Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Plan, ontwerp, bouw, onderhoud en beheer slimmere projecten met GIS
Gebruikers kunnen te allen tijde hun eigen data toevoegen of gebruik maken van de data beschikbaar in ArcGIS.

Plan, ontwerp, bouw, onderhoud en beheer slimmere projecten met GIS

Rijkswaterstaat, waterschappen, spoorbedrijven, havenbedrijven, aannemers, ingenieurs, en nutsbedrijven maken breed gebruik van GIS (geografisch informatiesysteem) in hun processen. Het is dé plek waar je data kan inzamelen, visualiseren, analyseren en delen met anderen. GIS biedt op verschillende manieren ondersteuning. Met ArcGIS is Esri marktleider in GIS-technologie.

ArcGIS is het meest volledige Geografisch Informatiesysteem (GIS) op de markt. ArcGIS verzamelt verschillende databronnen om vragen objectief en betrouwbaar van een antwoord te voorzien. Het plaatst data op een kaart en kan, aan de hand van analyse tools, inzicht bieden in complexe vraagstukken. “Een kaart zorgt ervoor dat iedereen naar dezelfde data kijkt en over hetzelfde praat”, zegt Miguel Lesy van Esri Nederland, een bedrijf dat gezien kan worden als de grondlegger van GIS-technologie. “Dat verzekert een betere samenwerking tussen verschillende stakeholders.” 

Meer dan 400.000 organisaties wereldwijd maken gebruik van Esri-technologie.

Kaartlagen

Het delen van ontwerpen en analyses kan via ArcGIS op een laagdrempelige manier én kan worden aangepast aan de doelgroep. Lesy: “Je werkt namelijk met verschillende kaartlagen en kiest ervoor welke data je communiceert met wie en onder welke vorm. Zo kunnen gemeenten bijvoorbeeld burgers informeren over bouwwerkzaamheden. Of kunnen aannemers informatie ophalen van omwonenden bij de renovatie van een pand. Ook tussen verschillende organisaties wordt de kaart gebruikt als communicatiemiddel. Bij grote bouw- en infraprojecten kan elke stap van het proces gedeeld en aangepast worden. Impactanalyses rond klimaat en duurzaamheid worden meteen beschikbaar gesteld aan alle betrokken partijen. Die kunnen dan hun eigen informatie en analyses toevoegen en opnieuw delen met de relevante stakeholders.”

Met ArcGIS krijgen gebruikers meer inzicht, kunnen hun processen beter ondersteunen en goed onderbouwde beslissingen nemen.

Papier kan weg

Het GIS van Esri biedt op nog veel meer manieren ondersteuning. Lesy geeft een aantal voorbeelden. “ArcGIS helpt graafschade te voorkomen doordat KLIC en ontwerp/uitvoeringsinformatie beschikbaar is in één omgeving, zowel op kantoor als in het veld, in 2D en in 3D. Medewerkers kunnen meteen zien wat in de ondergrond ligt en waar. Inspectie- en keuringsprocessen verlopen met een GIS ook veel efficiënter. Papier kan weg, met ArcGIS kunnen veldwerkers meteen in 2D en 3D alle relevante informatie opvragen én nieuwe informatie toevoegen. Medewerkers kunnen in het veld meteen werkprocessen of aanvragen in werking brengen. ArcGIS is daarnaast een eenvoudig asset management systeem dat trouwens standaard integreert met de grootste EAM-applicaties. Het kan gebruikt worden voor identificatie, integratie, planning, routering, uitvoering, analyse en rapportage. Aansluitend kan ArcGIS inzicht bieden in de status van zowel statische als bewegende assets. ArcGIS brengt verschillende realtime bronnen samen op één centrale plek. Hiermee kunnen organisaties meteen in real-time analyses uitvoeren en bijsturen waar nodig is.”

Met ArcGIS kijkt iedereen naar dezelfde gegevens.

Open data

ArcGIS biedt ontzettend veel data aan binnen het platform. Gebruikers kunnen te allen tijde hun eigen data toevoegen of gebruik maken van de data beschikbaar in ArcGIS. En dat bevat onder meer Kadastrale informatie van Nederland (BRK), ondergrondinformatie (BRO), topografische data (BGT en BRT), adressen en gebouwen (BAG), demografische data, grenzen van gemeenten, provincies, waterschappen, hoogtegegevens (AHN), leefomgevingsdata, verkeer en infrastructuur, weer, geluids- en wateroverlast en nog veel meer…     

Zowel openbare informatie als eigen data kunnen samengebracht worden op de kaart. Met ArcGIS kijkt iedereen dus naar dezelfde gegevens, resumeert Lesy. “Dat zorgt voor een stroomlijning in communicatie en verwachtingen. Verschillende scenario’s zijn meteen inzichtelijk en er kan co-creatief aan projecten gewerkt worden.”

Esri werd in 1969 opgericht in de Verenigde Staten. Meer dan 400.000 organisaties wereldwijd maken gebruik van Esri-technologie. In Nederland zijn dat meer dan 1.800 organisaties, goed voor maar liefst 70.000 gebruikers. “Als organisatie investeren we elk jaar 30% van onze omzet in Research & Development om onze koppositie in vooruitstrevende GIS-technologie te blijven behouden. Met ArcGIS krijgen gebruikers meer inzicht, kunnen hun processen beter ondersteunen en goed onderbouwde beslissingen nemen. Plan, ontwerp, bouw, onderhoud en beheer slimmere projecten met ArcGIS.”

Meer informatie over ArcGIS voor GWW op esri.nl/aec.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.