Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Onze mobiele oplossing brengt BIM naar de bouwplaats toe
Alle betrokken partijen hebben op locatie via een app altijd toegang tot de meest recente versie van het 3D-model en alle belangrijke projectinformatie. (Beeld: Canva)

Onze mobiele oplossing brengt BIM naar de bouwplaats toe

Thinkproject heeft eerder dit jaar de BIM Field Solution toegevoegd aan het portfolio. Met deze oplossing beschikken bedrijven in de bouw en infra ook op de bouwplaats over informatie van hun BIM-modellen. Volgens Joost Bolkenstein van Thinkproject bieden weinig spelers een dergelijke SaaS-oplossing die geschikt is voor elke fase van bouwprojecten. “BIM Field Solution raakt alle facetten van het bouwproces en is daarmee een waardevolle aanvulling voor de projecten van klanten.”

De bouwsector moet sneller, beter en goedkoper werken, en heeft ook nog eens te maken met schaarste aan personeel en materialen. Al die uitdagingen leggen een druk op een succesvolle realisatie van bouwprojecten, beseft Joost Bolkenstein, salesmanager van Thinkproject Benelux. “Wil je de driehoek tijd-kwaliteit-budget onder controle krijgen, is digitalisering een must in alle fases van bouwprojecten”, zegt hij resoluut. “Met BIM kun je al in een vroeg stadium ontwerpbesluiten maken en problemen detecteren en oplossen. Maar die informatie wil je ook op locatie kunnen raadplegen. De BIM Field Solution draagt dus bij aan substantiële reductie van ontwerpwijzigingen, bouwfouten en faalkosten in de uitvoeringsfase.”

BIM op de bouwplaats

Thinkproject is altijd al sterk geweest in oplossingen voor de voorbereiding en realisatie van gebouwen en infrastructurele projecten. Het Europese bedrijf miste echter een tool die modellen beschikbaar maakt op de bouwplaats. “Met de BIM Field Solution brengen we BIM naar de bouwplaats en geven we alle betrokken partijen ook op locatie met een app altijd toegang tot de meest recente versie van het 3D-model en alle belangrijke informatie die bij het project hoort. Bovendien kunnen medewerkers het BIM-model ook op locatie verrijken met informatie over onderdelen van leveranciers, en kunnen ze actuele prijzen eenvoudig opvragen. De impact van de keuze van een alternatief product op het geheel is snel duidelijk, want alles is aan elkaar gekoppeld.”

Field Solution van Thinkproject brengt BIM naar bouwplaats. (Beeld: GettyImages)

Uitdagingen in de bouwbranche

Thinkproject heeft met de nieuwe oplossing slim ingespeeld op de uitdagingen in de bouwbranche. “Op het platform waarop de BIM Field Solution draait, kun je ook de schaarste van artikelen aangeven en daarop filteren binnen het project. Zo zijn de risico’s op bijvoorbeeld levertijden in beeld en kunnen producten of alternatieven tijdig worden besteld. Ook kunnen defecten heel eenvoudig via de app worden gecheckt, vastgelegd en afgemeld”, zegt Bolkenstein. “In die uitvoeringsfase is samenwerken cruciaal en dan maakt BIM het verschil. In de gww- en infrasector gaan gigantische bedragen verloren aan faalkosten en worstelen bedrijven met optimale communicatie. Transparantie, iedereen voorzien van up-to-date informatie en gebruik maken van de expertise van onderaannemers en leveranciers leiden tot betere resultaten in bouwprojecten”, benadrukt Bolkenstein. 

Beheer en onderhoud

Werken met BIM en applicaties als de Field Solution werpen volgens Bolkenstein ook vruchten af tijdens het beheer en onderhoud van gebouwen en assets. De hele geschiedenis en alle documentatie zijn immers gekoppeld aan het BIM-model. “Dit voorkomt onnodig zoeken naar documenten zoals certificaten, garantiebewijzen en specificaties. Zelfs opleverpunten zijn eenvoudig terug te vinden in het BIM-model. En nu kan die informatie ook op mobiele devices worden geraadpleegd”, resumeert Bolkenstein. “De keuze voor BIM-software kan complex zijn en heeft grote impact op je organisatie. Wanneer je de juiste software op de juiste manier inzet, gaat het voor je werken.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.