Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
NLCS en zzp: een geslaagd huwelijk
Bas den Boer print stuurlijnen met zijn robotplotter.

NLCS en zzp: een geslaagd huwelijk

Dat het werken conform de NLCS niet is voorbehouden aan ‘de grote jongens’, blijkt uit de verhalen van de zzp’ers in dit artikel. Zij delen hun ervaringen, vertellen over de voordelen en over belangrijke zaken als terugverdientijd. 

Met een schat aan ervaring in grond-, weg- en waterbouwprojecten startte Bas den Boer in 2017 met zijn eigen bedrijf. Lang zzp’er was hij echter niet, want onlangs nam hij – vanwege aanhoudende drukte – zijn eerste medewerker in dienst. “Ik kreeg steeds meer werkzaamheden en zat vaak ‘vast’ op projecten. Ik moest zo flexibel zijn als kauwgom, maar zelfs daar is op een gegeven moment de rek uit. Met zijn tweeën kunnen we weer extra projecten aannemen.” 

Den Boer gebruikt de NLCS als tekenstandaard, waarvan hij de uniformiteit ziet als grootste pre. “Iedereen tekent hetzelfde, of je nou zzp’er bent of tekenaar bij een groot bureau. Krijg je een revisietekening onder je neus? Dan is in één oogopslag duidelijk wat je ziet. Kant asfalt, opsluitband, inritblok; we gebruiken allemaal dezelfde symbolen, lijnen en elementen. Daarmee zorgt de NLCS voor veel duidelijkheid.”

Jorrit Wagenaar vindt dat de NLCS perfect past bij zijn manier van werken.

Investering verdien je terug

Den Boer constateert dat steeds meer opdrachtgevers oplevering in NLCS-formaat in hun bestek opnemen. “Alleen al daarom zou ik iedereen aanraden om ermee te werken. Vroeg of laat gaan we allemaal om, verwacht ik. Los daarvan is het gewoon een super fijne standaard. Wel zie ik de NLCS en InfraCAD als een twee-eenheid. Je hebt nu eenmaal goede software nodig, anders zoek je je rot in de gigantische NLCS-wereld. InfraCAD en InfraCAD CE zijn enorm uitgebreid, goed ondersteund én Nederlandstalig. Natuurlijk, goede software kost geld, maar dat verdien ik gemakkelijk terug. Door veel sneller te tekenen bijvoorbeeld, en doordat ik iedere andere NLCS-tekening probleemloos kan interpreteren. Bovendien: wat kost er nou géén geld? Ik heb onlangs een robotplotter gekocht, een peperduur ding. Maar ik heb er wél iedere dag profijt van. Net als van de NLCS.”

Jorrit Wagenaar richtte in 2011 Wagenaar Survey op, een landmeetkundig bureau dat uiteenlopende werkzaamheden verricht in de grond-, weg- en waterbouw. Het leuke aan zelfstandig ondernemen? De afwisseling. “Geen dag is hetzelfde. Door de verschillende projecten, maar ook dankzij de techniek, instrumenten, meettechnieken… Sinds enkele jaren heb ik iemand in dienst, in mijn eentje was het te druk. Ik werkte vrijwel standaard ook in de weekends en ’s nachts, terwijl de klanten ook overdag bleven bellen…”

Wagenaar werkt al jaren conform de NLCS en dat bevalt hem prima. “Mijn bedrijf is klein, maar dat is geen reden om de NLCS aan me voorbij te laten gaan. Het is een standaard die voor iedereen in ons vak een meerwaarde is. Hét grote voordeel? Dat een ander het wiel heeft uitgevonden en we er allemaal op voortborduren. Ook ik richtte mijn tekeningen vroeger in op mijn eigen manier. Maar als een opdrachtgever je symbolen en lijnen vervolgens nét anders interpreteert, ontstaan er misverstanden. Dat is dankzij de NLCS verleden tijd.”

Wilco Reijerkerk heeft dankzij de NLCS meer plezier in zijn werk.

Uniforme opbouw

Door de uniforme opbouw van het tekenwerk werkt Wagenaar niet alleen prettiger, maar ook sneller – heel handig in een branche waar de druk altijd hoog is. “Om mijn tekenwerk vorm te geven conform de NLCS, gebruik ik InfraCAD, bijzonder complete en duidelijke software, die mijn werkprocessen zeker ten goede komt.” De abonnementen op InfraCAD (en InfraCAD Map en InfraCAD CE) vergen uiteraard een jaarlijkse investering, maar dat vindt Wagenaar geen probleem. “Je investeert niet alleen in gemak, maar ook in professionaliteit. En via de tijd die je bespaart, verdien je je investering zo weer terug. Natuurlijk zijn er bureaus die hun eigen tekenstandaard handhaven. Immers: als je hele bedrijfsvoering erop is gebaseerd, gooi je die niet zomaar overboord. Maar zelf zou ik niet meer zonder kunnen – en willen. De NLCS past perfect bij mijn manier van werken.”

Waarom Wilco Reijerkerk zzp’er is geworden? Vooral vanwege het afwisselende karakter en het vele contact met klanten. Hij is vooral actief in de wegenbouw, maar is evengoed thuis in de reguliere bouw. Ook de variatie in werkzaamheden blijft hem tot op de dag van vandaag boeien (niet voor niets is hij landmeter, tekenaar en maatvoerder in één). “Als zzp’er houd ik veel balletjes in de lucht, meer dan als werknemer van een groter bedrijf. Ik ben dus altijd op zoek naar overzicht en structuur. En dat is precies wat de NLCS me oplevert. Dankzij de NLCS geef ik mijn tekenwerk veel duidelijkheid en uniformiteit mee. Ook andersom zorgt het voor overzicht. Een tekening die ik in NLCS-formaat ontvang, gaat veel eerder leven.”

Meer werkplezier

Als Reijerkerk NLCS zegt, bedoelt hij eigenlijk ook InfraCAD en InfraCAD Map. “Die programma’s zijn voor mij onmisbaar om conform de NLCS te werken. Neem de symbolenbibliotheek: wat je ook nodig hebt, je vindt het in een oogwenk. Zelfs items die je weinig gebruikt, pak je er zo bij. Maar ook de duidelijke laagopbouw, het genereren van een legenda, het importeren van KLIC-meldingen, inclusief metadata… Het zijn allemaal heel interessante functies. De abonnementskosten hebben me nooit belemmerd. Natuurlijk kost goede software geld, maar kijk ook eens naar wat het je oplevert. In mijn geval is dat vooral gemak en rust, ik hoef me nooit meer druk te maken over hoe ik mijn tekenwerk presenteer. Bovendien verdien ik mijn investering indirect terug doordat ik tijd bespaar. Sterker nog, ik zou niet meer zonder de NLCS en InfraCAD willen. Mijn tekenwerk is overzichtelijker én ik heb meer plezier in mijn werk.”     

NLCS 

De NLCS (Nederlandse CAD-Standaard) is een uniforme tekenstandaard voor de grond-, weg- en waterbouw. De informatie in een NLCS-tekening is eenduidig, compleet én helder gestructureerd. Daardoor kunnen tekeningen eenvoudig uitgewisseld worden, is de kans op fouten kleiner en kan de hele GWW-keten besparen op kosten. De NLCS is een BIM level 1-standaard en wordt beheerd door het BIM Loket.

Over CAD Accent | Arkance Systems

CAD Accent | Arkance Systems is Autodesk-specialist met een sterke focus op Bouw en Infrastructuur. Het bedrijf helpt klanten met de implementatie van BIM, het optimaliseren van werkprocessen en werkmethodieken, en het standaardiseren van CAD-omgevingen. CAD Accent is onderdeel van Arkance Systems, een Europese organisatie van specialisten die met een compleet portfolio van hardware, software en diensten organisaties ondersteunt met de digitale transformatie naar BIM en Industry 4.0.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.