Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Ondergrondse infra moet plaatsmaken voor hogere Waaldijk
Het verleggen van de kabels en leidingen wordt door Van den Heuvel volledig ‘turnkey’ verzorgd.

Ondergrondse infra moet plaatsmaken voor hogere Waaldijk

In de Waaldijk ligt een groot netwerk van kabels en leidingen voor de nutsvoorzieningen van de omliggende bebouwing. Met het versterken en verhogen van de dijk wordt de kernzone verplaatst. Om te voorkomen dat de kabels en leidingen onder een grotere dekking en onder de nieuw aan te leggen wegen komen te liggen, worden deze voorafgaand aan de dijkwerkzaamheden per cluster door Van den Heuvel verplaatst. Het project is voor het familiebedrijf met ruim 65 jaar ervaring in de ondergrondse infratechniek een niet-alledaagse opdracht, gezien de vele stakeholders en de omgeving.

Van den Heuvel is er in de ondergrondse infra druk mee doende om alle stakeholders te voorzien van de juiste kabels en leidingen.

Al tijdens de tender zijn we door combinatie De Betuwse Waard benaderd om mee te denken in een zo efficiënt mogelijke planning en praktische haalbaarheid, begint Ivo van Dieten van Van den Heuvel. “Wij lopen in feite op de troepen vooruit en mogen elkaar niet in de weg zitten voor wat betreft de uitvoering. Bovendien zijn we behoorlijk thuis in de omgeving van Wolferen en Sprok en zijn onder meer huisaannemer van netbeheerder Liander (gas en elektra) en Waterbedrijf Vitens. In eerste instantie hebben we een aanbieding gemaakt om de gasleidingen en elektrakabels te verplaatsen, die zijn meegenomen in de tender. Na gunning meldden zich ook alle andere partijen, zoals KPN, Ziggo, Vitens, de gemeente Overbetuwe (persriool en datakabel) en zelfs Rijkswaterstaat voor het verplaatsen van een aantal signaalkabels.”

Verleggen kabels leidingen t.b.v. dijkverzwaring.

Urenplanning

Door het verhogen van de Waaldijk wordt de kernzone verplaatst. “Nutsbedrijven willen niet dat hun ondergrondse infra later niet meer bereikbaar zijn”, weet Robert van Welie, projectleider bij Van den Heuvel. “De enige manier om dat te voorkomen, is om de bestaande kabels en leidingen zo’n 20 meter te verplaatsen. Dat gebeurt uiteraard gefaseerd om de overlast voor de omwonenden te beperken. Net voordat de combinatie aan het werk gaat, gaan wij aan de slag. Gezien de vele stakeholders is dat best een uitdaging. Omdat het hier veelal om particuliere percelen gaat, vraagt dat om een optimale afstemming en een planning tot bijna op het uur nauwkeurig. Vooraf worden duidelijke afspraken gemaakt met bewoners, maar ook tijdens de uitvoering en na oplevering is er contact om alles netjes af te ronden. In juli 2021 zijn we gestart met de uitvoering die nog tot 2024 gefaseerd doorloopt.”

Turnkey

Het verleggen van de kabels en leidingen wordt door Van den Heuvel volledig ‘turnkey’ verzorgd. “Als contractaannemer van Liander en Vitens zijn we goed bekend in dit gebied en ook bekend met hun processen, en de geldende wet- en regelgeving”, zegt Van Dieten. “Dat werkt gewoon heel prettig en is ook de reden dat combinatie De Betuwse Waard ons heeft ingeschakeld.” Hij is er zich van bewust dat het familiebedrijf de komende jaren nog genoeg werk te verzetten heeft, zeker met het oog op de energietransitie. “We zijn er in de ondergrondse infra druk mee doende om alle stakeholders te voorzien van de juiste kabels en leidingen. En dan hebben we het nog niet eens over wat er nog komen gaat met waterstof en andere nieuwe technieken. We volgen alle ontwikkelingen op de voet om tijdig te kunnen anticiperen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.