de gemeente Rijswijk, een project dat we als bureau in zijn geheel oppakken. Maar maken we daarnaast ook deel uit van het Integraal Projectmanagement team (IPM) van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) binnen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, om maar eens twee uitersten te noemen.”  In al onze projecten zoeken we nadrukkelijk de balans op, benadrukt Van den Helder. “En om tot een goede balans te komen, heb je ruimte nodig. We voelen ons verantwoordelijk om iets toe te voegen aan de projecten waar we aan werken en kijken altijd verder dan de primaire opgave. Ruimte maken voor nieuwe ideeën en voor innovaties. Dat is ook projectmanagement.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.