Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuwe trend: meer en meer ICT toegepast binnen de waterbouw

Nieuwe trend: meer en meer ICT toegepast binnen de waterbouw

In de komende decennia zijn er omvangrijke opgaven voor de waterbouw. De waterbouwopgaven moeten worden gerealiseerd binnen strikte randvoorwaarden rond tijd en budget en met ambitieuze maatschappelijke doelstellingen voor circulariteit, duurzaamheid en de energietransitie. Zo gaan opdrachtgevers zoals de waterschappen en Rijkswaterstaat steeds vaker met complexere, geïntegreerde contractvormen werken. Daarbij is ICT niet meer weg te denken binnen de waterbouwopgaven.

Marcel van Noord, Sales Manager GWW/Infra bij 4PS erkent dat de projectrisico’s door deze contracten meer en meer bij de aannemer komen te liggen. “Veel bedrijven zien het als een grote uitdaging om met deze verantwoordelijkheid om te gaan. De inzet van ICT kan bijdragen aan het managen van mogelijke risico’s bij de uitdagingen die de waterbouwopgaven met zich meebrengen.  Als softwareleverancier voor de bouwnijverheid, helpt 4PS bedrijven bij het maken van een digitaliseringsslag, maar we willen daarbij vooral de eenvoud bewaken.”

4ps_1_marcel-van-noord-salesmanager-bij-4ps-kopieren

Marcel van Noord, Salesmanager bij 4PS. (Beeld: Linda van Spijk)

 

Branchefocus

Al ruim 19 jaar ontwikkelt 4PS standaard ERP-oplossingen op basis van Microsoft Dynamics NAV. Voor de infrasector worden alle primaire processen binnen één integrale oplossing ondersteund. Vanaf acquisitie tot aan facturatie en alles daartussen, zoals calculatie, werkvoorbereiding, inkoop, projecten, financiële administratie, materieelbeheer en planning. Aan deze standaard Microsoft-technologie, worden add-ons specifiek voor de Bouw- en Installatiemarkt en GWW Infra toegevoegd. “Doordat we vanuit onze gespecialiseerde businessunits dicht op de klant zitten, kunnen we snel inspringen op innovatieve thema’s binnen de branche. We hebben daarin een voorsprong in snelheid op de vraag vanuit de markt en zijn altijd actueel. Op die manier verrijken we de software en komen de aanpassingen voor iedereen beschikbaar”, zegt Van Noord. “Wij werken met Microsoft Dynamics 365 Business Central, momenteel het meest innovatieve platform in de branche.” We werken vanuit de innovatiekracht van Microsoft. Innovatie is binnen 4PS enorm belangrijk. Dit gaat ook continu door, zoals de strategie van data naar de cloud. Dit wordt door Microsoft volledig gefaciliteerd waardoor we ook op dit gebied vooroplopen.”

Module geïntegreerde contracten

“Als één van de modules binnen de totaaloplossing hebben we recentelijk een module gerealiseerd die de aannemer helpt om geïntegreerde contractvormen goed te kunnen beheersen. Bij grote, risicovolle projecten is een goed inzicht in de stand van het project maar ook de prognose richting einde werk een must.” Van Noord legt uit dat je binnen de module faseringen kunt toekennen aan elementen in 4PS. “Zo verschaft de module inzicht in de werkbegroting per fase en ook het historisch verloop van de werkbegroting op basis van fasering is per element zichtbaar. Op deze manier is het dynamische karakter van een werkbegroting bij geïntegreerde contracten gefaciliteerd in 4PS.”

4ps_2_algemeen-directeur-erik-stuut-en-applicatiebeheerder-jorrit-de-jager-van-heuvelman-ibis-kopieren

Algemeen directeur Erik Stuut en applicatiebeheerder Jorrit de Jager van Heuvelman Ibis.(Beeld: Paulien Varkevisser)

 

Ketenintegratie

“Ook houden we ons veel bezig met onderwerpen als BIM, IoT en Ketenintegratie”, vervolgt Van Noord. “Het is van groot belang dat we altijd en overal kunnen beschikken over deze data. Business Intelligence biedt de aannemers inzicht, zowel in lijst vormen als grafisch. PowerBI van Microsoft is een BI tool die eenvoudig data kan visualiseren uit het ERP systeem. Zo kunnen er snel beslissingen genomen worden op basis van actuele data.” 4PS levert steeds meer portalen en apps om ook de mensen bij de bron van de werkzaamheden (zoals op de bouwplaats) de beschikking te geven over de meest actuele informatie. Zodat zij op een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke manier informatie kunnen inzien of toevoegen.

Integraal samenwerken op automatiseringsgebied

“We merken dat de technologie steeds toegankelijker wordt en de behoefte om beter samen te werken toeneemt binnen de branche. Dan zul je dus ook integraal moeten samenwerken op automatiseringsgebied”, vindt Van Noord. 4PS Control is hier een voorbeeld van. Dit is een portaal waar de opdrachtgever informatie toevoegt of raadpleegt, maar ook aannemers en onderaannemers alle informatie inzichtelijk hebben.

Dat beamen ook algemeen directeur Erik Stuut en applicatiebeheerder Jorrit de Jager van Heuvelman Ibis, een internationaal waterbouwbedrijf, waarbij automatisering een grote rol speelt in de professionaliseringsslag die het bedrijf nu doormaakt. “Het doel van Heuvelman Ibis met de inzet van 4PS Construct is het creëren van een 24/7 dashboard waarmee de directie exact ziet hoe het met het bedrijf gaat. Daarnaast willen we mooie werken blijven doen, fijn samenwerken met opdrachtgevers en partners en goede marges behalen door de faalkosten te minimaliseren en zo efficiënt mogelijk te werken. Automatisering is daarbij onmisbaar.” Ze vinden het merkbaar dat 4PS nooit stil staat: “Ze zijn steeds bezig met nieuwe ontwikkelingen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.