Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Potentieel van geosynthetische materialen staat nog in de kinderschoenen’
Het toepassingsgebied van geosynthetische materialen is zeer breed.

‘Potentieel van geosynthetische materialen staat nog in de kinderschoenen’

Sinds 1951 houdt Genap zich al bezig met het produceren en verwerken van geosynthetische materialen, zoals kunststof folies en geotextielen voor verschillende markten, waaronder de infra. Het bedrijf verrast keer op keer met ogenschijnlijk nieuwe toepassingen, zoals het aanbrengen van folieconstructies ‘in den natte’ voor bijvoorbeeld onderdoorgangen of verdiepte wegconstructies met alle voordelen van dien.

“Vraagstukken op het gebied van water, wateropslag, energie en ruimte spelen een steeds grotere rol in onze samenleving”, zegt Van Regteren treffend. “Met onze duurzame oplossingen op basis van geosynthetische materialen minimaliseren wij de impact op natuurlijke hulpbronnen. We houden ons al vele decennia bezig met de productie en verwerking van deze materialen en hebben als zodanig de nodige kennis en ervaring opgebouwd. We beschikken over een eigen engineeringsafdeling, verzorgen de productie in eigen huis, hebben een erkend testlaboratorium en installeren ook met eigen montage ploegen. Kortom, alles in één hand van A tot Z.”

Genap kan folieconstructies zowel in den droge als in den natte aanbrengen. Dat laatste is echt een specialisme van Genap.

“Het toepassingsgebied van onze geosynthetische materialen is zeer breed”, vervolgt Van Regteren. “Zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig met het afdekken van de grootste vuilstortplaats van Nederland in de Derde Merwedehaven. Het terrein van 56 hectare wordt afgedekt met een steun laag in de vorm van een mineraal product in combinatie met een 2 millimeter dikke HDPE-kunststoffolie (HDPE-geomembraan). Daarmee is de stortplaats volledig geïsoleerd van de buitenwereld. Op het membraan worden drainagematten geplaatst en afgewerkt met een leeflaag. Hierop kan aanplanting worden voorzien of zelfs gebouwd worden. Op die manier zijn we momenteel ook op andere locaties in het land vuilstortplaatsen aan het afdekken.”

Een andere toepassing waar de toegevoegde waarde van geosynthetische materialen absoluut tot uiting komt, is volgens Van Regteren bij de aanleg van onderdoorgangen of verdiepte wegconstructies. “Onze folieconstructies kunnen we zowel in den droge als in den natte aanbrengen. Dat laatste is echt een specialisme van ons. Eerst wordt een bouwkuip nat ontgraven. Vervolgens prefabriceren wij de folieconstructie aan de zijkant van de ontgraving en wordt deze in zijn geheel over het water getrokken. Door het water op de folie te pompen, zakt de folieconstructie naar de bodem en wordt -indien nodig- aanhecht aan een bestaand kunstwerk. Groot voordeel is dat je geen grondwater hoeft te onttrekken waardoor er geen verzakkingen optreden in het omliggende gebied.  We krijgen aanvragen van over de hele wereld voor het toepassen van deze techniek.” De twee onderdoorgangen in de provinciale weg N348 zijn op deze manier uitgevoerd en ook voor de 2 kilometer lange verdiepte ligging van de nieuwe ViA15 zal deze techniek van Genap toegepast worden.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.