Platform over civiele techniek & infrastructuur
Op een goede manier met hout werken
Veelvoorkomende kleine houten bruggetjes.

Op een goede manier met hout werken

Een testinstituut, een kenniscentrum en een adviespartner: SHR is het allemaal. Op deze manier stimuleert SHR innovaties en co-creëren ze duurzame oplossingen. René Klaassen is houtonderzoeker bij SHR en vertelt meer over de laatste ontwikkelingen in de houtbranche, de houtcursussen en de testwerkzaamheden van SHR.

Duurzaamheid is in de gehele grond-, weg- en waterbouw een belangrijk thema. Het is voor het milieu dan ook belangrijk dat er biobased gebouwd wordt. “Daarom zien we dat steeds meer bedrijven gaan bouwen met hout”, legt Klaassen uit. “Hout is namelijk een hernieuwbaar en zuiver materiaal dat geen afval geeft. Daarnaast leveren de bossen wereldwijd genoeg hout op. Vraag en aanbod zijn hiermee in balans: er is voldoende hout om aan de vraag van de bouwsector te kunnen voldoen.”

Praktijkopdracht bij SHR: Cursus uitgangspunten voor duurzame gevelbekleding.

Kennis delen

“Er wordt gelukkig al steeds meer met hout gebouwd. Maar om op een goede manier met hout te bouwen, is kennis nodig.” Daarom heeft SHR voor het seizoen 2022-2023 vier nieuwe cursussen ontwikkeld. Ook kunnen de twee cursussen van afgelopen jaar weer gevolgd worden. 

Klaassen legt uit: “De eerste van deze zes cursussen gaat over de uitgangspunten voor duurzame gevelbekleding. Hierdoor herkent men risico’s en kan schade worden voorkomen. Het is belangrijk om verschillende houttypen en bewerkingen van elkaar te onderscheiden. De specifieke eigenschappen ervan zijn bepalend voor een succesvolle toepassing. Hierbij is het herkennen van houtsoorten belangrijk en dat leren cursisten in onze tweede cursus: ‘Houtsoorten herkennen, 50 veel voorkomende soorten’.”

Cursus houtsoorten herkennen bij SHR.

Ook geeft SHR cursussen over de voorwaarden voor duurzame houtbouw. “We behandelen verschillende houtbouwwijzen en wijden een cursus aan rekenen met hout. Een voorbeeld hierbij is kruislaaghout (CLT): een opkomend samengesteld en duurzaam houten bouwpaneel. Hoe ontwerp je duurzame constructies en welke normen zijn er? Dat soort dingen leren onze cursisten.”

“In onze vijfde cursus staat er één vraag centraal: ‘waarom is hout het milieuvriendelijkste materiaal?’ En in onze zesde en laatste cursus ligt de focus op de voorwaarden voor houttoepassingen in grond en water. Een uitgebreid aanbod waarin we veel van onze kennis delen”, aldus Klaassen.

Inspectie damwand.

Testen en inspecteren

Naast onderzoeken en cursussen verzorgt SHR ook veel testwerk in de grond-, weg-, waterbouw. “Zo testen we bijvoorbeeld gevingerlast hout. Dit zijn elementen die uit twee stukken hout bestaan, waardoor er via een gelijmde vingerstructuur een sterke verbinding ontstaat. Voor damwanden wordt bijvoorbeeld het bovenste deel van tropisch loofhout gemaakt en het onderste stuk van naaldhout. Dat soort verbindingen testen we, zodat we zeker weten dat ze goed blijven en bouwwerken stabiel blijven.”

“Een mooi voorbeeld van een inspectie is de haven van Akkrum in Friesland. Hier zijn 15 jaar geleden diverse, tropische houtsoorten en hergebruikt hout toegepast in damwanden. Doordat de damwand uit zoveel verschillende houtsoorten bestaat, hebben we veel geleerd over hoe hout zich over tijd gedraagt. Dat is mooi om te zien!”

“Uit de vele inspecties die we uitvoeren, genereren we ook kennis. Als we tijdens inspecties problemen constateren die veel voorkomen dan brengen we dit naar buiten en zoeken we er oplossingen voor. Al die kennis heeft ons geleerd om bij innovatieve houttoepassingen goed te monitoren en we geven constructeurs daarom ook het advies om dit in hun plannen op te nemen. Zo stel je constructies op tijd bij. Dat zorgt ervoor dat houtconstructies lang meegaan en je er jarenlang plezier van hebt!“     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.