Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Optimale voorbereiding in 3D loont zich in de uitvoering
De prefab pasnetten zijn gemaakt en helemaal afgestemd op de afmetingen van de garage en in 3D-model gemaakt.

Optimale voorbereiding in 3D loont zich in de uitvoering

4.400 ton bewapening

Voor de Singelgrachtgarage-Marnix wordt in totaal zo’n 4.400 ton wapening aangebracht. Diepstraten Wapeningstaal is verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding, het 3D-modelleren en aanbrengen van de wapening. Betonijzer Buigcentrale (BBC) fabriceert de (deels) geprefabriceerde constructies. Ed Schipper, directeur Diepstraten Wapeningstaal B.V. , en Mees van Wijngaarden, directeur van BBC, vertellen over de kracht van deze samenwerking.

Aan de hand van het draaiboek van Diepstraten worden de netten op volgorde geplaatst.

“In de voorbereidingsfase vond ik de logistiek van dit project een enorme uitdaging”, zegt Schipper in alle eerlijkheid. “Maar doordat we de wapeningsconfiguratie goed uitgedacht hebben, in combinatie met onze 3D modellen, en door een geweldige samenwerking met onze opdrachtgever, zijn logistiek complexe projecten als de Singelgrachtgarage-Marnix goed uitvoerbaar.” Het concept van de 3D-modellen is precies waarmee Diepstraten Wapeningstaal zich onderscheidt. “Ik kan wel zeggen dat wij in de wereld van wapening hiermee vooruitstrevend zijn. De toegevoegde waarde van 3D zit met name in de inzichtelijkheid van uitvoering in combinatie met veiligheid. Veilig werken is een groot issue binnen ons bedrijf. Wij zijn VCA* en SCL trede 3 gecertificeerd. We hebben hier zelfs een eigen D-WS Veiligheidsapp voor ontwikkeld die iedere medewerker gebruikt. Daarnaast maken wij de 3D-modellen bruikbaar op de bouwplaats door het uitvoerend personeel te voorzien van een zogeheten stappenplan. Dit is een draaiboekje gegenereerd uit het 3D-model, dat stap voor stap de opbouw van de wapeningsconstructie weergeeft.”

De informatieoverdracht naar onze machines gaat digitaal. We zetten de 3D-wapeningsmachine in die de pasnetten prefabriceert.

Inzet 3D-wapeningsmachine

Doordat alles vooraf zo goed uitgedacht én getest wordt op uitvoerbaarheid en een Arbo verantwoorde werkvolgorde, kan er zeer efficiënt en snel gewerkt worden en zijn de transportbewegingen minimaal. Ongeveer de helft van de wapening wordt prefab geproduceerd, onder andere met de 3D-wapeningsmachine van BBC. Hierdoor zijn er op de bouwplaats minder mensen nodig om de wapening te plaatsen. Van Wijngaarden: “Binnen BBC proberen we zoveel mogelijk te automatiseren. Zo wisselen we met Diepstraten data digitaal uit, gaat ook de informatieoverdracht naar onze machines digitaal en zetten we de 3D-wapeningsmachine in die de pasnetten prefabriceert. Voor ons is het project Singelgrachtgarage-Marnix, naast de logistieke uitdaging, ook technisch heel interessant. Enerzijds heeft het een hoge repetitiefactor en dus een industriële manier van produceren, anderzijds betreft het veel verschillende producten in hoge aantallen. We hebben handmatig en met de 3D-machine matten gemaakt, en onderdelen geprefabriceerd.”

Beste van twee werelden

De prefab pasnetten zijn gemaakt en helemaal afgestemd op de afmetingen van de garage en in een 3D-model gemaakt. Vervolgens is er een soort legpuzzel van gemaakt. Aan de hand van het draaiboek van Diepstraten worden de netten op volgorde geplaatst. Schipper: “Dit werkt meer dan goed. Als ik zie hoe de uitvoering verloopt, is 3D echt een grote toegevoegde waarde.” Van Wijngaarden: “De goede degelijke voorbereiding betekent voor ons als BBC dat we heel voorspelbaar kunnen produceren. Daarnaast zijn zowel wij als Diepstraten Wapeningstaal, specialist op ons eigen vakgebied. Zo krijg je het beste van twee werelden, en de opdrachtgever krijgt het beste product.”

Goede voorbereiding is het halve werk

Wat het project voor beide partijen bijzonder maakt, is dat ze met elkaar, in een Amsterdamse gracht een parkeergarage realiseren. Schipper: “Hoe vaak je er ook komt, als je beneden in de gracht staat is en blijft het bijzonder. En als ik kijk naar wat we al gerealiseerd hebben, zie je de garage per week groeien. Hier blijkt opnieuw, als de voorbereiding goed is, verloopt de uitvoering soepel.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.