Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Ons werk zie je niet, maar het belang ervan is des te groter’

‘Ons werk zie je niet, maar het belang ervan is des te groter’

Trillingsvrij boren wordt steeds meer de standaard. Franki Grondtechnieken is specialist en wordt ingezet op complexe projecten. Dat vraagt een hoge mate van improvisatie en oplossingsgericht denken.

De oorsprong van Franki Grondtechnieken gaat terug tot begin 1900. Edgard Frankignoul richt de Compagnie Internationale des Pieux Armés Frankignoul op nadat hij in 1909 het octrooi verwierf op de Franki-paal. Het in 1934 opgerichte Franki Grondtechnieken is onderdeel van Franki Foundations Belgium met zusterbedrijven in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De gehele Franki groep is sinds 2008 onderdeel van de BESIX Group. 

Basis van grootse projecten

Aan het roer van Franki Grondtechnieken staat Jan-Wim Verhoeff. Hij is trots op het werk dat ze doen. Met recht, want een snelle blik op de projecten waarbij zij betrokken zijn, leert dat het niet de minste projecten zijn. Denk aan de Noord-Zuid lijn, de Spoorzone Delft, de complete bouwput met fundering voor de nieuwbouw van het RIVM en CBG in Utrecht en het project Groene Boog ofwel de aansluiting van de A16 op de A13. “Wij leggen letterlijk de basis voor deze projecten”, vertelt Verhoeff. “Ons werk zie je niet, maar het belang ervan is des te groter. Zo hebben de funderingspalen van RIVM en CBG in Utrecht een lengte van 60 meter en een diameter van 2 meter. Het gebouw moet dusdanig stabiel staan dat het trillingsvrij is. Als expert in speciale funderingstechnieken, zoals trillingsvrij funderen en het aanbrengen van in de grond gevormde wanden, worden wij juist bij dit soort projecten ingeschakeld. Enerzijds voor de uitvoering van specifieke funderingswerken maar ook voor de uitvoering van complete bouwputten waarbij wij de coördinerende rol van de hoofdaannemer overnemen. 

Ondergronds puzzelwerk

Bij het ondergronds funderen staan de mensen van Franki geregeld voor grote uitdagingen. “Mooi voorbeeld is de Noord-Zuid lijn waar wij graafwerkzaamheden hebben verricht voor de wanden van de stations. Het is midden in Amsterdam dus weinig ruimte terwijl je met grote graafmachines werkt. Dat vergt ook veel aandacht voor de veiligheid van ons personeel maar ook van het publiek. De aanvoer van al het materiaal en materieel is ook een logistieke puzzel. Dat geldt tevens voor ons werk in Delft waar wij de ondergrondse tunnelwanden voor de spoortunnel hebben gegraven. Maar wat wellicht nog de grootste uitdaging is bij ons werk, is dat wij bij wijze van spreken in den blinde graven. Uiteraard is gedegen grondonderzoek de basis van ons werk. Dat is echter geen garantie dat je helemaal niets tegenkomt. Omdat wij veel technieken in huis hebben, kunnen wij op dat soort momenten ook snel met een oplossing komen. Dat is de grote kracht van Franki Grondtechnieken.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.