Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuwe standaardisatie verbetert veiligheid van graafmachines
Vi besøker Sartor maskin i Bergen som har tatt i bruk det nye QSC-systemet fra Engcon. Foto: Ole Martin Wold

Nieuwe standaardisatie verbetert veiligheid van graafmachines

De fabrikant van tiltrotators en snelwissels zet met het vergrendelsysteem QSC een nieuwe stap op het gebied van veiligheid. Een gesprek met Martin Frid vanuit het hoofdkantoor in Zweden over het nieuwe vergrendelsysteem, de laatste nieuwe ontwikkelingen en de wijzigingen in de Benelux-structuur van engcon.

De equipment van engcon heeft de graafindustrie de afgelopen decennia enorm veranderd. “Met onze draaikantelstukken, snelwissels en aanverwante oplossingen kan sneller, veiliger en efficiënter gewerkt worden”, zegt Frid. “Machinisten hoeven de cabine niet meer te verlaten om van uitrustingsstuk te wisselen. Veiligheid vormt dan ook topprioriteit bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Dat verklaart ook de introductie van het nieuwe en veilige vergrendelsysteem QSC dat we sinds oktober 2020 standaard (en gratis) aanbieden op de snelwissel onder onze draaikantelstukken met een engcon DC2-besturingssysteem, ongeacht het type snelwissel.”

De gestandaardiseerde bediening is identiek ongeacht merk en model graafmachine.

Gestandaardiseerde vergrendelingsprocedure 

QSC staat voor een gestandaardiseerde vergrendelingsprocedure van uitrustingsstukken, dat wordt aangestuurd met een simpel en gebruiksvriendelijk bedieningspaneel in de cabine. Frid licht de werking van het systeem nader toe. “De belangrijkste wijziging zit hem in het feit dat de bak of ander werktuig in geheven positie niet meer vrijgegeven kan worden voor ontgrendeling. Het systeem maakt namelijk gebruik van een gronddruksensor. Ook de functionaliteit tijdens de vergrendelings- en ontgrendelingsprocedure (kantelen/draaien) is fors verbeterd. De machinist kan bijdraaien en -kantelen bij het koppelen van een uitrustingsstuk wanneer het er niet precies recht voor staat. Daarnaast is een visueel en hoorbaar waarschuwingssysteem toegevoegd met licht en geluid tijdens aankoppeling van een uitrustingsstuk. De gestandaardiseerde bediening is identiek ongeacht merk en model graafmachine. We bieden QSC voortaan standaard aan onder het draaikantelstuk en als retrofit op bestaande equipment. Optioneel is QSC eveneens verkrijgbaar voor de machinesnelwissel.”

Q-Safe (QS) is ‘s werelds veiligste snelwissel en beschikbaar voor alle graafmachines in de gewichtsklasse 6-33 ton (QS45 – QS80). Frid verklapt alvast dat engcon in 2021 met een versie voor compacter materieel komt, de QS40. Meer details volgen in een later stadium. 

Ook laat Frid weten dat de Benelux-organisatie wordt opgesplitst. “We hechten veel waarde aan een lokale aanwezigheid in de verschillende markten. Dat betekent dat we per januari 2021 een eigen kantoor openen in België. De Nederlandse vestiging blijft uiteraard ook behouden. Op die manier versterken we ook onze positie op de Belgische markt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.