Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Opschuiven in de keten
Opschuiven in de keten betekent concreet voor Hurkmans Groep dat ze steeds vaker al in het voortraject als adviserende en ontwerpende partij optreden.

Opschuiven in de keten

Er is iets bijzonders aan de hand in de aannemerij. De traditionele verhoudingen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer zijn aan het veranderen. “Als aannemer op het gebied van boven- en ondergrondse infra schuiven we steeds verder op in de keten”, constateert Johan van Otterdijk van Hurkmans Groep. “Samenwerken in de keten waarbij steeds meer taken verschuiven van opdrachtgever naar de aannemer is de toekomst.” Het familiebedrijf heeft de laatste jaren een enorme transitie doorgemaakt om voor te sorteren op deze, voor de ondergrondse infra, nieuwe samenwerkingsvorm.

Hurkmans Groep is een Brabants familiebedrijf met zo’n 400 medewerkers, gespecialiseerd in de realisatie van boven- en ondergrondse infraprojecten. De groep bestaat uit drie entiteiten: aannemersbedrijf Hurkmans, Ockhuizen en Mart Geers. “Met het aannemersbedrijf richten we ons op de aanleg, het onderhoud en de renovatie van ondergrondse gas-, water-, elektriciteits- en datanetwerken. Ockhuizen is dé specialist op het gebied van bronbemaling, staalpersingen en bronnen voor bodemenergie (WKO/KWO) en waterwinning”, legt Johan uit. “Met Mart Geers zijn we actief in de wereld van onder- en bovengrondse industriële bekabeling en nettenbouw, waarbij we ons voor vooral focussen op de petrochemie.”

Als bruggenbouwer voert Hurkmans Groep samen met gemeenten en energiebedrijven overleg en denkt vanuit zijn expertise mee over de noodzakelijke energietransitie.

In de voorhoede meespelen

“Opschuiven in de keten betekent concreet voor ons dat we steeds vaker al in het voortraject als adviserende en ontwerpende partij optreden”, vervolgt Johan. “Daarnaast nemen we voor de aanleg van kabels en leidingen het omgevingsmanagement op ons, inclusief afstemming met bevoegd gezag en omwonenden. Dat vraagt om een behoorlijk andere aanpak en dan die van een traditionele aannemer. We hebben hiervoor de afgelopen jaren onze organisatiestructuur aangepast en daar plukken wij samen met onze opdrachtgevers nu al de vruchten van. Als we alleen al eens kijken naar de energiemarkt: niemand weet waar het definitief naar toe gaat. Er wordt veel gepraat over het elektrificeren van wijken, wind- en zonne-energie, geothermie en waterstof. Welke smaak het in welke wijk gaat worden, is vaak nog onduidelijk. Als bruggenbouwer voeren wij samen met gemeenten en energiebedrijven overleg en denken we vanuit onze expertise mee over de noodzakelijke energietransitie. Met deze kennis kunnen we onze mensen tijdig om- of bijscholen, wat we veelal in eigen beheer verzorgen. Daarnaast hebben we nog meer invloed in de ontwerpfase op het borgen van de veiligheid van onze mensen en van de omgeving.” 

“Er wordt heel veel gevraagd van het openbare elektriciteitsnet”, zegt Johan. “Hele wijken die elektrificeren, de aanleg van zonneparken, distributiecentra die als paddenstoelen uit de grond schieten en ga zo maar door. Dat geeft een enorme druk op zowel het net als de capaciteit in de markt. Daarnaast zien we ook vraagstukken voorbijkomen om warmtenetten in bestaande wijken te ontwerpen en aan te leggen terwijl de ondergrond op veel plekken al vol ligt. Uitdagingen in het kader van de energietransitie die wij graag aangaan. Grootste verandering hierin is misschien wel niet de techniek maar de manier van samenwerken. Eigen belang opzijzetten en onvoorwaardelijk samenwerken aan samen werken.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.