Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Omgevingsinvloeden (actief) monitoren
Het monitoren van de omgeving en het specifiek in kaart brengen van de kwaliteit en gevoeligheid van panden en objecten, het is ‘dagelijkse kost’ voor Van Monsjou & Partners.

Omgevingsinvloeden (actief) monitoren

Bij bouw- en infraprojecten die worden uitgevoerd in de nabijheid van belendende bebouwing of andere objecten is uiterste zorgvuldigheid geboden. Om schade te voorkomen is monitoring van de omgevingsbeïnvloeding cruciaal. Onafhankelijk inspectie- en expertisebureau Van Monsjou & Partners houdt zich al 25 jaar bezig met het monitoren van omgevingsinvloeden en hanteert een geheel eigen werkwijze. Een gesprek met Sander van Monsjou.

Na twaalf jaar gewerkt te hebben als schade-expert in de bouw en infra, is Van Monsjou in 1997 voor zichzelf begonnen als onafhankelijk inspectie- en expertisebureau. “Inmiddels zijn we 25 jaar verder en werken we dagelijks met 15 gemotiveerde collega’s aan de meest uiteenlopende projecten. Centraal staat daarin het monitoren van de omgeving en het specifiek in kaart brengen van de kwaliteit en gevoeligheid van panden en objecten. De bestaande staat/positie wordt op voorhand vastgelegd om vervolgens tijdens de uitvoering van een project actief te monitoren op geluid, trillingen, grondwater, scheurvorming, scheefstand, enz.”

Om schade te voorkomen is monitoring van de omgevingsbeïnvloeding cruciaal.

Actieve monitoring

Veel van onze concullega’s laten het monitoren over aan apparatuur, waarbij automatisch alarmmeldingen naar de aannemer/uitvoerder worden gestuurd, vervolgt Van Monsjou. “Dat werkt natuurlijk wel, maar wij prefereren een actieve monitoring. Onze ervaring is dat de aandacht vaak na een tiental loze alarmmeldingen verslapt. Wij pakken daarentegen zelf de alarmmeldingen op, doen een eerste check en trekken vervolgens selectief aan de bel. Dat maakt dat bouwende partijen niet voor elk ‘wissewasje’ worden lastiggevallen en dat ze alerter reageren op serieuze meldingen.”

Van dijkverzwaring tot kademuurherstel

Van Monsjou & Partners is breed georiënteerd maar de laatste jaren veel actief in onder meer binnenstedelijke rioolvervangingsprojecten, dijkverzwaringsprojecten en kadeherstel-operaties. “Zo verzorgen we al sinds 2016 voor Alliantie Markermeerdijken monitoring van omgevingsinvloeden die de grootschalige dijkversterkingsopgave met zich meebrengt. Een dynamisch en omvangrijk project, ook nog eens in een prachtige omgeving”, zegt Van Monsjou. “Daarnaast zijn we betrokken bij de pilot van de gemeente Amsterdam voor het innovatief herstel van 200 kilometer kademuren. Er zijn drie combinaties geselecteerd, die ieder hun eigen methode voor het trillingsarm vervangen van een kadetraject gaan testen. Voor de pilot op de Lijnbaansgracht monitoren wij de omgevingsbeïnvloeding op trillingen, geluid en hoogtemetingen.”

Omdat we breed zijn onderlegd in al het monitoringwerk, hebben onze opdrachtgevers slechts één aanspreekpunt voor inspectie- en monitoringswerkzaamheden bij bouw- en infraprojecten, resumeert Van Monsjou. “Door onze platte organisatiestructuur zijn we in staat om snel in te spelen op onverwachte situaties. Bij de Markermeerdijken bijvoorbeeld wordt regelmatig ad hoc een beroep op ons gedaan om een meting uit te voeren of een trillingsmeter te plaatsen. Ook dat verstaan we onder actief monitoren.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.