Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Profileren met oog voor precisie
Op de luchthaven zet Van Donkersgoed B.V. voornamelijk grote Caterpillar-graders in van het type 120 M.

Profileren met oog voor precisie

Met state-of-the-art graders worden de onderbanen tot op de millimeter nauwkeurig geprofileerd. Het machinepark van het bijna 100-jaar jonge familiebedrijf is dan ook regelmatig op Schiphol te vinden en levert voor Heijmans een wezenlijke bijdrage aan project VDR.

“We worden al vele jaren door Heijmans ingeschakeld voor werkzaamheden op Schiphol en zijn in die hoedanigheid ook bij het project VDR betrokken”, begint Janneke van Donkersgoed. “We profileren puinbanen en zandbanen, eigenlijk elk voorkomend mengsel. Op de luchthaven gaat het vooral om het profileren van de stabilisatie. We volgen daarin de planning van Heijmans. Dat betekent in veel gevallen wisselende werktijden. We beginnen immers meestal wat later, pas nadat het mengsel is ingereden, en gaan door tot het klaar is.”

Meters maken

Op de luchthaven zet Van Donkersgoed B.V. voornamelijk grote Caterpillar-graders in van het type 120 M. “De machines zijn voorzien van een Trimble-3D-aansturing en kunnen zowel met Total Stations als met GPS overweg. Ze zijn wat dat betreft multifunctioneel inzetbaar.

De machines worden door ons speciaal ingezet vanwege het zware eigen gewicht, waardoor een hogere nauwkeurigheid wordt gehaald en een snellere productie. Het profileren gebeurt aan de hand van het door Heijmans aangeleverde model, dat wordt ingelezen in de machine. Doorgaans kunnen we het met één machine goed bijhouden. De ene dag zullen we iets meer meters maken dan de andere dag, afhankelijk van het ‘bed’ dat voor ons wordt klaargelegd. Dat betekent op piekmomenten dat we wel 12.000 meter per dag kunnen profileren. Zeker omdat het hier gaat om lange ‘lappen’ en brede banen, kunnen wij onze gang gaan.”

De graders van Van Donkersgoed B.V. zijn door heel Nederland actief.

Gevarieerde gradervloot

Van Donkersgoed B.V. is opgericht in 1924 en van oorsprong actief in de agrarische landbouw. “Vanaf de jaren zestig zijn we ons meer en meer gaan richten op de gww, en gaan specialiseren in het profileren. Destijds nog met behulp van trekkers en wegenschaven. Inmiddels gebeurt dat met zelfrijdende graders in verschillende soorten en maten. Op Schiphol zetten we ons groot materieel in, maar we beschikken ook over compactere modellen voor het profileren van fietspaden of kleinere (wegenbouw)projecten. Onze kracht zit hem dan ook in het oplossingsgericht meedenken met de klant. We denken altijd in oplossingen, ook bij schier onmogelijke zaken. Zo heeft laatst een oud-gradermachinist van Heijmans onze machine bemand voor enkele dagen om een spoedklus toch te kunnen maken.”

De graders van Van Donkersgoed B.V. zijn door heel Nederland actief. “Ook maken we regelmatig een uitstapje naar het buitenland. We zijn breed georiënteerd en werken behalve voor infra-aannemers ook voor gemeentes en provincies. Mooie bijkomstigheid is dat we met onze graders ook een flink stuk grondverzet erbij kunnen doen, zoals het inbouwen en verwerken van puin- en zandbanen en het daarna meteen vlak maken. Juist die veelzijdigheid maakt ons uniek.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.