Platform over civiele techniek & infrastructuur

Opleiding essentieel voor veiligheid op de werkvloer

Werken in de infrasector brengt behoorlijk wat veiligheidsrisico’s met zich mee. GWW- professionals zijn zich lang niet altijd bewust van die gevaren. Toch zijn voorlichting en opleiding belangrijke onderdelen van de Arbowet- en regelgeving. Martijn Koelink, Arbocoördinator bij Kiwa Nederland, vertelt er meer over.

Martijn Koelink, Arbocoördinator bij Kiwa Nederland.

Kiwa is actief in tal van branches en heeft ontzettend veel kennis in huis, ook als het gaat om de veiligheidsrisico’s in deze sectoren. “Deze knowhow komt uitermate goed van pas in onze uitgebreide opleidingstak”, zegt Koelink. “Zo verzorgen we veiligheidsopleidingen, zoals VCA in verschillende gradaties en operationele veiligheidskunde. Dat laatste is een vijfdaagse opleiding met een officieel examen, bedoeld voor operationeel leidinggevenden, ook in de infrasector.” 

Scherp zijn op veiligheidsrisico’s

“Het is een taak van de werkgever om ervoor te zorgen dat werknemers voldoende geschoold zijn om werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren”, vervolgt Koelink. “De mate waarop dit momenteel gebeurt, verschilt behoorlijk per bedrijf, maar over het algemeen zijn hierin nog best wat stappen te maken.” Koelink pleit voor een VCA Basis-opleiding voor iedereen die actief is in de infra. “Werken in de infra is niet zonder gevaar. Meestal wordt gewerkt langs wegen, het spoor of in de ondergrond, met alle gevaren van dien. Belangrijk dus om naast de ‘basisrisico’s’ ook scherp te zijn op branchespecifieke veiligheidsrisico’s.”

Maatwerkopleiding

Behalve VCA Basis verzorgt Kiwa ook de trainingen voor VCA VOL, voor meewerkend leidinggevenden, en VIL-VCU, voor medewerkers van uitzendbureaus. “Daarnaast verzorgen we veel incompanytrainingen. Samen met onze veiligheidskundige wordt dan een maatwerkopleiding samengesteld waarbij dieper wordt ingegaan op de specifieke risico’s. En zo proberen we samen met onze klanten de veiligheid in de GWW naar een hoger niveau te brengen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.