Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Ondergrondse expertise’ voor de juiste fundering

‘Ondergrondse expertise’ voor de juiste fundering

Er bestaan nagenoeg geen opleidingen voor het aanbrengen van funderingen zeker niet als het om zwaardere funderingstechnieken gaat. Alleen door ervaring kun je als bedrijf hierin expertise opbouwen. Dat is precies waar het om draait bij Jetmix Funderingstechniek. “Onze kennis heeft geen betrekking op wat er in het zicht zit, maar juist op datgene wat er onder de grond zit”, zegt Marinus de Heus, Hoofd Bedrijfsbureau bij Jetmix uit Werkendam.

Het bedrijf is expert op het gebied van (zware) funderingstechnieken en mag zich specialist noemen op het gebied van grout(injectie) ankers en -ankerpalen en dat al meer dan 10 jaar. Jetmix is, net als Hakkers BV, onderdeel van de Hakkers Groep.

Jetmix Funderingstechniek

Jetmix plaatst ankerpalen op het project Tournooiveld in Den Haag.

In eigen beheer ontwikkeld en geproduceerd zelfborend ankersysteem
“We zijn ooit gestart met projecten voor Hakkers zelf, met het verankeren van damwandconstructies en kademuren. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een professionele partner in de grond-, weg- en waterbouw, de beton-, utiliteits-, industrie-, en spoorbouw”, vervolgt De Heus zijn verhaal. “Onze grote kracht zit in het zelf ontworpen en geproduceerde zelfborend ankersysteem, waarmee zowel ankers als ankerpalen kunnen worden gemaakt.”

Jetmix Funderingstechniek

Jetmix brengt groutinjectieankers aan op het project “Zeekade Rotterdam”.

De zelfborende ankers zijn inmiddels de belangrijkste tak van sport geworden voor Jetmix. “We werken specifiek volgens de CUR 166 normering voor damwandconstructies met verankeringen en volgens CUR 236 voor ankerpalen, uiteraard naast de algemene norm- en regelgeving”, legt De Heus uit. “Twee jaar geleden hebben we geïnvesteerd in een 100 tons funderingsmachine, de Woltman 90DR. Met deze machine is het mogelijk om zowel palen te boren als damwanden te drukken met behulp van een quattro-piler. Inmiddels is zowel op het bedrijfsbureau als op de werkvloer de nodige ervaring opgedaan met het aanbrengen van grondverdringende schroefpalen, buispalen (met en zonder gesloten punt) en het drukken van damwanden. De toenemende vraag naar geboorde en trillingsvrije technieken maakt dat deze machine een welkome aanvulling is op onze zelfborende technieken.”

Jetmix Funderingstechniek

De Woltman in actie tijdens het aanbrengen van grondverdringende schroefpalen in Zwolle.

Veel werk en goede vooruitzichten
De vooruitzichten voor de inzet van de Woltman 90DR zijn goed te noemen. De Heus: “We hebben het aanbrengen van de paalfundatie voor het grootste innamepompstation van Nederland (langs de Bergsche Maas) op het programma staan, alsmede het drukken van damwanden voor een kademuur langs de Maaskade in Rotterdam.” Jetmix telt momenteel zo’n 35 medewerkers, met een omzet van 15 miljoen euro. Het machinepark is gegroeid van 8 naar 11 machines.

De verankeringen van Jetmix vinden hun weg breed het land in. Voor opdrachtgevers in de beton- en utiliteitsbouw heeft Jetmix ankerpalen aangebracht voor de parkeergarages op het Tournooiveld in Den Haag en de Garenmarkt in Leiden. Het AFAS Experience Centre in Leusden kreeg meer dan 1000 ankerpalen. Tevens worden de ankerpalen toegepast bij onderdoorgangen, zoals recentelijk vier onderdoorgangen in de N34 van Hardenberg naar Coevorden en de spoorwegonderdoorgangen in onder andere Harderwijk, Deventer, Doetinchem, Veenwouden, Hurdegaryp en Oosterwolde. Een van de grote uitdagingen betrof volgens De Heus een project in het Rotterdams havengebied: “Daar moesten open buispalen aangebracht worden met een diameter van 914 mm, een lengte van 30,5 meter en een gewicht van circa 9 ton. Deze buispalen zijn door middel van boring met grout­injectie aangebracht. De uitvoering geschiedde vanaf het water op het Hakkers vlaggenschip ‘Noordzee’. Alle palen zijn aangebracht binnen de tolerantiegrens van 150 mm.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.