Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Pieken op het Dak van Drenthe

Pieken op het Dak van Drenthe

Afvalverwerker Attero startte in 1928 in Wijster al met het composteren van afval uit de Randstad. De huidige, hypermoderne plant ligt naast de stortplaats die deels geschikt is gemaakt voor recreatieve doeleinden. Als voorlopig hoogtepunt ontvangt het Dak van Drenthe van 22 tot en met 24 september het Europees Kampioenschap wielrennen.

Hans Boer, manager Mineraal bij Attero, is nauw bij het project betrokken: “Rond 2016/2017 kregen we van Henk Brink, gedeputeerde van de provincie Drenthe, al een verzoek om de stortplaats open te stellen voor fietsers. Het afgedekte gedeelte was toen al vele jaren geopend voor voetgangers en één keer per jaar voor fietsers. Brink wilde voor die laatste doelgroep nog een stap verder gaan. Niet in de laatste plaats omdat hij fietsen in zijn portefeuille heeft.”

Het Dak van Drenthe beslaat een fors oppervlak.

Provincie

Attero was niet meteen voorstander van dit idee. Hans: “Het is nog steeds een vergund terrein en dat betekent dat wij als bedrijf verantwoordelijk zijn en blijven als er zich ongevallen voordoen. Natuurlijk zijn we wel met de provincie om de tafel gegaan om te kijken of we op dit vlak tot een oplossing konden komen. En dat resulteerde in een overeenkomst waarbij het recht van opstal van de fietspaden overging naar de provincie. Met andere woorden, het zijn nu provinciale fietspaden geworden.”

De volgende vraag rees of het geheel niet nog mooier gemaakt kon worden. Zo ontstond het idee van het Dak van Drenthe, een wal van 800 meter lang. Met bodemas werd de stortplaats opgehoogd van 48 naar 63 meter. Daardoor kon een nog mooier fietsparcours en wandelterrein worden aangelegd. Het is het hoogste punt van de provincie Drenthe met een prachtig, weids uitzicht. Hans: “Het totale project kent een eerste en tweede fase. De eerste is al open voor publiek en evenementen. Daarop is al drie keer een etappe van het Nederlands Kampioenschap wielrennen verreden. Tijdens het EK wordt een klim over 460 meter met een stijgingspercentage van 16,4% in gebruik genomen.”

Het Europees Kampioenschap wielrennen werd al tijdens de bouw aangekondigd.

Open voor publiek

De situatie ter plaatse is bijzonder, in die zin dat een deel van de afvalberg nog in gebruik is. Hans: “Het ziet er nu naar uit dat het storten van afval in Nederland nog tot 2050 noodzakelijk zal zijn. Huisval mag al jaren niet meer gestort worden. Het gaat nu vooral om niet recyclebare stromen, residuen uit recycling, verbranding, compostering, grondreiniging en ook materialen als asbest. Maar denk eveneens aan niet brandbaar afval en sterk verontreinigde grond. Afvalstromen waarvan recycling op dit moment economisch niet haalbaar is.”

Het Dak van Drenthe in wording.

Naast het actieve deel van de afvalberg is een ander gedeelte al open voor het publiek. Deze sectie is volgens de geldende wet- en regelgeving afgedekt. Attero heeft daarvoor Boskalis Nederland als hoofdaannemer aangetrokken die vervolgens delen van het werk uitbesteedt aan gerenommeerde en gespecialiseerde onderaannemers.

Dichterbij wordt de omvang van het project echt duidelijk.

“Wij leunen als Attero bij dit project natuurlijk niet achterover. Het begint met het inrichten van het werkterrein, alles klaar leggen en de stroomvoorziening in gereedheid brengen. De toegepaste grond voor de afdekking was bij de start van het project al ingenomen en gekeurd, de grondstromen lagen al klaar. Het project moest in een korte tijd worden gerealiseerd, van 1 mei tot ongeveer 1 september. Dan moet je als opdrachtgever ervoor zorgen dat alle betrokken aannemers zo snel en efficiënt mogelijk hun werkzaamheden kunnen uitvoeren”, sluit Hans Boer af.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?