Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Op stap met de jubilerende groenprofessional 
Cor de Gans bij ‘zijn’ Engelse tuin in Noordwijkerhout.

Op stap met de jubilerende groenprofessional 

25 jaar in het groen

Dit jaar bestaat GAKO Groenvoorziening B.V. exact 25 jaar. Cor de Gans, die samen met zijn broer Dimitri het familiebedrijf runt, nodigt ons uit voor een ‘trip down memory lane’. We stappen in de auto en bezoeken samen diverse aansprekende projecten waar GAKO de afgelopen jaren diens stempel op heeft gedrukt. Ook bezoeken we een aantal actuele werken waar we hartelijk worden ontvangen. De bevlogenheid van Cor wordt gewaardeerd. 

GAKO groenvoorziening verricht werkzaamheden in het grootschalig groen, zowel voor overheden als grote aannemersbedrijven zoals Heijmans, Jdb groep en Boskalis. “Ik ben trots dat dergelijke gerenommeerde opdrachtgevers bij GAKO aankloppen als ze een groenprofessional nodig hebben”, zegt Cor. “Behalve het realiseren van groenprojecten geven we ook met alle plezier advies over de aanpak of assisteren bij het groenplan in de tenderfase.” Cor heeft die laatste zin nog maar net uitgesproken of de telefoon gaat. Een bekende klant vraagt of hij wil meekijken bij een aanbesteding om de puntjes op de ‘i’ te zetten voor wat betreft het groenplan. “Geen probleem, ik kom einde middag even aan en dan nemen we het samen door”, zo klinkt het. Het is GAKO ten voeten uit. “We staan altijd klaar voor onze opdrachtgevers. Dag en nacht.”

De plas bij de Oude Kopermolen langs de A2 heeft GAKO recent uitgebaggerd. Zo’n 3.000 m3 aan bagger is naast de plas gestort in een speciaal daarvoor gecreëerd bekken dat in augustus dit jaar door GAKO wordt losgetrokken en ingezaaid.

Knotten, baggeren en maaien

Vanuit de thuisbasis van GAKO in Everdingen rijden we over de A2 naar het eerste project, een enorme tuin rondom het voormalige Telegraafgebouw. Onderweg maken we tot wel drie keer een tussenstop op diverse locaties langs de snelweg. “Kijk, hier hebben we onlangs nog 112 knotwilgen geknot”, wijst Cor naar een rij keurig geknotte wilgen. “En deze plas bij de Oude Kopermolen hebben we recent uitgebaggerd. Zo’n 3.000 m3 aan bagger is naast de plas gestort in een speciaal daarvoor gecreëerd bekken, terwijl de andere 2.800 m3 is verplaatst naar de overkant op een braakliggend terrein achter een tankstation. In augustus dit jaar gaan we het lostrekken en inzaaien.” We rijden verder en stoppen bij een volgend tankstation. “Hier gaan we binnenkort starten met maaien.” Even verderop in Utrecht op de A2 langs The Wall heeft GAKO twee nachten vertoefd. “We hebben hier meegelift met de afzettingen voor het tunnelonderhoud en in twee nachten voor Heijmans het opschot afgezaagd en verwijderd.”

De 40.000 door GAKO aangeplante hedera’s langs de N206 Tjalmaweg doen het uitstekend.

Veel achterstallig onderhoud

Cor ergert zich regelmatig aan het vele achterstallig onderhoud van het groen langs de weg met vele zaailingen en wilde scheuten. “Er wordt veel te weinig naar het groen omgekeken. Het is een ondergeschoven kindje. Het geld is altijd op, en dan is de groenpost de dupe. Er is zo’n berg aan achterstallig onderhoud dat ik met gemak twintig medewerkers een jaar lang in het groen kan laten lopen. Kijk, hier is de middenberm al veel te lang niet gemaaid. Die zaailingen krijg je er niet meer afgemaaid”, zo wijst hij aan. “Of hier, deze plas, die staat een meter boven peil en er wordt geen donder aan gedaan. Echt onbegrijpelijk. Groen is mijn ding, ik kijk ernaar en praat erover. Soms trek ik de stoute schoenen aan en deel mijn bevindingen met de aannemer van dienst.” Cor weet namelijk als geen ander welke partij voor welk tracé verantwoordelijk is.

Ook de 530 bomen aan de N206 zijn door GAKO aangeplant.

Druk baasje

En dan arriveren we bij het voormalige Telegraafgebouw in Amsterdam. We parkeren de auto en lopen een rondje om het gebouw. “We hebben de tuin hier enkele jaren geleden compleet nieuw aangelegd met 28.000 vaste planten en 170 bomen. Ook het onderhoud nemen we voor rekening.”   

Snel stappen we weer de auto in op weg naar Assendelft. Cor zijn telefoon staat roodgloeiend. Het is een druk baasje. Opdrachtgevers weten de expertise van GAKO op waarde te schatten, zoveel is intussen wel duidelijk. En dat wordt bevestigd door de heren van JdB Groep in de keet op het nieuwbouwproject Kreekrijk in Assendelft. We worden met open armen ontvangen. Sinds 2021 werken ze hier aan een aantrekkelijke en groene woonwijk met circa 950 woningen. GAKO verzorgt gefaseerd en in goede harmonie de aanplant van het openbaar groen en de groene erfafscheiding. Een beste klus voor de groenprofessionals uit Everdingen. Genoeg gekletst en gegrold in de keet, op naar Noordwijkerhout! 

Plantensoorten die in de vorige eeuw in de Engelse tuin stonden, zijn herplant en oude elementen zijn teruggebracht.

N206

In de Bollenstreek is GAKO kind aan huis. “Van 2004 tot 2023 hebben we hier het groenonderhoud langs de provinciale wegen mogen verzorgen in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Het was dan ook best wel een aderlating dat we voor het nieuwe contract net naast het net visten”, zegt Cor eerlijk. “Maar goed, die ‘klap’ zijn we gelukkig weer te boven.” We stoppen even langs de N206 Tjalmaweg. “In opdracht van Boskalis hebben we hier 40.000 hedera’s en 530 bomen geplant. Kijk hoe ze opgroeien, het gaat goed.” Cor is zichtbaar trots op hoe goed ‘zijn’ planten het doen. En ook de opdrachtgever is tevreden, want GAKO is alweer ingeschakeld voor het vervolgtraject, de N206 Europaweg. “Het is toch geweldig dat wij als groenprofessional mogen meedenken bij zo’n omvangrijk infraproject.” 

GAKO verzorgt gefaseerd en in goede harmonie de aanplant van het openbaar groen en de groene erfafscheiding op het nieuwbouwproject Kreekrijk in Assendelft.

Glorie van weleer

Via de N206 arriveren we uiteindelijk in Noordwijkerhout bij de Franse- en Engelse tuin, het laatste project van deze dag. “In samenwerking met JdB Groep hebben we de verwilderde tuin getransformeerd tot een waar pareltje. Plantensoorten die in de vorige eeuw in de tuin stonden, zijn herplant en oude elementen zijn teruggebracht. Een uniek project voor ons met heel veel aansprekende beplanting, waarbij de glorie van weleer weer terug is in het park.” Het laat opnieuw zien waartoe GAKO in staat is. “We zijn een dienstverlenend, allround groenspecialist die graag in het voortraject al meedenkt met opdrachtgevers om tot het gewenste resultaat te komen. We staan voor onze opdrachtgevers én voor onze mensen. Samen maken we het verschil”, zegt Cor tot besluit. We rijden terug naar de thuisbasis in Everdingen. Nog voordat ondergetekende goed en wel in de auto zit, is Cor alweer onderweg naar een volgende afspraak…   

Plantensoorten die in de vorige eeuw in de Engelse tuin stonden, zijn herplant en oude elementen zijn teruggebracht.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.