Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Permanente en natuurvriendelijke erosiebescherming van oevers
Enkamat® A20 kort na installatie najaar 2007.

Permanente en natuurvriendelijke erosiebescherming van oevers

Nederland is een waterland met vele duizenden kilometers aan oevers. Om deze oevers te beschermen tegen erosie worden allerlei maatregelen getroffen. Gert Meijers van de firma Meizon uit Middelburg zweert bij de permanente erosiebeschermingsmat Enkamat® A20 als natuurvriendelijke erosiebescherming. Een product dat zich zeer eenvoudig laat installeren, razendsnel doorgroeit én met een ogenschijnlijk oneindige levensduur.

De firma Meizon is leverancier van materialen voor de weg- en waterbouw en heeft vele tientallen jaren ervaring met het product Enkamat® A20. “Het is een economisch heel interessant product vanwege zijn extreem lange levensduur”, weet Gert. “Oevers die in 1985 zijn voorzien van deze permanente erosiebeschermingsmat liggen er nog steeds prachtig bij. Het materiaal is uitermate goed bestand tegen wisselende waterstanden en wordt daarom hier in Zeeland veel toegepast. Enkamat® A20 behoudt altijd zijn functie, daar kan geen ander materiaal tegenop.”

Enkamat® A20 laat zich makkelijk en snel installeren.

Hoog duurzaamheidsgehalte

Ook Maarten Broens van Enka Solutions ziet dat Enkamat® A20 in een veranderende markt nog steeds voor dezelfde toepassing wordt gebruikt. “Er worden tegenwoordig andere eisen gesteld aan producten, maar door zijn unieke eigenschappen heeft Enkamat® A20 een ontzettend hoog duurzaamheidsgehalte. Zeker wanneer je de lange levensduur én het effectieve karakter in ogenschouw neemt. Enkamat voorkomt direct en blijvend erosieschade, doorgroeit snel en volledig en zorgt ervoor dat je niet telkens met zwaar materieel de waterlijn moet herstellen. Eenmaal geïnstalleerd is vervanging niet meer nodig. Ook biedt het een extra bescherming bij onderhoudswerkzaamheden. Als een talud te kort gemaaid wordt, kan schade ontstaan die in erosie kan uitmonden. Dat is met Enkamat® A20 uitgesloten. Bij het meerjarig onderhoud van watergangen is met Enkamat® A20 dus veel duurzaamheidswinst te behalen. Enkamat® A20 is een open 3D-polyamide mat, voorgevuld met granulaat dat is gebonden met een kleine fractie bitumen. Onderzoek heeft aangetoond dat het product niet uitloogt.”

Ontkieming vindt al snel plaats en resulteert in een volledig groene oever. De mat zorgt voor blijvende versterking van de natuurlijke vegetatie.

Herbruikbaar

Tegenwoordig zijn er veel alternatieven op de markt op basis van biodegradeerbare grondstoffen, maar geen enkel product komt volgens Gert ook maar in de buurt van de prestaties van Enkamat® A20. “Met name de wisselende waterstanden zijn funest voor elk ander product. De natuurlijke begroeiing kán het dan gewoon niet overnemen, omdat het niet overleeft. Dan ben je met een biodegradeerbaar product na een paar jaar weer terug bij af.” Weliswaar heeft Enkamat® A20 een ogenschijnlijk oneindige levensduur, toch heeft Enka Solutions in het kader van circulariteit in 2021 een proef gedaan om het potentiële hergebruik te onderzoeken. “Er is een stukje oever afgegraven met daarin de erosiebeschermingsmat. Het bleek volledig te zijn doorgroeid met organisch materiaal”, weet Maarten. “Vervolgens hebben we de mat, het split met bitumenfractie, het organisch materiaal en de aarde van elkaar gescheiden en hier analyses op uitgevoerd. Er werd vastgesteld dat het restmateriaal zich weer prima laat hergebruiken.”

“Wij zijn overtuigd van de voordelen die ons product met betrekking tot duurzaamheid biedt”, zegt Maarten. “Maar binnen de veranderende tijdsgeest onderzoeken we natuurlijk nieuwe componenten voor toekomstige Enkamat® productvarianten. De unieke langdurige functionaliteit van Enkamat® blijft daarbij het uitgangspunt.”

Enkamat® A20: de situatie in 2023. Vervanging van de erosiebeschermende mat in dit voedingskanaal was in de tussenliggende jaren niet nodig.

Enka Solutions

Enkamat® maakt deel uit van de Enka Solutions portfolio van geokunststoffen voor civiele werken en de bouw. Behalve oplossingen voor erosiebescherming van watergangen biedt Enka Solutions ook producten voor horizontale en verticale drainagetoepassingen,
vibratiedemping, grondstabilisatie, grondconsolidatie en erosiebescherming van droge taluds. Enka Solutions experts begeleiden projecten naar wens vanaf haalbaarheidsonderzoek tot installatie.

Enka Solutions is een merk van Freudenberg. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.