Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Over ondernemen,  moederschap en bruggen slaan tussen mensen

Over ondernemen, moederschap en bruggen slaan tussen mensen

Trouwe lezers van dit magazine weten inmiddels dat het thema Topvrouwen in het teken staat van het zichtbaar maken van vrouwen binnen de grond-, weg- en waterbouw. Onze redactie wordt daarbij geassisteerd door Nina van Arum. Zij is mede-eigenaar van Provades en tevens oprichter van netwerkorganisatie Topvrouwen Bouw & Infra, een groeiend netwerk met inmiddels meer dan 750 actieve vrouwelijke leden.

Toen we Nina aan de lijn hadden voor deze editie, werden we aangenaam verrast: ditmaal stelde zij een vrouw voor die niet alleen stevig wortelt binnen onze sector, maar ook nog eens zelfstandig ondernemer is. “De eindbaas” dus, om maar eens populaire taal te gebruiken. We hebben het over Marsha Goosens, Operationeel Omgevingsmanager Infra.

“Dat is stoer, mama!”

Als vrouw werken in een echte mannenwereld, dat moet iets met je doen, toch? Marsha antwoordt met een anekdote: “Een tijd geleden reed ik met mijn kinderen in de auto door de tunnel onder aquaduct de Vliet. “Kijk, mama heeft vroeger aan de bouw van deze tunnel meegewerkt!”, riep ik enthousiast. “Grote ogen keken me aan vanaf de achterbank. Mijn zoon was danig onder de indruk en riep ‘Dat is stoer, mama!’ En zo voelde dat ook echt. Ik ben trots op mijn werk, trots op de projecten waar ik deel van mag uitmaken.”

Marsha is naar aanleiding van een afstudeeropdracht over Directe Overslag Binnenvaart en Spoor (DOBIS) begonnen als ZZP’er in Den Haag. “Ik studeerde af op de aanleg van de 2e Maasvlakte, specifiek op de containerterminal daar. Inmiddels werk ik al 20 jaar binnen de infrasector, waarvan 8 jaar als zelfstandige ondernemer aan het werk, de laatste 4,5 jaar onder andere in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam. Zo ben ik betrokken bij de aanleg van de Container Exchange Route, waarmee voor mij de cirkel weer rond is. Elke dag ben ik weer op de Maasvlakte te vinden. Dat gebied is de economische motor van Nederland”, schetst Marsha.

Running in the family

Marsha komt van origine uit Iran. Haar vader had daar een aannemersbedrijf, een onderneming met een ongelooflijke aantrekkingskracht. “Als kind zat ik daar aan de tekentafel hele ontwerpen te maken met een Rotring pen. De liefde voor de bouw is me met de paplepel ingegoten. Nadat ik Nederlands heb geleerd toen we hier waren gesetteld, ben ik HTS Bouwkunde gaan doen. Op een dag zag ik in Rotterdam de Erasmusbrug open en dicht gaan en ik werd op slag verliefd. Toen wist ik waar mijn toekomst lag: binnen de Civiele Techniek. Van Bouwkunde ben ik toen overgestapt op Civiele Techniek en daarin afgestudeerd in Rotterdam, in 2000.”

Omgevingsmanagement verschijnt aan de horizon

In 1999 stapte Marsha vanuit haar afstudeeropdracht in als projectcoördinator bij BAM. “Mijn eerste opdracht was het project Aquaduct de Vliet in Leidschendam, onderdeel van de rijksweg Ringweg Scheveningen. Later maakte ik een uitstapje naar de woning- en utiliteitsbouw in Rotterdam, maar dat heeft niet langer dan 9 maanden geduurd, dat was het gewoon niet”, somt Marsha op. “Ik kwam terecht bij de gemeente Oud Beijerland, in de functie van Projectleider/Beheerder afdeling Openbaar Gebied. Daar heb ik 5 jaar gezeten en was toen wel toe aan een nieuwe stap. Het bedrijfsleven lonkte en ik stapte in 2010 over naar een detacheringsbureau, aangetrokken door een vacature voor een Omgevingsmanager. Als interimkracht heb ik die rol 1 jaar op me genomen.”

De bindende factor tussen de harde en de zachte kant

Eind 2011 was het zelfstandig ondernemerschap een feit. “De reden? Het moederschap diende zich aan. Ik moest dringend de balans zien te vinden tussen thuis aanwezig zijn en werken. Zelf gaan ondernemen gaf me weliswaar de vrijheid om mijn eigen uren in te delen, maar in feite heb je daardoor twee jobs te runnen. Als Omgevingsmanager fungeer ik als verbindende factor tussen de ontwerptafel en de omgeving in de breedste zin van het woord. Dat kan zowel voor een belanghebbend bedrijf of bewoners zijn (de zachte kant) als voor bestaande kabels en leidingen, wet- en regelgeving of flora & fauna (de harde kant). Mijn doel? Het creëren van draagvlak en de juiste condities om het project te realiseren.”

Zonder humor en luchtigheid loopt niets lekker

“De ambitie om een lijn- of managementfunctie ergens te vervullen heb ik nooit gehad”, vervolgt Marsha. “In teamverband functioneer ik gewoon het beste, dan kan ik mijn bijdrage aan het werk en het team leveren. Als vrouw bekijk ik zaken makkelijker vanuit een ander perspectief. De leukste projecten zijn die waar binnen het team humor en luchtigheid voorkomt. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd! Bij alles wat ik doe, daag ik mezelf uit. Ik wil gewoon het beste uit mezelf halen.”

Twintig jaar geleden bestond 95% van de arbeidskrachten binnen de infra nog uit mannen. “Parttime werken was erg moeilijk toen. Iedereen zat een beetje klem in de typische rolverdeling van toen. Gelukkig is er nu veel meer ruimte voor parttime werken, een goede ontwikkeling. Ongeacht welke rolverdeling er ook mocht heersen, ik heb altijd gestreefd naar alles: een carrière opbouwen waar ik zelf gelukkig van werd en dat combineren met een rijk gezinsleven met kinderen. Dat is keihard werken, maar het is me gelukt, dankzij mijn stap om ZZP’er te worden.”

Geen obstakels

Het werken als vrouw in een mannenwereld heeft Marsha nooit gehinderd. Wel geeft ze toe dat ze meer tijd nodig heeft gehad om te komen op het punt waar zij nu zit. “Eigenlijk heeft werken in een mannenwereld me meer confronterende situaties in de privésfeer bezorgd dan op het werk. Zie je me zitten op een feestje, aan mijn vriendinnen uitleggend hoe mijn dag is geweest? Dan ben ik ineens ‘one of the guys uit die mannenwereld’, in een typische vrouwenwereld”, zegt Marsha lachend. “Dat probleem kent iedereen echter wel in onze sector. Onze branche heeft een enorme maatschappelijke waarde, die maar weinig begrip krijgt van de leek. Ergens is dat jammer.”

Jezelf kwetsbaar durven opstellen stimuleert verandering

“If you change the way you look at things, things you look at change” is de lijfspreuk van Marsha. “Vrouwen kunnen dat op een natuurlijke wijze. Ik heb nooit een drempel gevoeld om me kwetsbaar op te stellen. Mijn oproep aan vrouwen, maar misschien nog meer aan mannen, is dan ook om jezelf open op te stellen. Durf kwetsbaar te zijn en ga de verbinding aan. Daarmee bouw je bruggen. Niet alleen in het landschap, maar vooral tussen mensen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?