Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Onder alle weersomstandigheden dezelfde kwaliteit beton

Onder alle weersomstandigheden dezelfde kwaliteit beton

Maar liefst 75.000 betonnen blokken van 6.500 kilo maken de Afsluitdijk straks bestand tegen de gevolgen van klimaatsverandering. De productieplanning van deze Levvel-blocs luistert zeer nauw, terwijl de omstandigheden per seizoen of zelfs per week kunnen variëren. Mede dankzij de support van hulpstoffenleverancier Cugla wordt gedurende het hele jaar de productiecyclus behaald.

Bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel) wil het gehele jaar een continue productie draaien. Dit kan met een normale hulpstof, totdat de temperatuur richting het vriespunt gaat of het in de zomer opeens dertig graden wordt. Dan wordt de betonsamenstelling aangepast door te sturen met de juiste hulpstof om zo aan de verwerkbaarheid en druksterkte eisen te blijven voldoen.

R&D Center Cugla.

R&D Center Cugla.

 

Service, begeleiding en knowhow

De Levvel-blocs zijn ingenieus ontworpen. Ze wegen 6.500 kilo per stuk, vallen als dakpannen in elkaar en fungeren op deze manier als golfbreker. Tegelijkertijd geven ze de dijk straks een mooie, strakke uitstraling. Kwaliteit en esthetiek gaan hand in hand. Met oog voor het milieu bovendien, want in de betonwereld is duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt. Levvel gebruikt voor de versterking van de Afsluitdijk een zeer milieuvriendelijk cement, met weinig Portlandcementklinker. “De duurzame samenstelling stelt extra eisen aan de benodigde hulpstoffen”, legt directeur Toine Leijten van Cugla uit. “Want Levvel wil wel de zekerheid dat het na maximaal 16 uur verharding blocs kan ontkisten, het hele jaar door. De kracht van Cugla is dat we heel goed weten wat de interactie is tussen cement en hulpstof. En we passen, indien nodig, de hulpstof op maat aan. Levvel heeft voor Cugla gekozen om onze service, begeleiding en knowhow.”

Het consortium is niet de enige. Bij ingewikkelde bouwprocessen wordt er in de branche al snel naar Cugla gekeken als meedenkend partner. Zo was het Bredase bedrijf in het verleden nauw betrokken bij de aanleg van de Oosterscheldekering, leverde het de hulpstoffen voor de HSL en doet het dat momenteel bij de aanleg van de nieuwe sluizen in Terneuzen en IJmuiden. Leijten: “Wij zijn specialist in het optimaliseren van cementgebonden speciaalmortels en hulpstoffen voor mortel en beton. Ons aandeel in deze grote projecten maakt ons trots.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.