Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuwe versie InfraCAD Map in teken van KLIC-WIN

Nieuwe versie InfraCAD Map in teken van KLIC-WIN

KLIC-WIN is een programma van het Kadaster dat de uitwisseling van kabel- en leidinginformatie vernieuwt en zich hiermee richt op de toekomst. CAD Accent heeft in januari InfraCAD Map 6.8 gelanceerd. Deze staat volledig in het teken van KLIC-WIN. InfraCAD Map 6.8 bevat een compleet nieuwe module om KLIC-WIN meldingen te kunnen importeren in AutoCAD. In dit artikel zoomen we in op de werking hiervan.

Van raster naar vector
De belangrijkste wijziging is dat de nieuwe Klic-meldingen gebaseerd zijn op vectordata (GML). Dit betekent een hogere kwaliteit, een snellere verwerking en meer informatie. InfraCAD Map is ontwikkeld om geo-informatie (GML-data) zoals BGT en Kadastrale kaarten te importeren in AutoCAD en bevat hiervoor een krachtige GML-engine. Om deze reden is een volledig nieuwe KLIC-module ontwikkeld in InfraCAD Map. Dit betekent dat de bestaande KLIC-module in InfraCAD (gebaseerd op rasterinformatie) op termijn gaat verdwijnen.

In de KLIC-module is direct zichtbaar welke Klic-meldingen aandachtspunten of Eis Voorzorgsmaatregelen (EV) bevatten. Per Klic-melding is zichtbaar welke netbeheerders en thema’s deze bevat en waar de Eis Voorzorgsmaatregelen van toepassing zijn. Alle bijlagen zijn gegroepeerd op het tweede tabblad en direct te openen. Via het tabblad ‘Uitgebreid’ is de volledige informatie van de Klic-melding beschikbaar in een overzichtelijke boomstructuur.

KLIC-WIN en INSPIRE
KLIC-WIN betekent een enorme vooruitgang in de kwaliteit van de data. De tijd dat een kabelbed, mantelbuizen en symbolen vertaald werden van een groep pixels naar een ‘brei van lijnen’ is voorbij. Kabels lopen netjes parallel, mantelbuizen zijn nu strakke polylijnen en symbolen zijn nu echte AutoCAD Blocks.

Dankzij de Europese richtlijn INSPIRE bevatten de nieuwe Klic-meldingen veel extra informatie over de kabels en leidingen. Denk bijvoorbeeld aan diameter, type leiding, spanning of druk. Met InfraCAD Map is deze informatie direct beschikbaar via een tooltip, zoals zichtbaar in onderstaand voorbeeld.

KLIC-WIN

De informatie in een Klic-melding wordt overzichtelijk weergegeven.


Klic-meldingen in batch verwerken 
conform NLCS
Wanneer u meerdere Klic-meldingen heeft ontvangen, bijvoorbeeld na een tracé-melding, kunt u deze in één keer verwerken. Omdat de nieuwe vectordata veel minder belastend is voor het werkgeheugen van computers, wordt het dankzij KLIC-WIN ook mogelijk om meerdere Klic-meldingen in batch te verwerken. 

De Klic-meldingen die (in batch) worden geïmporteerd resulteren in een tekening die volledig is opgebouwd conform de NLCS. De Klic-melding-nummers worden niet (meer) opgenomen in de laagnaam waardoor het aantal lagen beperkt en overzichtelijk blijft.

KLIC-WIN

Voorbeeld van extra informatie bij een gasleiding.


Eis voorzorgsmaatregel
Wanneer er een Eis Voorzorgsmaatregel van toepassing is, wordt deze als een gearceerd gebied getoond in de tekening. Ook hieraan is relevante informatie gekoppeld welke direct vanuit de tekening bereikbaar is. Dit werkt eenvoudig en intuïtief.

Topografische ondergrond
In de nieuwe Klic-meldingen wordt een uitsnede van de BGT als rasterbestand meegeleverd ter oriëntatie. Binnen InfraCAD Map kan worden ingesteld of deze tijdens de import in AutoCAD wordt geplaatst of niet. Wanneer u de topografische ondergrond ook als vectoren in uw tekening wilt hebben, biedt InfraCAD Map de mogelijkheid om deze als vectordata te importeren vanuit PDOK. Daarbij kan bijvoorbeeld gekozen worden uit de BGT, de Kadastrale kaart en de TOP10 vector. Verder is het mogelijk om een luchtfoto (2018) te importeren.

KLIC-WIN

Eis Voorzorgsmaatregelen zijn direct vanuit de tekening te bekijken.


Google Earth
Tot slot bevat de KLIC-module in InfraCAD Map de mogelijkheid om de kabel- en leidinginformatie te exporteren naar Google Earth.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.