Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Overstappen op biologisch loont; alle feiten op een rij

Overstappen op biologisch loont; alle feiten op een rij

EU-Ecolabel voor smeermiddelen steeds vaker vereist

De kwaliteit van de huidige generatie biologisch afbreekbare smeermiddelen is dusdanig goed, dat ze de klassieke smeermiddelen overtreffen. Dus waarom olie verversen na 500 draaiuren als het niet nodig is? En waarom zou je als bedrijf nog een mogelijk defect aan een hydrauliekpomp incalculeren als ook dat niet nodig is? Vragen die Stefan Huisman, bio-deskundige bij Van Meeuwen Lubrication, graag stelt aan bedrijven die nog twijfelen om over te stappen op bio-smeermiddelen.

Voorkom vroegtijdige slijtage aan machines dankzij goede smeermiddelen.

Van Meeuwen Lubrication heeft al drie generaties lang ervaring met industriële smeermiddelen. Vandaag de dag maken de klassieke middelen steeds vaker plaats voor de biologisch afbreekbare varianten. Voordat Stefan ingaat op de vraag ‘Welk verschil maken biologische producten op de werkvloer?’ eerst de feiten op een rij wat betreft biologisch afbreekbare smeermiddelen. Voor bouwmaterieel, klein en groot, geldt: een defect of slijtage kost geld en tijd.

Om dit te voorkomen is goede zorg voor onder meer het hydraulisch systeem essentieel. En hier komt goede smering om de hoek kijken. Het grote verschil tussen klassieke smeermiddelen en bijvoorbeeld de huidige generatie biologisch afbreekbare middelen van PANOLIN is dat die laatste gebaseerd zijn op synthetische verzadigde esters (HEES). Deze hebben als belangrijkste voordelen: langere levensduur, geen reactie met water en betere prestaties door betere kwaliteit. 

Het gebruik van biologische smeermiddelen is steeds vaker een vereiste bij aanbestedingen.

Olie verversen

Stefan: “Een langere levensduur en hoge kwaliteit betekenen in praktijk heel eenvoudig dat je minder slijtage hebt aan machines, je minder vaak hoeft te verversen, je ook minder gebruikte olie hoeft af te voeren en je dus ook minder personele druk hebt op de werkplaats.”

Veel bedrijven calculeren volgens Huisman een mogelijk defect aan een hydraulisch systeem nog standaard in. Dat geldt ook voor de standaard olieverversing na zoveel uur. “De vraag die echter niét gesteld wordt, is: is vervanging van de hydrauliekolie überhaupt nodig? Wij gaan dan ook altijd met bedrijven om tafel hoe ze met de moderne bio-smeermiddelen kosten, tijd en vooral ook het milieu kunnen besparen.”

EU-Ecolabel

De afweging die bedrijven moeten maken om over te stappen is volgens Stefan of ze bereid zijn de meerwaarde te betalen. De initiële kosten zijn namelijk hoger. “Op termijn pluk je daar echter de voordelen van. Want zoals al aangegeven is de verversingstermijn beduidend langer en met betere olie voorkom je vroegtijdige slijtage aan de machine. Wat bedrijven zich daarnaast moeten realiseren, is dat het EU-Ecolabel een steeds belangrijkere rol gaat spelen in bijvoorbeeld aanbestedingen. Partijen als Rijkswaterstaat, ProRail, maar ook provincies, gemeenten en waterschappen hanteren steeds strengere regels omtrent duurzaamheid en de afbreekbaarheid van producten.

Overstappen? Vier tips

Wat als je wilt overstappen van klassieke naar biologisch afbreekbare smeermiddelen? Waar moet je zoal rekening mee houden? Stefan geeft vier tips. “Allereerst kijken we naar het machinepark. Zijn het oudere of moderne modellen en waar worden ze voor gebruikt? Voor oudere machines adviseren wij veelal de middelen van Royal Purple (gebaseerd op PAO’s, red.) en voor jongere machines zijn de PANOLIN smeermiddelen heel geschikt. Daarnaast maakt het verschil in welk klimaat de machine ingezet wordt. Ben je voornamelijk in Europa actief of worden de machines bijvoorbeeld ook in Azië ingezet? Ook dat bepaalt de keuze van een olie.”

Gratis analyse

De laatste twee tips die Stefan meegeeft zijn de CO2-calculator en de gratis hydrauliekolieanalyse. “Het gebruik van bio-smeermiddelen levert een flinke CO2-reductie op. Hoeveel precies kun je eenvoudig berekenen met de CO2-emissiecalculator op de website van PANOLIN. En via PANOLIN kun je tevens gratis je hydrauliekolie laten analyseren. Handig als bewijs bij aanbestedingen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.