Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Prefab keerwanden effenen de weg voor een duurzame(re) infra
Watergangen in Nijkerkerveen.

Prefab keerwanden effenen de weg voor een duurzame(re) infra

Veel delen van de Nederlandse infrastructuur naderen de komende jaren het einde van hun technische levensduur, zo blijkt uit onderzoek van onder andere Rijkswaterstaat. Veranderingen in ons klimaat, gebruik en omgeving vragen om toekomstige aanpassingen in de natte en droge infra. “Duurzaamheid en milieukosten (MKI, red.) zullen dan in deze infraprojecten zwaarder gaan wegen. En juist daar spelen we met onze producten gericht op in”, vertelt Gerard Vlastuin, salesmanager GWW Nederland bij Bosch Beton.

Duinregels langs zee in IJmuiden: vier rijen keerwanden op elkaar met daartussen duinen en  een fietspad.

Met prefab keerwanden vangt Bosch Beton onder meer niveauverschillen op in het landschap en de openbare ruimte. Denk hierbij aan een sterkere verkeersdoorgang, een inrit creëren op de plek van een sloot, een talud extra verstevigen bij een ecoduct of duinregels aanleggen langs zee. “Binnen projecten zoals Zuidasdok in Amsterdam, SUNIJ-lijn in Nieuwegein en Perrons Op Norm (ProRail) hebben we keerwanden toegepast als grondkering of om perrons van diverse stations geschikt te maken voor mindervalide reizigers”, aldus Vlastuin. “Maar ook in de natte infra bieden sterke betonnen wanden voordelen.” Zo realiseerde Bosch Beton in Nijkerkerveen watergangen met keerwanden. Rondom het sportcomplex De Zilk in Noordwijkerhout houden stevige keerwanden eveneens het water tegen. Net als bij de bijzondere nieuwbouwwijk De Draai in Heerhugowaard (waar keerwanden het schiereiland omringen) of bij de terreinherinrichting rondom een innamepompstation. In Bunschoten-Spakenburg keren de wanden zelfs het water in de langste zelfsluitende waterkering ter wereld.

Sportcomplex De Zilk in Noordwijkerhout

Circulaire toekomst

Met de ambitie 100% circulair te zijn, mag Bosch Beton zich met recht als duurzaamheidspionier betitelen. “Met het oog op de circulaire toekomst is het onze uitdrukkelijke ambitie hoogwaardige en duurzame producten te produceren en te leveren”, zegt Vlastuin. “Ons gehele productieproces is daarop ingericht, zo schoon en energieneutraal mogelijk.” 

In de toekomst gaat de MKI (Milieu Kosten Indicator) een steeds belangrijkere rol spelen bij grote bouwprojecten van onder andere Rijkswaterstaat. Bosch Beton liet de MKI-waarde van zijn keerwanden berekenen en ontving hiervoor een geverifieerde Levenscyclusanalyse (LCA).

“Vervolgens zijn de keerwanden opgenomen in DuBoCalc, de berekeningstool van Rijkswaterstaat die de duurzaamheid en milieukosten voor complete bouwprojecten berekent”, besluit Vlastuin. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.