Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Oplossing personeelstekort. Het succes zit in vooruitkijken
Abilitec al 18 jaar sterk in het bemiddelen van technische professionals.

Oplossing personeelstekort. Het succes zit in vooruitkijken

Om nog niet te spreken van de technische vakmensen die je helpen om door te groeien? Ze zijn er wel, beweert Joost van Dijk, directeur van Abilitec. En hij levert het bewijs er meteen bij. “95% van de vacatures die bij ons worden neergelegd voor technische professionals vullen we in.”

Het succes zit in de alternatieve aanpak die personeelsbemiddelaar Abilitec hanteert. Waar bedrijven traditiegetrouw hun advertentie voor het bekende schaap met de vijf poten naar buiten brengen – ‘Wij zijn op zoek naar een werkvoorbereider, gespecialiseerd in civiel, morgen beginnen’ – stimuleert Abilitec bedrijven om hun wensen eerder en duidelijker te formuleren. De huidige arbeidsmarkt noopt om eerder, vaker en relevanter op de tijdlijn te komen, volgens Van Dijk. “Wij helpen opdrachtgevers daarbij.”

Professionals verleiden

“Wie zichzelf de tijd gunt om vooruit te kijken, weet wie hij over drie maanden nodig heeft”, vervolgt Van Dijk. “Gebruik die tijd om de juiste professionals te verleiden. De praktijk leert dat een techneut bijna tien contactmomenten – oftewel ‘touch points’ – met zijn nieuwe werkgever nodig heeft, voordat hij op de sollicitatiebutton klikt. Als de eigen HR-specialisten en de hiring managers samen naar hun vlootschouw en hun aankomende projecten kijken, ontstaat er een betere instroomkalender. Daar ben ik van overtuigd. Ook al begrijp ik dat de onzekerheid van deze periode en de waan van de dag juist op deze experts een grote druk leggen.”

Het formatievoorspelmodel garandeert een voorzieningspercentage van 95%.

Passend bij het bedrijfs-DNA

Is de kandidaat met de gewenste kwaliteiten gevonden, dan biedt dit nog geen garantie dat hij de juiste kandidaat is. Hij moet ook aansluiten bij het DNA van het bedrijf, dezelfde taal spreken. “De taal die iemand spreekt, ontdek je alleen door hem te leren kennen. Daarom investeren we veel tijd in de matching. In feite solliciteren we samen met de opdrachtgever bij de professional.”

Kijken naar de toekomst

Rijst toch de vraag hoe Abilitec in deze tijd komt aan zo’n welgevulde database. “We hebben hiervoor veel slimme methoden. We concentreren ons op de veelgevraagde kernfuncties in de bouw en civiele techniek. Iedereen die binnen deze doelgroep valt, spreken we aan. Via social media, intensief contact en eigen arbeidsmarktonderzoek volgen we hen en weten we hoe en wanneer ze in beweging komen. Datzelfde geldt voor iedereen die zijn cv heeft gepost op een job board. We hebben deze kandidaten in beeld. Veelbelovende kandidaten stellen we geheel vrijblijvend rustig zes tot zeven banen voor. Met wie wil hij in gesprek? Hiermee draaien we het hele proces om en de professionals hoeven dan niet zelf te zoeken in het enorme aanbod.”

Ontwikkelings-mogelijkheden

Ook na plaatsing blijft Abilitec betrokken. Met een persoonlijk opleidingsplan, waarvoor zij voor iedere kandidaat een euro per gewerkt uur reserveert, houdt zij de kandidaten up to date. “Inhoudelijk zit het bij technische mensen vaak wel goed. Door daarnaast bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden te ontwikkelen, worden banen opeens carrières met steile ontwikkelcurves. Zo blijven zij gewild.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.