Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Optimas biedt straat- en wegenbouw veel extra’s

Optimas biedt straat- en wegenbouw veel extra’s

“Optimas biedt ons veel extra’s”, begint Jan-Willem Slegh (Sales & Export bij De Schans) enthousiast. “Het merk is al bekend van de machinale bestratingsklemmen en de legmachines. Op de Bauma werd de nieuwe S19 legmachine met de Multi 6M bestratingsklem geïntroduceerd. Deze machine is volledig opnieuw ontworpen, waarbij vooral op de afwerkdetails is gelet. Uitgerust met een 17,9 kW (24 pk) viercilinder motor is de machine volledig in te zetten in overeenstemming met de Europese emissienorm.”

De hydraulica van deze machine zorgt voor een volumestroom tot 100 l/min. Met een eigen gewicht van 1.300 kg kan de S19 in totaal 700 kg heffen. Met een hoogte van slechts 2.000 mm en een breedte van 1.350 mm kan de machine prima getransporteerd worden en in ondergrondse parkeergarages ingezet worden.

Optimas heeft de S19 met Multi 6M bestratings-klem geheel nieuw ontworpen, waarbij vooral op bedieningsgemak en afwerkdetails is gelet.

TOEKOMST MET JOYSTICK

Om de legmachine toegankelijker te maken voor de allround stratenmaker of minishovelgebruiker kan de S19 uitgerust worden met een joystick in plaats van voetpedaalbediening. “Wij leveren hiervoor een eenvoudige bediening door middel van een extern ventiel of de luxe variant die proportioneel bediend wordt Naast deze aanpassingen zien wij toekomst in het sturen op de joystick, zodat de stuurkolom komt te vervallen en de machinist comfortabel kan werken”, vertelt Slegh. “Voor wie een kleinere investering wil doen is er ook een minder luxe uitgeruste T22 legmachine leverbaar, een basismachine voor kleinere toepassingen of incidentele inzetbaarheid.”

De Schans zet met Knikmops vol in op de elektrische markt en daarbij past ook dat Optimas de S19 reeds elektrisch heeft draaien. Slegh: “Optimas rust de S19 uit met een 25 kW elektromotor. In combinatie met een Lithium Ion batterij betekent dit dat de machine 4 uur kan draaien. Door middel van een snelwisselsysteem kan de accu snel worden verruild voor een vol exemplaar, om zo zonder tijdverlies de werkdag af te maken.” Ook is het mogelijk om tussendoor bij te laden met behulp van een snellader. De accu is dan in 1,5 uur vol.

Nieuw in Nederland is de Finliner, een aanbouwdeel met transportband om materiaal gedoseerd naast de machine neer te leggen.

ONEINDIG VARIABEL

De vernieuwde Multi 6M bestratingsklem van Optimas zorgt voor meer kracht bij het aandrukken en verplaatsen van stenen. De klem is oneindig variabel en zonder speciaal gereedschap met een paar handbewegingen in te stellen op alle steenformaten, -lagen en -diktes. Nieuw is de 3K-besturing, die bestaat uit een intelligente combinatie van een rotator en een mechanische omschakelklep. De klem voert alle drie de vereiste functies afzonderlijk uit met slechts twee extra functies: klem draaien, stenen aanslaan of verplaatsen en grijper openen en sluiten.

“De voordelen zijn talrijk”, weet Jan-Willem Slegh. “Zo kunnen steenlagen van 0,6 tot 1,5 m² probleemloos worden gelegd. Visgraadverband met of zonder halve klinkers kunnen verlegd worden en ongelijke steenlagen kunnen geklemd worden.” Met behulp van afstandshouders kunnen pakketten in verband geschoven worden. Door de zesarmige klemtechnologie is slechts 60 bar hydraulische druk vereist. Optioneel kan elk van de zes grijparmen uitgerust worden met een elektromotor en sensor, waardoor de armen zich automatisch aan de grijpmaat aanpassen.

Met slechts 2 meter hoogte en 1,35 meter breedte is de legmachine prima te transporteren en kan zelfs in ondergrondse parkeergarages ingezet worden.

BREED VACUÜMGAMMA

Naast de legmachines heeft Optimas een breed gamma aan vacuümmaterieel. De Schans heeft de Vacu Pallet Mobil en Finliner opgenomen binnen het verhuurgamma, om de toepasbaarheid in Nederland te bekijken. De Vacu Pallet Mobil is gebouwd op een Hinowa rupsonderstel, weegt 1.150 kg en kan met palletvorken tot 1,6 ton verplaatsen. De vacuümgiek is 360° zwenkbaar en kan 140 kg heffen op een werkradius van 3 meter. Slegh: “Dit betekent dat er in één transportgang 6 meter aan trottoirbanden gesteld kunnen worden. Er zijn verschillende zuignappen verkrijgbaar die middels een snelwisselsysteem te vervangen zijn.”

Optimas’ Finliner is een aanbouwdeel voor wielladers, verreikers, tractoren, etc. om heel eenvoudig beton, zand, grind of ander materiaal in nauwkeurig gedoseerde hoeveelheden over een transportband weg te leggen. “Het goedkope alternatief voor zwenkladers of zijlossers.” De Finliner is verkrijgbaar in twee formaten: 1 en 1,4 m³. De kleinste bak kan aan een Knikmops 250 gemonteerd worden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.