Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Ploegam wint Cobouw Infratech Publieksprijs!

30-tons elektrische graafmachine is duidelijke publieksfavoriet

Foto 3 bij persbericht Ploegam kopiëren

14 januari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Tijdens de eerste online editie van InfraTech werden vanochtend de innovatieprijzen uitgereikt. De Cobouw publieksprijs was voor Ploegam. Onze elektrische machine kreeg van de 80 inzendingen de meeste waardering van het publiek. Naast de publieksprijs werden ook innovatieprijzen uitgereikt aan Protekta (koppelen houten palen), De Vries & Van de Wiel (reiniging van PFAS-verontreinigde gronden) en Astrin / Smart Infra (Smart Infra Technicus). 

Verwisselbare accu’s 

Ploegam heeft de elektrische machine ontwikkeld samen met het Ossche bedrijf Urban Mobility Systems (UMS) en Staad, de Doosan-dealer uit Veghel. De ontwikkeling duurde ongeveer een jaar, vertelt directeur en kartrekker van de ontwikkeling, Chris Ploegmakers. “Het is de eerste zware machine die geschikt is 24/7 te werken in de GWW-sector. We hebben de machine namelijk uitgerust met een verwisselbaar accupakket. Als de accu’s leeg zijn, dan kunnen ze direct gewisseld worden voor volle accu’s. De kennis die we bij de ontwikkeling hebben opgedaan, passen we ook weer toe op ander materieel. Zo zijn nu ook (bijna) een 16-tons mobiele kraan en minigraver elektrisch gemaakt.” 

Slimme keuze 

Met de ontwikkeling van de elektrische machines zet Ploegam een stap richting de toekomst: de emissieloos bouwen. Chris vertelt enthousiast: “Duurzaam bouwen staat bij iedereen op de agenda. Nu is het zaak dat we samen werken aan oplossingen. Samen ontwikkelen, samen slimme dingen bedenken om de uitstoot van stikstof en CO2 nog verder te beperken.” Sowieso vindt Ploegmakers duurzaam werken een slimme keuze. Want het is ook gewoon efficiënt. “Als je bijvoorbeeld oude materialen hergebruikt, dan zoek je efficiëntie op. En duurzaam omgaan met transport betekent ook gewoon kosten besparen op brandstof.” 

Struikelblokken 

“Het ontwikkelen van elektrisch materieel vraagt niet alleen een stevige investering, er zijn ook andere obstakels. Zo willen we accu’s opladen met groene stroom, dat is een logistieke uitdaging. Het gaat lukken als we samenwerken met de hele sector. Iedereen wil aan het werk blijven en dan moeten we met z’n allen de handen ineenslaan. We moeten het echt met elkaar doen.” 

Open innovatie 

De prijs is voor Ploegam vooral een aanmoediging door te gaan met het ontwikkelen van de emissieloze bouwplaats. Chris ligt het toe: “We lopen nu voorop en willen die positie vasthouden, maar dat kunnen we alleen samen. Duurzaam werken is de toekomst, dus ik zie het liefst een ontwikkeling waarbij heel de markt er mee bezig is. Samen ontwikkelen, samen slimme dingen bedenken om de uitstoot van stikstof en CO2 nog verder te beperken. Vandaar ook dat wij onze elektrische machines als open innovatie op de markt zetten. In onze ogen is dat de enige manier om als sector iets te bereiken.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%