Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Ortelius nieuwste aanwinst voor Jan De Nul-vloot

Keppel Shipyard levert vijfde schip met extreem lage emissies van Jan De Nul op

Jan De Nul Groups schip Ortelius filtert uitlaatgassen tot een ongezien minimum in de scheepvaartsector kopiëren

21 december 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De nieuwe sleephopperzuiger Ortelius trekt de kaart van luchtkwaliteit en filtert uitlaatstoffen tot een ongezien minimum in de scheepvaartsector. Een kenmerk dat eigen is aan de nieuwe generatie schepen van Jan De Nul Group. Het identieke zusterschip Sanderus is sinds februari 2020 aan het werk op de Schelde in België.

Ortelius is de vijfde sleephopperzuiger die Keppel O&M aan Jan De Nul Group oplevert. Eerder kwamen al drie kleinere hoppers met een beuninhoud van 3.500 m³ in de vaart en de Ortelius volgt haar zusterschip op met een beuninhoud van 6.000 m³. Alle vijf de schepen hebben een extreem lage emissie dankzij het specifieke Jan De Nul filtersysteem aan boord. 

De Ortelius is gebouwd volgens de eisen van de EU Stage V- en Tier III-voorschriften van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), is dieselelektrisch aangedreven en kan baggeren tot een maximale diepte van 35 m. Het schip beschikt over een geringe diepgang, is zeer wendbaar en geschikt om te werken op plaatsen met een heel beperkte manoeuvreerruimte.

Robby De Backer, Director Newbuilding Department bij Jan De Nul Group “Dankzij onze nieuwe generatie hoppers, zoals de Ortelius, voeren we baggerprojecten uit aan de laagst mogelijke emissiewaarden. Onze teams hebben nauw samengewerkt met de teams van de Keppel-scheepswerf om de uitdagingen van COVID-19 te overwinnen en de oplevering van de Ortelius te bespoedigen. We zijn er trots op te kunnen samenwerken met marktleider Keppel, die door hun technische expertise en uitstekende service borg staat voor een veilige oplevering van hoogwaardige schepen.”

Tan Leong Peng, Managing Director (New Builds) bij Keppel O&M: “De levering van een vijfde baggerschip getuigt van de nieuwbouwcapaciteiten en technologische expertise van Keppel O&M. Onze samenwerking met Jan De Nul is almaar hechter geworden en we hebben dankzij een holistische bouwmethode de baggerschepen met extreem lage emissies alle vijf op een veilige en efficiënte wijze kunnen opleveren. In de omgang met COVID-19 hebben we veilige beheersmaatregelen getroffen, de bedrijfsvoering geoptimaliseerd en onze leveringsketen gediversifieerd, zodat we op een veilige en efficiënte manier de opgelopen werkachterstand hebben kunnen inhalen.”

Nieuwe schepen met focus op betere luchtkwaliteit 

De nieuwste generatie Jan De Nul-schepen is koploper in de scheepsindustrie. Ze zetten in op nabehandeling van verbrandingsstoffen, wat in de sector dé sleutel is tot een betere luchtkwaliteit. 

Zonder nabehandeling stoten interne verbrandingsmotoren schadelijke uitlaatgassen uit. Schepen voorzien van het geavanceerde filtersysteem doen dit niet. De katalysator maakt stikstofoxiden onschadelijk en de roetfilter houdt de fijnste deeltjes tegen. Met andere woorden: geen luchtvervuiling en schadelijk fijnstof meer die een directe impact hebben op onze gezondheid en op onze leefomgeving.

Jan De Nul Group streeft met zijn schepen met extreem lage emissies naar een steeds betere luchtkwaliteit.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%