Platform over civiele techniek & infrastructuur
Wegenbouw & Rail

Onderhoud ICNG verloopt vlekkeloos dankzij beweegbare bovenleiding

In de loop van dit jaar zal de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) gaan rijden op het Nederlandse spoorwegennet. Maar hoe modern en geavanceerd de nieuwe enkeldeks passagierstrein ook is, het materieel zal natuurlijk periodiek technisch moeten worden onderhouden.

Foto 1 – Pilz kopiëren
Het automatiseringssysteem PSS 4000r staat centraal in alle door Pilz geboden veiligheidsoplossingen voor het spoor.

Tekst | Chris Elbers

Beeld | Pilz

1 april 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Met het oog daarop werd in opdracht van NS de onderhoudswerkplaats Watergraafsmeer in Amsterdam voorzien van een hagelnieuwe installatie met een beweegbare bovenleiding en een kraan die componenten tot 1.500 kilogram van het dak van de treinstellen kan tillen. Met de volle focus op safety leverde Pilz, internationaal totaalaanbieder van oplossingen voor de veiligheids- en automatiseringstechniek, een grote bijdrage aan het in juni 2020 opgeleverde project.

De nieuwe Intercity.

Het primaire doel van Pilz is om installaties zodanig te automatiseren dat de veiligheid van mens, machine en milieu altijd is gegarandeerd. Ook binnen de Amsterdamse projectkaders vormde dat streven de basis van de werkzaamheden die samen met hoofdaannemer VolkerRail, Broeze Nijverdal en Lifting Plus werden uitgevoerd. Jan van der Heide, namens Pilz actief als sales manager business unit Rail, licht het project nader toe. “Voorheen was de werkplaats voorzien van een vaste bovenleiding. Daar de meeste technische onderdelen en installaties van de ICNG zich echter aan de bovenzijde van de treinstellen bevinden, zou het onderhoudswerk door de aanwezigheid van de bestaande bovenleiding worden bemoeilijkt. Deze diende dan ook te worden vervangen. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een nieuwe installatie met een beweegbare bovenleiding, een 220 meter lang geheel dat met behulp van twintig aandrijvingen synchroon naar boven toe kan worden bewogen. Daarnaast is er een kraan geplaatst die tot wel 1.500 kilo aan materieel van het treindak kan tillen en zijn er beweegbare bordessen gecreëerd. Deze sluiten naadloos aan op de bovenkant van de treinstellen en stellen de monteurs in staat om hun werk comfortabel en vooral veilig uit te voeren.” 

Een engineer van Pilz tijdens de inbedrijfstelling.

Bijzonder staaltje

Van der Heide omschrijft de klus als uniek. En dat heeft alles te maken met het feit dat een dergelijke constructie in deze vorm nog niet eerder werd gerealiseerd. “Mede omdat we er in geslaagd zijn om ondanks de beperkte ruimte tóch de gewenste kraan te plaatsen, hebben we hier samen een bijzonder staaltje techniek neergezet.” Een hoogstandje waaraan Pilz op verschillende vlakken een bijdrage leverde. “We hebben meegedacht over het complete ontwerp en diverse belangrijke voorstellen gedaan”, vervolgt Van der Heide. “Daarnaast hebben we het gehele elektrotechnische en besturingstechnische ontwerp gemaakt én uitgevoerd. Inclusief de engineering van de hard- en software. Verder was Pilz verantwoordelijk voor de aansturing en veiligheidsbeoordeling van de complete installatie en hebben we het volledige veiligheidsdossier en de risicobeoordeling verzorgd. Het zijn stuk voor stuk disciplines die we tot in de puntjes beheersen en symbool staan voor onze uitgebreide en gevarieerde expertise. Ook wanneer het gaat om railgerelateerde aangelegenheden.”.     

Boven op het uitgeschoven bordes.

Pilz in de spoorsector

Pilz levert (veiligheids)oplossingen langs de gehele spoorweg, bijvoorbeeld bij wisselbesturingen, spoorwegovergangen, seinbesturingen en besturingstechniek. Dit doet Pilz voor de gehele spoorsector; van heavy rail tot light rail en het industriële spoor. Centraal in de veiligheidsoplossingen staat automatiseringssysteem PSS 4000 Rail dat voldoet aan de strenge richtlijnen van de wet- en regelgeving binnen de spoorsector (CENELEC) en daardoor bestand is tegen elektromagnetische storingen, extreme temperaturen en mechanische belasting. Tevens verzorgt Pilz trainingen voor de spoorbranche

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%