Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Oplossingen voor klimaatadaptatie

Oplossingen voor klimaatadaptatie

Met een uitzonderlijke technologische knowhow en een indrukwekkend machinepark gaat Denys deze uitdagingen graag aan. “We bouwen graag wat een ander niet kan, wil of durft, bij voorkeur onder de grond.

Met ruim 1.800 medewerkers verdeeld over vestigingen op meerdere continenten is Denys echt een wereldspeler van formaat. De multidisciplinaire groep is gespecialiseerd in water, energie, mobiliteit, bouwkunde, restauratie en speciale technieken. “Door deze diversificatie zijn we een veelgevraagde partner voor complexe bouw- en infrastructuurprojecten. Zo ook voor het thema klimaatadaptatie. In opdracht van bouwheer Vivaqua hebben we als THV Grootveldlaan (Bam Contractors, Wayss & Freytag en Denys) onder de Grootveldlaan in Sint-Pieters-Woluwe een tubulair regenwaterbekken van 8.000 m3 gerealiseerd”, zegt Dirk Derycke, Division Manager Tunnelling & Drilling bij Denys.

In opdracht van bouwheer Vivaqua heeft THV Grootveldlaan (Bam Contractors, Wayss & Freytag en Denys) onder de Grootveldlaan in Sint-Pieters-Woluwe een tubulair regenwaterbekken van 8.000 m3 gerealiseerd.

Stormwaterbekken

Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met plotselinge, zware regenval, waardoor het stormwaterbeheer ook in België vandaag topprioriteit is. Derycke: “De riolen in de Struybeeckvallei hadden het zwaar te verduren als het stortregende in en rond Sint-Pieters-Woluwe. Straten stonden blank en kelders liepen onder water. Zelfs de in het verleden gebouwde bovengrondse regenwaterbekkens Grand Prix (7.000 m3), Herendal (7.000 m3) en Stockel (3.000 m3) konden de plotselinge volumes niet aan. Reden voor Vivaqua om aan de Grootveldlaan een nieuw bassin te realiseren. Door de dichte bebouwing was het hier moeilijk om bovengrondse putten te integreren. Een tunnel met een grote diameter in combinatie met een vertrekput, dus zonder ontvangstput, bood de oplossing. Door te kiezen voor deze techniek is de zichtbare impact voor de omgeving uiterst gering.”

Met ruim 1.800 medewerkers verdeeld over vestigingen op meerdere continenten is Denys echt een wereldspeler van formaat.

Tunnelboormachine Petra

Eerst werd de vertrekput gerealiseerd, een pompput van 17,40 meter lang, 10,90 meter breed en 12,25 meter diep, voorzien van secanspalen van 16 meter lang en een vloerplaat in gewapend onderwaterbeton. Derycke: “Van hieruit hebben we onze tunnelboormachine Petra opgebouwd, die voor het eerst gebruikt werd op een ander project in Algerije en speciaal voor deze tunnel is aangepast. De tunnel heeft een diameter van 5,20 meter en is 470 meter lang. De tunnelwand bestaat uit 310 prefab segmentenringen die bij onze dochteronderneming SOCEA in Oelegem zijn geproduceerd. De tunnel is zoals gezegd geboord zonder ontvangstput. Wel hebben we aan het einde een kleine toegangsschacht gerealiseerd voor inspectie en ventilatie. Het overtollige regenwater wordt door een overstort in de bestaande collector opgevangen en via twee toegangsschachten naar de tunnel onder de Grootveldlaan geleid. Na de stortbui wordt het water terug tot in het riool gepompt.” 

 Begin volgend jaar wordt het stormwaterbekken in Sint-Pieters-Woluwe opgeleverd. “Momenteel werken we aan een project voor SOWAER, eveneens een regenwaterafvoersysteem voor de luchthaven in Luik naar de Maas. We werken graag mee aan duurzame projecten waarin we met onze uitzonderlijke technologische knowhow het verschil maken en met veel plezier oplossingen aanbrengen voor diverse uitdagingen”, besluit Derycke.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.