Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuwe oplossingen voor extra veiligheid op de bouwplaats
Het systeem bakent door middel van alerts meerdere zones af rond elk voertuig, met een bereik tot 50 meter.

Nieuwe oplossingen voor extra veiligheid op de bouwplaats

De tools vergroten het veiligheidsbewustzijn, voorkomen botsingen en waarschuwen medewerkers bij gevaar

Leica Geosystems, dat onderdeel is van Hexagon, heeft substantiële verbeteringen aangekondigd aan zijn modulaire oplossingen voor de veiligheid op de bouwplaats, de Leica iCON PA10 en PA80. De verbeterde oplossingen helpen ongelukken te voorkomen door middel van waarschuwingen bij potentieel gevaarlijke situaties. De PA80 kan bovendien geïntegreerd worden met de XWatch veiligheidssystemen XW 4 & 5, waardoor de hoogte- en zwenkregeling van graafmachines gekoppeld kan worden aan het Leica Geosystems MC1-systeem. 

Bouwplaatsen kunnen heel gevaarlijk zijn: druk verkeer, groot materieel, slecht zicht en dode hoeken zijn factoren die de kans op ongevallen vergroten. “Onze zintuigen zijn cruciaal voor ons welbevinden”, zegt Brad Mullis, Product Manager voor Personal Alert Systems bij Leica Geosystems. Het beheersen van deze risico’s was voor Leica de belangrijkste drijfveer achter de ontwikkeling van het iCON-portfolio voor veiligheid op de bouwplaats en voor de samenwerking met Xwatch Safety Solutions. “De verbeterde technologie van Leica Geosystems en van onze nieuwe partner helpt incidenten op bouwplaatsen te voorkomen. We willen oplossingen bieden die niet alleen de gebouwen, machines en infrastructuur beschermen, maar vooral ook de mensen op de bouwplaats”, besluit Mullis

Dode hoeken 

De Leica iCON PA10 is een nabijheidsdetectiesysteem dat bestaat uit tags die communiceren met machines en voertuigen op een bouwplaats. Medewerkers op de bouwplaats dragen die tags bij zich en het systeem biedt machinisten aan de hand van de data van de tags 360 graden zicht op de personen die zich in de buurt van hun voertuigen en machines bevinden. Het systeem bakent door middel van alerts meerdere zones af rond elk voertuig, met een bereik tot 50 meter. De technologie kan de positie van werknemers ten opzichte van de machines waarnemen en verschillende soorten alarmen uitsturen naar zowel machinisten als werklui door zichtbare signalen, geluid of trilling. De extra sensoren zijn ook eenvoudig te installeren op andere bewegende objecten en machines, maar kunnen ook ingezet worden om statische infrastructuur en beperkingszones te markeren.

Camerabeeld in de cabine.

Groter veiligheidsbewustzijn

Gebruikers van het Leica MC1-gps systemen kunnen de Leica iCON PA80-module gemakkelijk integreren in het bestaande systeem. De iCON PA80 waarschuwt de machinist op zijn gebruikelijke scherm, en verhoogt daarmee zijn reactietijd en zijn zicht op de situatie, ongeacht of hij zich in een bulldozer, een graafmachine of ander zwaar materieel bevindt. Met de MC1-cloudondersteuning kunnen incidenten worden geregistreerd en gedeeld om weergave, analyse of rapportage mogelijk te maken binnen de veiligheidsprocessen van de betrokken aannemer.

Ook dankzij de samenwerking met Xwatch verbetert Leica de veiligheid op de bouwplaats. De Xwatch-veiligheidssystemen monitoren de hoogte en de zwenkbeweging van de machine en kunnen deze beperken als er een Leica PA80 in de gevarenzone komt. Zo worden ongelukken voorkomen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.