Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Ook bouwmachine-industrie moet problemen van vandaag het hoofd bieden

Ook bouwmachine-industrie moet problemen van vandaag het hoofd bieden

Klimaatverandering, eindige natuurlijke hulpbronnen, het gebrek aan gespecialiseerd personeel: ook de wereldwijde bouwmachine-industrie moet de grote problemen van vandaag het hoofd bieden. Moderne bouwprocessen en materialen kunnen een deel van de oplossing zijn. bauma, dat van 24 tot 30 oktober 2022 in München plaatsvindt, biedt een uitgebreid overzicht van de nieuwste technologieën en belangrijke ontwikkelingen op dit gebied.

Het inkopen en verwerken van bouwmaterialen, het bouwproces zelf, onderhoud en de sloop van gebouwen en andere infrastructuurstukken resulteren in een aanzienlijke uitstoot van koolstofdioxide. Zo is de cementproductie verantwoordelijk voor acht procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. 

CCU en CCS in de cementindustrie

“Als we hier belangrijke verbeteringen willen aanbrengen, moeten er enkele fundamentele technologische veranderingen plaatsvinden”, zegt Christoph Danner, expert voor bouwmachines en bouwmaterialensystemen bij Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e. V. (VDMA). Een optie die volgens hem een groot potentieel biedt, is om CO2 af te vangen en vervolgens te gebruiken (Carbon Capture and Utilization (CCU)) of om het veilig en permanent op te slaan in diepliggende geologische gesteentelagen (Carbon Capture and Storage (CCS)). 

Grondstoffen besparen door recycling

Naast maatregelen om het klimaat te beschermen, wordt de bouwsector ook geconfronteerd met oproepen om in de toekomst grondstoffen te besparen. In de afgelopen jaren is zand het middelpunt van de publieke aandacht geworden. Het is immers het meest gebruikte materiaal, maar het wordt steeds schaarser. Een manier om grondstoffen te besparen is om sloopmaterialen op locatie te verwerken met behulp van moderne breek- en zeeftechnologieën, zodat ze daar en vervolgens kunnen worden hergebruikt in nieuwbouwprojecten. 

Moderne technologieën maken bouwberoepen aantrekkelijker

Als een verdere uitdaging vereist de wereldwijde bouwhausse een verhoging van de productiviteit. “Gezien het gebrek aan gespecialiseerd personeel kan dit probleem niet langer worden opgelost door simpelweg ‘meer mensen’ in te zetten”, zegt Tim-Oliver Müller, directeur van Hauptverband der Deutschen Bauindustrie e.V. In plaats daarvan moet de focus liggen op digitale werkmethoden, innovatieve producten en machines en de kansen die industriële en, in toenemende mate, AI-ondersteunde processen bieden. 

Een van de belangrijkste onderwerpen op bauma 2022

“De bouwmethoden en materialen van morgen” is een van de belangrijkste onderwerpen op bauma. Op ’s werelds toonaangevende vakbeurs voor bouwmachines, bouwmaterialenmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines presenteren belangrijke marktspelers hun nieuwste oplossingen. Het bauma Forum biedt ook de mogelijkheid om actuele trends te bespreken.

Bezoek ook bauma 2022 en boek nu al uw ticket via https://bauma.de/en/visitors/tickets-vouchers/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.