Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Precast betonelementen voor duurzaam en esthetisch bouwen

Precast betonelementen voor duurzaam en esthetisch bouwen

De tijden dat het inzetten van precast betonelementen betekende dat er weinig ruimte was voor creativiteit zijn definitief voorbij. Dankzij Waco, a Concrete Valley company, hebben architecten en ontwerpers nu de mogelijkheid om vormvrij te denken. En het mooie daarbij is dat dit ook nog duurzaam kan.

Ron van Boven, commercieel directeur bij Waco zegt erover: “Kijk naar bruggenbouw, meestal worden er in precast beton rechte bruggen ontworpen, maar met onze precast elementen kunnen bruggen met een architectonische waarde gebouwd worden. Wij kunnen eenvoudig variëren met boogstralen in het lengteprofiel en ook de randelementen zijn in vele vormen te maken.”

Er kan eenvoudig gevarieerd worden met boogstralen in het lengteprofiel en ook de randelementen zijn in vele vormen te maken.

Hergebruik van betongranulaat

Een significant percentage van de fractie in het betonmengsel bestaat uit hergebruikt betongranulaat, in plaats van grind. “Duurzaam dus. Dat ons precast beton duurzamer is door de samenstelling, moge duidelijk zijn. Wat belangrijk is, is de wetenschap dat werken met precast elementen de directe omgeving beduidend minder belast. Tevens wordt de totale CO2-uitstoot van een project gereduceerd door gebruik te maken van precast beton. Dat is op dit moment een zeer zwaarwegende factor”, aldus Van Boven.

Waco treedt als een partner op in projecten. “We leveren precast beton voor bruggen. We kunnen hele prefab bruggen maken, inclusief de landhoofden. Een combinatie van storten in het werk en precast beton is ook mogelijk, waarbij wij de engineering en het prefab gedeelte verzorgen. In de bouw van duikers voelt ons beton zich thuis. Wij werken zoveel mogelijk op basis van de wensen van de klant met ons gestandaardiseerd assortiment in duikers. Er kan sneller worden gewerkt dankzij de Drycast methode waarmee we duikers maken. Door het gebruik van deze methode zijn er minder mallen nodig. Beton op kleur maken? Geen probleem. Daarnaast kunnen we de precast elementen uitvoeren met diverse oppervlaktebehandelingen. Waco neemt de klant zoveel mogelijk werk uit handen.”

Er wordt zoveel mogelijk gewerkt op basis van de wensen van de klant met het gestandaardiseerd assortiment in duikers.

“Dream it, we’ll make it”

Dat is het motto van Waco en zeker geen utopische uitspraak. De voorbeelden daarvan zijn legio. “We houden van bijzondere projecten en uitdagingen. Zo hebben we samen met Mammoet gebouwd aan de New Bond Street Ticket Halls in Londen. Het metrostation heeft er twee nieuwe ‘tickethalls’ bijgekregen, die zijn opgetrokken uit betonnen kolommen en balken. Qua uitstraling integreren deze naadloos in de aanwezige architectuur. Met ons systeem zijn we in staat om op een relatief klein gebied een architectonisch pand neer te zetten. Daar mogen we best met trots het label ‘Made in the Netherlands’ aanhangen.”

Sinds 1888

Waco kan bouwen op meer dan 100 jaar ervaring. “Het bedrijf stamt uit 1888. De kennis die opgebouwd is, werd generatie op generatie doorgegeven en dat zal zo blijven. We zijn onderzoekend, innovatief en hebben meer dan ooit de drive om tot nieuwe inzichten te komen. We werken dan ook continu aan het vernieuwen en verbeteren van onze productieprocessen en producten”, schetst Van Boven. “Je komt ons tegen in de offshore, residentiële bouw, industriële en civiele bouw. Verschillende takken van sport, maar altijd trouw aan de kernwaarden: zo efficiënt, innovatief en duurzaam mogelijk.” Waco is gevestigd op het terrein van a Concrete Valley waar het samen met andere innovatie bedrijven uit de branche de markt bedient.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.